Demanti emisije Provjereno

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/hvz_logo_plavi_padded_1_1.jpg

Hrvatska vatrogasna zajednica uputila je demanti emisije Provjereno zbog niza neistina izrečenih i od strane novinara ali i od strane zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Zaprešića u emisiji „Provjereno“ 15. ožujka 2018.

KLASA: 960-03/18-01/01
URBROJ: 363-02/01-18-1
Zagreb, 21. ožujka 2018.

NOVA TV – PROVJERENO


PREDMET: Izjava novinara NOVE TV i zapovjednika JVP Zaprešića g. Damira
Čička u emisiji PROVJERENO
- demanti, dostavlja se


Poštovani,

Hrvatska vatrogasna zajednica izražava iskrenu sućut obitelji pokojnog g. Marka Bosilja koji je preminuo u prometnoj nesreći 1. ožujka 2018. godine.

Zbog niza neistina izrečenih i od strane novinara ali i od strane zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Zaprešića g. Damira Čička, a koje se odnose isključivo na obavljanje vatrogasne djelatnosti i organizaciju vatrogasne službe, kao krovna vatrogasna organizacija koja predstavlja ukupno hrvatsko vatrogastvo prisiljeni smo reagirati te Vas molimo da ovaj demanti u cijelosti objavite.

Odmah na početku priloga novinar a i g. Čičko ističu kako na području Zaprešića profesionalni vatrogasci smiju intervenirati samo na području grada ali ne i okolnih općina gdje postoje dobrovoljna vatrogasna društva. Člankom 4. stavkom 2. važećeg Zakona o vatrogastvu („Narodne novine“ broj 106/99, 117/01, 36/02, 96/03, 139/04, 174/04, 38/09, 80/10) propisano je da je svaka vatrogasna postrojba obvezna sudjelovati u vatrogasnoj intervenciji i izvan područja svoga djelovanja na zapovijed nadležnoga vatrogasnog zapovjednika, sukladno odredbama ovoga Zakona i propisa donijetih na temelju njega.

G. Čičko ističe da postojeći sustav nije održiv, ali pritom ne navodi što to konkretno nije održivo, odnosno po njemu što bi trebalo mijenjati. Nadalje ističe, da hitne situacije moraju pokriti profesionalne postrojbe, što smatramo prije svega velikom uvredom za dobrovoljna vatrogasna društva.

Zakonom o vatrogastvu vatrogasna djelatnost definirana je kao stručna i humanitarna djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku koja se sastoji od sudjelovanja u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i eksplozija, gašenje požara i spašavanje ljudi i imovine ugroženih požarom i eksplozijom, pružanje tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama te obavljanje i drugih poslova u nesrećama, ekološkim i inim nesrećama (članak 1. Zakona). Vatrogasnu djelatnost obavljaju vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva i vatrogasne zajednice, a vatrogasna postrojba može biti: 1. javna vatrogasna postrojba koja se osniva za područje općine ili grada, dobrovoljna ili profesionalna; 2. postrojba dobrovoljnoga vatrogasnog društva; 3. profesionalna vatrogasna društva; 4. postrojba dobrovoljnoga vatrogasnog društva u gospodarstvu; 5. postrojba za brzo djelovanje (u daljnjem tekstu: intervencijska postrojba).
Postavlja se pitanje, da li bi bilo logično da se na otocima Braču ili Hvaru čeka da javna vatrogasna postrojba Split intervenira na prometnoj nezgodi nakon što dođe trajektom ili će intervenirati postojeća dobrovoljna vatrogasna društva koja i sada obavljaju ukupnu vatrogasnu djelatnost, uključujući i spašavanje prilikom prometnih nezgoda.

Novinar ističe i da policija ne zna koga treba pozvati na intervenciju, da izravno može pozvati samo nadležno dobrovoljno vatrogasno društvo a bez zapovijedi Centra 112 da profesionalne postrojbe samoinicijativno ne smiju izaći jer da to učine i da se dogodi tragedija riskiraju kaznenu odgovornost. G. Čičko postavlja pitanje i ako JVP Grada Zaprešića otiđe u Mariju Goricu ili Dubravicu i ostave prazan grad čija bi to bila odgovornost.

Zakon o sustavu civilne zaštite („Narodne novine“ broj 82/15) je člankom 12. stavkom 1. alinejom 5. propisao da se putem jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 primaju sve vrste žurnih poziva, prosljeđuju informacije nadležnim službama, komunikacijski koordinira njihovo međusobno djelovanje i objedinjuju povratne informacije o provedenim aktivnostima. Dakle, Centar 112 kao jedinstveni operativno-komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija zaprima sve dojave o svim izvanrednim događajima te zna koju žurnu službu će za koji izvanredni događaj angažirati. Što se tiče izjave da bi se samoinicijativnim izlaskom na intervenciju riskirala kaznena odgovornost, Zakon o vatrogastvu takve odredbe u člancima 52. i 53. ne propisuje. S druge strane, Kaznenim zakonom („Narodne novine“ broj 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17) u članku 20. propisano je da tko propusti spriječiti nastupanje zakonom opisane posljedice kaznenog djela odgovarat će za nečinjenje ako je pravno obvezan spriječiti nastupanje takve posljedice i ako je propuštanje po djelovanju i značenju jednako počinjenju tog djela činjenjem, a počinitelj koji je kazneno djelo počinio nečinjenjem može se blaže kazniti, osim ako se radi o kaznenom djelu koje se može počiniti samo nečinjenjem.

Ovdje želimo istaknuti i da velik broj javnih vatrogasnih postrojbi u slučaju kada su na izvanrednom događaju izvan svog područja djelovanja stavljaju u pripravnost najmanje jednu ili dvije svoje smjene, odnosno dobrovoljna vatrogasna društva kao što je slučaj u Gradu Zagrebu, a kojeg se novinar dotaknuo u prilogu, navevši da je takav sistem na snazi u ostalim gradovima i satelitskim općinama te da dobrovoljni vatrogasci iako dobro opremljeni i obučeni naprosto ne mogu bez profesionalnih vatrogasaca, što nije točno. Javne vatrogasne postrojbe pokrivaju svega 182 jedinice lokalne samouprave, dok u svim ostalim jedinicama lokalne samouprave (ukupno 428 općina i 127 gradova) vatrogasnu službu obavljaju stožerna dobrovoljna vatrogasna društva.

Ono s čime se možemo složiti jeste konstatacija da je svaka sekunda u ovakvim situacijama dragocjena i da preusmjeravanje poziva gubljenje vremena. Upravo zbog toga treba intervenirati najbliža profesionalna ili dobrovoljna vatrogasna postrojba, što je u konkretnom slučaju bio DVD Šenkovec koji je intervenirao u roku od 6 minuta od zaprimljene dojave.

Zaključno, vatrogasni sustav čine profesionalne i dobrovoljno vatrogasne postrojbe koje se nadopunjuju u obavljanju vatrogasne djelatnosti, a nikako se ne isključuju.

S poštovanjem,


N A Č E L N I K

Željko Popović


O TOME OBAVIJEST:
- Vatrogasnim zajednicama županija
- Vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba

Demanti emisije Provjereno



Hrvatska Vatrogasna Zajednica