30. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Slika /slike/Hrvatska-zastava.png

Na današnji dan prije 30 godina međunarodno je priznata Republika Hrvatska, čime je ostvarena puna afirmacija hrvatske države u okviru međunarodne zajednice.

Danas obilježavamo jedan od najvažnijih događaja u novijoj hrvatskoj povijesti, kada su Hrvatsku 1992. priznale članice Europske zajednice te Austrija, Bugarska, Mađarska, Malta, Poljska, Kanada i Švicarska. 

Priznanje je došlo u jeku Domovinskog rata i bilo je značajan poticaj moralu svih hrvatskih građana, branitelja i ostalih sudionika stvaranja modene hrvatske države.
Nakon pobjeda u operacijama Bljesak i Oluja, uslijedila je mirna reintegracija ostatka hrvatskog teritorija, koja je završila također na današnji dan 1998. godine. 

Ne smijemo zaboraviti značaj hrvatskih vatrogasaca u ovom razdoblju, koji su uz hrvatske vojnike i pripadnike MUP-a, bili treći stup obrane, obavljajući svoju humanu dužnost, često pod direktnim napadima. U gašenju ratnih požara živote je izgubio 21 vatrogasac, čime je plaćena visoka cijena humanosti. 

Unatoč teškoćama, hrvatski vatrogasci su u najtežem vremenu nastavili s obavljanjem svoje dužnosti, a hrvatsko vatrogastvo su etablirali u međunarodnim okvirima, sudjelovanjem na natjecanjima i suradnjom s međunarodnom vatrogasnom zajednicom.

I ovo razdoblje pokazuje koliko je vatrogastvo neodvojivo o razvoja cjelokupnog hrvatskog društva.
Budimo ponosni na ono što smo postigli.
 

Pisane vijesti | Obljetnice