30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja

  • Slika /slike/Vijesti/Hodočašće-409.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici održano je 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja i proslavljena je 25. godišnjica utemeljenja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Hodočašću su prisustvovali, uz pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, i predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem. Na hodočašću je sudjelovalo oko 170 vatrogasaca iz Krapinsko-zagorske, Osječko-baranjske, Primorsko-goranske, Međimurske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske županije te Grada Zagreba.

Hodočašću su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik Predsjednika RH i savjetnik Predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanik ministra obrane državni tajnik Branko Hrg, državni tajnik Zdravko Jakop, posebni savjetnik predsjednika Vlade za obranu Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general – pukovnik Siniša Jurković, glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović i ostali djelatnici Ministarstva obrane i pripadnici Oružanih snaga RH.

Zapovjednik 30. hodočašća bio je načelnik stožera-zamjenik zapovjednika ZzP brigadni general Ivan Raos, a svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup msgr. Giorgio Lingua.

Zapovjednik 30. vojnog hodočašća brigadni general Ivan Raos rekao je kako ovogodišnje hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja ostvaruje ono što je na prvom vojnom hodočašću prije 30 godina izrekao preminuli kardinal Franjo Kuharić, rekavši tada da ima želju i da će se moliti da vojno hodočašće raste i buja. “Današnja slika hodočašća i broj nazočnih garantira nam da će vojno hodočašće uvijek imati svoju glavnu namjenu, a to je pobožnost, poniznost i molitva, ali isto tako i mjesto gdje crpimo duhovnu snagu koja nam je vrlo značajna za sve buduće izazove koji su pred nama”, zaključio je brigadni general Raos.

U propovijedi, nadbiskup msgr. Giorgio Lingua istaknuo je spoj ljubavi i dužnosti. “I vi svoju službu živite kao dužnost, ali siguran sam da mnogi od vas, ako ne i svi, činite to i iz ljubavi. Iz ljubavi prema domovini, iz ljubavi prema zajednici kojoj služite. Lijepo je kada se susretnu dužnost i ljubav. Samo onaj koji istinski služi, ispunjavajući svoju dužnost iz ljubavi, taj živi punim životom, pa čak i ako se osjeća beskorisnim, jer ne vjeruje da je učinio nešto posebno osim ispunjavanja svoje dužnosti, Gospodin će ga nagraditi i učiniti da zauvijek živi,” poručio je nadbiskup msgr. Giorgio Lingua.

Prije početka misnog slavlja, sve prisutne pozdravio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan rekavši kako je etapa, dionica prijeđena puta u trajanju od četvrt stoljeća, vrijedna spomena i da se o njoj govori, riječima i izrazima zahvalnosti. “Tijekom četvrt stoljeća nastojali smo kao vojno-redarstvena biskupija odgovoriti potrebama i izazovima s kojima smo se suočavali u služenju i duhovnoj skrbi koja nam je povjerena. Želimo nastaviti zajednički hod, dijeleći s vama prijašnje nevolje, trenutne blagoslove i nejasnu budućnost. Svima navješćivati Radosnu vijest i donositi Krista, biti nositelji dobra,” rekao je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Izvor: MORH
Foto: MORH/ T. Brandt
Foto: HVZ
 

Pisane vijesti | Manifestacije