Poplave u više županija

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_2871_1.jpg

Na području Kosinja voda je u opadanju, vatrogasci su i dalje aktivni u obrani od poplava na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke, Karlovačke i Ličko-senjske županije

27.3.

LIČKO-SENJSKA

Tijekom dana 26. ožujka stanje na području Kosinja se pomalo normalizira, voda je u opadanju, ali i dalje zbog poplavljenih prometnica prometna komunikacija se odvija čamcima. Vatrogasci DVD Perušić su na terenu sa pripadnicima operativnih snaga sustava CZ-a Crvenog križa Gospić, HGSS-Stanica Gospić, pripadnici postrojbe CZ-a opće namjene i Hrvatskih voda koji pomažu ugroženom stanovništvu.
Dežurni timovi HEP-a danas su priključili naselja Gornji Kosinj, Kosinjski Bakovac i Lipovo Polje na redovnu opskrbu električnom energijom. Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije zabranio korištenje vode iz poplavljenih spremnika za vodu na području naselja Gornji Kosinj radi moguće zaraze.

26.3.

LIČKO-SENJSKA

Tijekom jučerašnjeg dana stanje na području Kosinja se pomalo normalizira, voda je u opadanju. DVD Perušić je na terenu s pripadnicima operativnih snaga sustava CZ-a Crvenog križa Gospić, HGSS-Stanica Gospić, pripadnici postrojbe CZ-a opće namjene, dežurni timovi HEP-a i Hrvatskih voda, PU Ličko-senjske - PP Gospić i Interventni tim policije PU Ličko-senjske koji pomažu ugroženom stanovništvu. -Stanje se postupno smiruje. Razina vode je u opadanju pa se nadamo postupnoj normalizaciji života građana s područja Kosinja. No i dalje aktivno pratimo meteorološku situaciju o kojoj ovisi topljenje snijega s Velebita – rekao je zapovjednik VZŽ Ličko-senjske Hrvoje Ostović.

SISAČKO-MOSLAVAČKA
Tijekom dana 25.ožujka na području Jasenovca i na području šire okolice Jasenovca (Košutarica i Mlake), vatrogasci iz županije su zajedno sa Hrvatskom vojskom, pripadnicima HGSS i Crvenog križa radili na prijevozu stanovništva, hrane i pića čamcem, te dogradnje i utvrđivanja zečjih nasipa i ispumpavanja vode.

24.3.

LIČKO-SENJSKA

Stanje na području Kosinja se pomalo normalizira, voda je u opadanju. DVD Perušić je na terenu s pripadnicima operativnih snaga Crvenog križa Gospić, HGSS-Stanica Gospić, pripadnici postrojbe CZ-a opće namjene, dežurni timovi HEP-a i Hrvatskih voda, PU Ličko-senjske - PP Gospić i Interventni tim policije PU Ličko-senjske koji pomažu ugroženom stanovništvu.

SISAČKO-MOSLAVAČKA

Tijekom jučerašnjeg dana na području Jasenovca i na području šire okolice Jasenovca (Košutarica i Mlake), vatrogasci iz županije su zajedno sa Hrvatskom vojskom, pripadnicima HGSS i Crvenog križa radili na prijevozu stanovništva, hrane i pića čamcem, te dogradnje i utvrđivanja zečjih nasipa i ispumpavanja vode.

23.3.

LIČKO-SENJSKA

U Kosinju je 22. ožujka 2018. održana sjednica Stožera civilne zaštite Općine Perušić na kojoj su prisustvovali ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt i predstavnici svih lokalnih snaga koje sudjeluju u obrani od poplava na kosinjskom području. Sve prisutne je pozdravio načelnik Stožera civilne zaštite Općine Perušić Mihael Kurteš, koji je iznio podatke o događanjima na području Kosinja od početnih priprema, do vrhunca vodenog vala 19. ožujka. - Voda je postupno u opadanju, ali čekamo daljnji razvoj situacije vezano uz topljenje snijega na području Velebita. Pohvaljujem sve snage koje djeluju na terenu u skladu i zajedništvu - rekao je načelnik Kurteš.


- Na području Kosinja je prema popisu evidentirano 800 stanovnika, no taj broj je manji. Poplavljeno je 30 kuća i 20 gospodarskih objekata. Za potrebe prijevoza i pomoći stanovništvu imamo na raspolaganju 11 čamaca i 30 operativaca iz svih službi. Veći angažman ljudi nije potreban. Snage djeluju po potrebi, koji je čamac slobodan odmah odlazi na intervenciju. Uspostavili smo svojevrsni plovni red od 6 do 17 sati. Puno smo naučili u poplavi 2010. godine kada nismo imali potrebnu opremu. Sve greške smo nastojali ispraviti i sada funkcioniramo puno bolje - rekao je Joso Živković pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje.


Zapovjednik VZŽ Ličko-senjske Hrvoje Ostović je istaknuo kako je postignuta u ovoj situaciji jedna harmonija rada svih službi. Također je rekao da je prosječno oko 10 vatrogasaca DVD-a Perušić od prvog dana na terenu te sudjeluju u prijevozu stanovništva, hitnom medicinskom prijevozu te dostavi goriva, održavanju agregata s obzirom na to da je struja isključena. Prema Ivici Pocrniću, zapovjedniku DVD-a Perušić, pravi posao čeka vatrogasce nakon povlačenja vode, kada treba ispumpati sve cisterne i dostaviti pitku vodu.
- Ako zatrebate bilo kakvu pomoć u vidu opreme i cisterni za prijevoz pitke vode kada se situacija počne smirivati, stojimo na raspolaganju- rekao je predsjednik HVZ-a Sanader.
Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić je pohvalio rad svih službi. –Vi u Lici ste primjer za cijelu Hrvatsku i mnoge sredine bi trebali doći ovdje i učiti kako postupiti u slučaju vanrednih situacija. Cilj nam je uspostaviti ovakve sposobne snage na lokalnoj razini koje će se prvo pouzdati u vlastite resurse, pa potom tražiti pomoć na višoj razini.


Na području Zagrebačke županije vatrogasci su u predjelu Jamnice Pisarovske angažirani na aktivnostima čišćenja kolnika nakon povlačenja rijeke Kupe.
U Sisačko-moslavačkoj županiji vatrogasci i dalje prevoze stanovništvo i namirnice čamcima te rade na nadogradnji zečjih nasipa. Na području Lekenika, Siska i Trebeža radi se na kontroli i sanaciji nasipa radi procjeđivanja vode kroz nasipe.
U Karlovačkoj županiji vatrogasne operativne snage ispumpavaju objekte, pune vreće, a na području triju operativnih vatrogasnih zona (Karlovac, Ogulin, Slunj) u aktivnostima obrane od poplava ukupno je angažiran do sada 651 vatrogasac. 

22.3.

Zagrebačka županija

Vatrogasci VZŽ Zagrebačke su tijekom 21. ožujka bili angažirani na području Čičke Poljane, Pisarovine, Veleševca i Gradeca Pokupskog na prijevozu stanovništva čamcem i aktivnostima nadgledanja stanja i obrane od poplave.

 

Sisačko-moslavačka županija

Jučer je u obrani  od poplava na području Sisačko-moslavačke županij bilo angažirano oko 150 vatrogasaca. Zbog pada vodostaja, stanje se postupno smiruje, ali se i dalje provodi nadzor područja.

-Svi vodostaji su u laganom padu, osim na području Mlake i Košutarice. Vatrogasci su cijelu noć bili angažirani na prijevozu vreća, izgradnji i nadzoru nasipa. I jutros smo aktivni u ovim zaseocima. Ostala područja su pod kontrolom – rekao nam je zapovjednik VZŽ Sisačko-moslavačke Mijo Brlečić.

 

Brodsko-posavska županija

Na području Brodsko-posavske županije vatrogasci su angažirani na nadgledanju stanja na ugroženim područjima te na klizištima na gradiškom području i kod Slavonskog Broda. Organizirana su dežurstva i ophodnje na ugroženim mjestima.  

-Iako je vodostaj još visok, za sada nema većih problema. U kontaktu smo sa svim službama, a na Županijskom stožeru Civilne zaštite redovito dobivamo izvještaje predstavnika Hrvatskih voda prema kojima se ravnaju sve službe uključene u zaštitu od poplava. Dok vodostaj ne padne, naši vatrogasci će biti na raspolaganju- rekao nam je zapovjednik VZŽ Brodsko-posavske Stjepan Županić.

21.3.

Sisačko-moslavačka županija
Tijekom jučerašnjeg dana na području mjesta Brezovica, Višnjica, Tanac, Letovanić, Trebež, kao i na području šire okolice Jasenovca, vatrogasci iz županije su zajedno s Hrvatskom vojskom radili na prijevozu stanovništva čamcem i aktivnostima obrane od poplava. „Najjproblematičnije je i dalje kod Košutarnice i Mlake gdje Sava raste. Na ostalim dijelovima se situacija malo smiruje. Vatrogasci su tijekom cijele noći na 20 čamaca prevozilo vreće za nasipe“, rekao je M. Brlečić, zapovjednik VZŽ Sisačko-moslavačke.

Zagrebačka županija
Tijekom dana 20.3.2018. godine vatrogasci su na području Čičke Poljane, Pisarovine, Veleševca i Gradeca Pokupskog angažirani na prijevozu stanovništva čamcem i aktivnostima nadgledanja stanja i obrane od poplave.

Brodsko-posavska županija
Tijekom jučerašnjeg dana na područjima ugroženim poplavama vatrogasci iz županije su zajedno s Hrvatskom vojskom radili na aktivnostima obrane od poplava.

20.3.

Zagrebačka županija

Na području Gradeca Pokupskog angažirani su vatrogasci koji prevoze stanovništvo i ostale potrepštine s dva čamca. Objekti se brane zečjim nasipima. Odra je trenutno u porastu na području Velike Gorice. U Veleševcu vatrogasci postavljaju zečje nasipe i ispumpavaju poplavne vode.

- Za sada je stanje pod kontrolom. Naši vatrogasci su u pripremi, čak su u više navrata sami ponudili pomoć na ugroženim područjima. Trenutno imamo dovoljno snaga i dodatni angažman nije potreban - rekao nam je zapovjednik VZŽ Zagrebačke Josip Novosel.

Karlovačka županija

Tijekom jučerašnjeg dana vatrogasci VZ Karlovačke županije radili su na ispumpavanju vode i aktivnostima obrane od poplave s području naselja Mala Švarča, Mostanje, Logorište i Turanj. Naselja uz rijeku Kupu su štitili mjesni DVD uz koordinaciju profesionalnih vatrogasaca. Do sada je ukupno bilo angažirano 156 vatrogasaca i 45 vozila, a uz Javnu vatrogasnu postrojbu bilo je angažirano još 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Na karlovačkom području su zatvorene za sav promet zbog vode na kolniku su prometnice D36 Karlovac – Pisarovina u mjestu Koritinja i u Rožen Bregu, ŽC 3149 Donje Mekušje – Kobilić, LC Brođani - Brežani, LC Utinja – Slunjski Moravci, LC kroz naselje Karasi te nerazvrstane ceste.  Zatim Ulica Sv.Florijana na Gradcu, Cerovac Vukmanički – Rilj i Gornje Mekušje – Kamensko, te od 18. ožujka u 10 sati ŽC3266 Slunj - Bogovolja.

Sisačko-moslavačka županija

Tijekom jučerašnjeg dana na području mjesta Brezovica, Višnjica, Tanac, Jasenovac i Letovanić vatrogasci iz županije su zajedno s Hrvatskom vojskom radili na prijevozu stanovništva čamcima i aktivnostima obrane od poplava.

- Kod Jasenovca vodostaj još raste, dok kod Letovanića stagnira. Za područje Jasenovca pripremamo dodatne pumpe. Vatrogasci aktivno rade i kod Lipovljana i Kraljeve Velike - rekao nam je zapovjednik VZŽ Sisačko-moslavačke Mijo Brlečić.

Uz probleme zbog poplava, jučer je zabilježen i požar objekta. ŽC112 Sisak zaprimio je 19.3.2018. godine u 18:49 sati dojavu o požaru u kući na adresi Budaševo, Mace Medarić 78. U požaru je jedna osoba lakše ozlijeđena i zbrinuta od HMP na mjestu događaja. U gašenju požara sudjelovala je JVP Sisak sa 6 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 20:12 sati.
 

Brodsko-posavska županija

Na području Brodsko-posavske županije uz rijeku Savu provode se redovne mjere zaštite od poplava. Vatrogasci su jučer bili angažirani na području Stare Gradiške. Na određenim punktovima zaposlenici Hrvatskih voda pune vreće s pijeskom i skladište pijesak. Jučer je održana sastanak Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije na kojem je rečeno da je stanje za sada zadovoljavajuće.

-Vatrogasci naše županije očekuju razvoj situacije kod Jasenovca, a najveći vodeni val na našem području je predviđen u noći sa srijede na četvrtak. Popisi vatrogasaca i opreme su dostupni županijskom Stožeru Civilne zaštite i po potrebi ćemo koordinirati akcije s ovim tijelom - rekao nam je zapovjednih VZŽ Brodsko-posavske Stjepan Županić.        


19.3.

18:00

Sisačko-moslavačka županija

U Jasenovcu je u 12:30 h održan sastanak Kriznog stožera na kojem su sudjelovali premijer RH Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, župan Ivo Žinić, zapovjednik VZŽ Sisačko-moslavačke Mijo Brlečić te predstavnici ostalih snaga koje djeluju u obrani Jasenovca od poplava. Tom prilikom je premijer pohvalio sve snage koje djeluju na ovom području i staknuo da će Vlada pomoći u sanaciji posljedica poplava. Župan Žinić je istaknuo da je situacija pod kontrolom iako su se susreli do sada sa najvećim vodostajem izmjerenim kod Jasenovca.  Također je napomeno da službe prate stanje i na drugim ugroženim mjestima u županiji. Nakon završetka sastanka premijer je sa suradnicima krenuo u obilazak kritičnih točaka u mjestu Uštica.

-  Na poplavljenim područjima u županiji imamo stalno oko 100 vatrogasaca koji se rotiraju. Jučer smo na terenu imali oko 200 vatrogasaca, a u pripremi na području naše županije je oko 500 vatrogasaca s potrebnom opremom. Svoju pomoć su ponudili i susjedni županijski zapovjednici, rekao nam je zapovjednik VZŽ Sisačko-moslavačke Mijo Brlečić. Istaknuo je da vojska i vatrogasci na području Uštice podižu nasip te prepumpavaju vodu iz poplavljenih dvorišta. U ispumpavanju na području Letovanića i Lipovljana su angažirane dvije pumpe velikog protoka. U naselje Mlaka se pomoću čamaca dotavljaju vreće jer je cesta poplavljena. Vatrogasci Novske također aktivno nadziru svoje područje.

- Pohvaljujem sve vatrogasne snage, i dobrovoljne i profesionalne, koje se nalaze na terenu i mogu reći da su vatrogasci  ovaj put iznijeli veliki teret. Svi zahtjevi za dodatnu pomoć se koordiniraju preko Stožera Civilne zaštite SMŽ, i prema potrebi šaljemo dodatnu opremu iz naših skladišta ili robnih rezervi. Koordinacija je dobra na svim razinama. I ovaj put se pokazalo da su vatrogasci, GSS i CK glavna snaga sustava Civilne zaštite, rekao nam je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.

15:00

Ličko-senjska županija
Prema riječima Ivice Pocrnića, zapovjednika DVD-a Perušić, vatrogasci su već deveti dan na području Kosinja. Dnevno 10 vatrogasaca, koji rade u smjenama, pomaže stanovništvu na poplavljenom području. Čamcima dovoze agregate kako bi povremeno osigurali električnu energiju. Prevozili su starije ljude kojima je bila potrebna medicinska pomoć, a vrše i prijevoz patronažne sestre do ugroženih područja. U tijeku je i prijevoz čamca od županijske vatrogasne zajednice koji će služiti kao interventni čamac. "Pada još kiše zbog čega vodostaji rastu tako da je u ovome trenutku teško procijeniti koliko će dugo ovo trajati. Vatrogasci su na terenu, ispumpavaju vodu iz 30-ak kuća u koje je ušla voda i ostaju tu do normalizacije stanja", rekao je zapovjednik Pocrnić.

8:00

Sisačko-moslavačka županija

Trenutno je najteže stanje u Jasenovcu,  a ugroženo je i naselje Mlaka. Na teren je upućeno dodatnih 20 pumpi . – Trenutno radimo na sprečavanju plavljenja ceste prema Brezovici. Vatrogasci su cijelu noć radili na ovom području i nastojali spriječiti veću štetu – rekao nam je zapovjednik VZŽ Sisačko-moslavačke Mijo Brlečić.

Tijekom jutra 18. ožujka obavljena je smjena ljudi koji su bili raspoređeni na ugroženim dijelovima grada Petrinje i okolice, a gdje su sudjelovali u ispumpavanju vode iz obiteljskih kuća, izradi zečjih nasipa, te su pružali pomoć ugroženom stanovništvu.
Izvanredna dislokacija DVD Stupnik koja je s ukupno 11 vatrogasaca i dva vatrogasna vozila upućena 11. ožujka, završila je povratkom u Općinu Stupnik u 12:30 sati, dana 18. ožujka.

Tijekom jučerašnjeg dana vatrogasci sa područja VZG Kutine zbog izlijevanja rijeke Ilove na području mjesta Ilova radili su na punjenju vreća pijeskom i gradnji zečjih nasipa. Vatrogasci su na području mjesta Trebež, Jasenovac i Letovanić, zajedno s Hrvatskom vojskom, radili na aktivnostima zaštite obrane od poplava.

Zagrebačka županija

Vatrogasci su na području općina Orle, Trstenika Nartski (Rugvica), Preseke Oborovske i Ivanić-Grada radili na ispumpavanju vode iz stambenih prostora i bunara te na njihovoj sanaciji.

Karlovačka županija

Vatrogasci VZ Karlovačke županije radili su na ispumpavanju vode iz stambenih prostora i punjenju vreća za izradu nasipa. Intervencije su obavljane u Josipdolu, Plaškom, Dugoj Resi i Vojniću.

18.3.

20:00

Oko podneva vodostaj Kupe i Korane u Karlovcu dosegao je maksimum. Korana je dosegla 782 centimetra, dok se rast Kupe zaustavio na 779 centimetara. Od podneva i tijekom večeri vodostaji su u laganom padu.
Box barijere, privremene mjere obrane od poplava, postavljene u naseljima uz Koranu i Mrežnicu, dakle u Logorištu, Turnju, Mostanju i Maloj Švarči i ovog su puta izdržale navalu vode, te je oko 200-ak kuća koje su kod ovih vodostaja bile po vodom spašene. No, u tome je velika uloga karlovačkih vatrogasaca, koji su proteklih dana zajedno s gradskim tvrtkama, djelatnicima Hrvatskih voda i uz pomoć Hrvatske vojske dodatno učvrstili i podignuli box barijere koje su postavljene u duži od oko 5.000 metara. Dolaskom vodenog vala većina je vatrogasnih snaga angažirana na spomenutim područjima uz Koranu i Mrežnicu na pumpanju vode. Naime, u dvorišta ulaze manje količine vode kroz kanalizacijski sustav,kao i zaobalne vode kroz sustav kanala, a vatrogasci se bore s održavanjem razine vode, kako ne bi zaprijetile stambenim objektima. Zbog sporog opadanja vode na terenu će biti cijelu noć.
U prigradskim naseljima nizvodno uz Kupu brojna su naselja prometno odsječena zbog vode na prometnicama, ali kod ovakvog vodostaja Kupe nema prijetnje za stambene objekte. I na ovom dijelu su u protekla dva dana dostavljene dodatne količine vreća s pijeskom u slučaju potrebe izgradnje zečjih nasipa.

11:00

U Zagrebačkoj županiji na području općine Orle odnosno u selima uz rijeku Savu i Odru vatrogasci VZO Orle sudjelovali su u izradi zečjih nasipa u mjestu Suša, sanaciji ceste Veleševec-Selce, čišćenju odvodnih kanala kao i evakuaciji stanovništva iz jedne kuće u selu Selce.

Na području sela Čička Poljana vatrogasci VZG Velika Gorica radili su preventivno na izradi zečjih nasipa jer zbog naglog rasta rijeke Odre prijeti izlijevanje iste te poplavljivanje obiteljskih kuća. 

Vatrogasci VZ Karlovačke županije radili su na ispumpavanju vode iz stambenih prostora u gradu Ogulinu te u Josipdolu i Plaškom.

U Sisačko – moslavačkoj županiji na području grada Petrinje ispumpavana je voda iz stambenih objekata te je izrađivan zečji nasip. Na ovo područje upućena je 17. ožujka izvanredna dislokacija iz Zagrebačke županije (DVD Stupnik sa 6 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila te 6 prijenosnih pumpi i odgovarajućom opremom) kao ispomoć gradu Petrinja.

Vatrogasci VZ SMŽ su zajedno s Hrvatskom vojskom na području mjesta Trebež gradili zečje nasipe.

Vatrogasci s područja VZG Kutine zbog izlijevanja rijeke Ilove na području mjesta Ilova gradili su zečje nasipe.

Zbog izlijevanja vode malog sliva Karašica-Vučica na području Našica i Đurđenovca u Osječko - baranjskoj županiji, vatrogasci su sudjelovali na izgradnji zečjih nasipa i ispumpavanjima vode.

Zbog izlijevanja rijeke Orljave između grada Požega i Pakrac vatrogasci VZŽ Požeško-slavonske imali su više intervencija ispumpavanja vode iz podrumskih prostorija u stambenim objektima.

Vatrogasci Ličko-senjske županije su angažirani na pomaganju stanovništva  naselja Kosinj.

17.3.

U Sisačko-moslavačkoj županiji vatrogasci uz ostale službe nadziru stanje na poplavljenim područjima. U naselju Trebež kod Jasenovca desetak angažiranih vatrogasaca pomaže stanovništvu kako bi zaštitile kuće postavljanjem vreća. - Za sada je stanje uredno. U koliko se pojave dodatni problemi naši su vatrogasci u pripravnosti. Vrhunac vodenog vala očekujemo kroz duća 2 dana - rekao je zapovjednik VZŽ Sisačko-moslavačke Mijo Brlečić.

U Ličko-senjskoj županiji poplavljen je Kosinj. Na ovom području voda je i dalje u porastu. Na terenu se stalno nalazi 10 vatrogasaca iz Perušića, te pripadnici policije, GSS-a, Crvenog križa, Civilne zaštite i komunalnih službi. Vatrogasci rade na dostavljanju hrane i pića, po potrebi prevoze bolesne i nemoćne te dostavljaju agregate u kućanstva, pošto su isključeni dalekovodi. Na raspolaganju su za potrebe ugroženih stanovnika angažirani čamci VZŽ Ličko-senjske, GSS-a i DUZS-a. - Ovo je situacija koja se na kosinjskom području ponavlja gotovo svaku zimu. Stožer Civilne zaštite Općine Kosinj je dobro organiziran, a i sami ljudi su pripremljeni za ovakve situacije. Za sada je na terenu stalno oko 40 pripadnika svih službi. Bude li potrebno zatražit ćemo i dodatne snage - rekao je zapovjednik VZŽ Ličko-senjske Hrvoje Ostović, koji je također napomenuo da vatrogasci aktivno prate stanje s vodostajima  i u drugim naseljima.

16.3.

U Sisačko-moslavačkoj županiji za sada je sve pod kontrolom. Rijeka Una kod Hrvatske Kostajnice opada te se otvara dionica ceste Hrvatska Kostajnica - Dubica. U Jasenovcu, gdje je posljednja dva dana održavan Stožer zaštite i spašavanja, brane se kuće od plavljenja. Sve je ograđeno i vatrogasci dežuraju te u pripravnosti imaju i čamac.

Kod Siska je problematičan jedan dio zbog zaobilaznih voda gdje su vatrogasci ispumpavali objekte. I kod Lekenika je vodostaj opao, a za sada je izgrađeno 450 metara box barijera i 3 kilometra zečjih nasipa. Na području Petrinje pojavilo se klizište petnaestak metara od kuća, ali nitko nije ugrožen. I na području Martinske Vesi je situacija pod kontrolom, očekuje se povećanje vodostaja uz Odru uslijed najavljenih padalina tijekom vikenda. 

Oko 300 vatrogasaca je stalno u pripravnosti na području županije.

15.3.2018.

SISAČKO-MOSLAVAČKA

Područje Siska
Stanje obrane od poplave je još uvijek redovno kao i vodostaj rijeke, kojom još nije prošao vrh vodnog vala. Najveći vodostaj očekuje se krajem tjedna, posebno ako padne kiša, i tada će se morati budno paziti na nasipe, rijeku i aktivnosti u obrani. Do sada veliki dio posla u postavljanju zečjih i ostalih nasipa, uz djelatnike privrednih organizacija, odradili su i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava, na potezu od inače najugroženijeg Letovanića do ostalih sela,  posebice: Stupna, Jazvenika, Sela, Odre i Siska.
O stanju na terenu, nakon obilaska tog područja i organiziranje daljnjih materijalno-tehničkih sredstava za uspješnu obranu, raspravljat će se sutra, u petak, 16. ožujka, na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Siska, koji će održati redovitu sjednicu pod predsjedanjem predsjednika Marka Kričke, inače dogradonačelnika grada Siska.

Područje Petrinje

Rijeka Kupa je pod kontrolom. -U ovom trenutku, imamo četiri prepumpavanja u gradu, i zadovoljni smo sa suradnjom građana. Naime, u neki ulicama koje su na nižim položajima u odnosu na visinu Kupe, kao dijelovima ulica: Srnjakove i Gupčeve, podijelili smo građanima 7 manjih pumpi i podučili ih u brzoj intervenciji, a oni su se pokazali učinkoviti. To je najbolji oblik prevencije od visokih voda, ističe zapovjednik JVP Grada Petrinje Zvonimir Ljubičić.

KARLOVAČKA

Vrhunac vodenog vala očekuje se tijekom vikenda. Vodostaji rijeka su visoki, vatrogasci su u pripravnosti kao i ostale službe.

***

14. 3. 2018.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Na području Zagrebačke županije trenutačno je aktualno pripremno stanje obrane od poplava na području općine Pisarovina pri čemu su vatrogasne snage odradile najveći dio preventivnih radnji. Prema rasporedu Zapovjedništva VZO Pisarovina odrađeno je punjenje vreća na prostoru pročistača otpadnih voda, a punjenje su izvršili pripadnici 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava uz pomoć mehanizacije poduzeća “ Komunalno Pisarovina“ i općinskog Stožera koji je osigurao pijesak te je napunjeno oko 1300 komada vreća od kojih je manji dio dostavljen na kritične točke. U slučaju većeg vodostaja Stožer ZiS-a je donio odluku da se evakuiraju stanovnici iz 2 kuće u Lijevom Sredičkom. Od ostalih dijelova Zagrebačke županije bilježimo dvadesetak intervencija VP Ivanić-Grad koje su se u razdoblju od 7. ožujka do danas odnosile na aktivnosti zaštite od poplava, poput ispumpavanja vode i slično.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Zbog naglog otapanja velikih količina snijega na brdima oko Hrvatske Kostajnice došlo je do pojave klizišta koje je u predjelu grada koji se zove Stari put uništilo desetak obiteljskih kuća.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Hrvatsku Kostajnicu su posjetili i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite, okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji su ujedno sudjelovali i u sjednici kriznog stožera.

Premijer je obišao mjesto klizišta, ali i prošao kroz sam grad kako bi se na samom terenu uvjerio u provođenje i djelotvornost mjera obrane od poplave. Šteta je na svu sreću samo materijalna, stradalih nije bilo jer su svi stanari na vrijeme uspjeli napustiti svoje domove.

***

13. 3. 2018.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Poplave u Karlovcu
Iza vatrogasaca je još jedna neprospavana noć

Kroz Karlovac danas u prijepodnevnim satima očekuje se vrhunac vodenog vala. Korana je u Karlovcu u osam sati dosegla 781 centimetar, te je za Koranu na snazi izvanredno stanje, dok je vodostaj Kupe iznosio 773 centimetra i na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Karlovački vatrogasci angažirani su bili i proteklih dana, kako doznajemo od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca, Miroslava Rade.


- Od četvrtka sve gradske tvrtke, JVP Karlovac i dobrovoljne vatrogasne snage s područja Vatrogasne zajednice grada Karlovca punili su vreće. Uspjeli smo napuniti 30-ak tisuća vreća koje su jučer dislocirane na područje Logorišta, Male Švarče i Turnja. Naša akcija zajedno s Hrvatskim vodama i vojskom je doprinijela da smo smanjili broj plavljenih objekata na minimum. Voda je ušla u par objekata, ali s obzirom kakve su mogle biti štete, ovaj sustav koji je prvi put ovdje u Karlovcu primijenjen u ovako velikim razmjerima u obrani od poplava dao je rezultata. Iza nas je neprospavana noć, ali svi smo zadovoljni jer smo uspjeli u našim namjerama da sačuvamo objekte, izjavio je Rade. Najviše posla vatrogasci su imali jučer tijekom dana i noćas, dodao je Rade.


- Noćas je bilo angažirano 50 vatrogasaca. Radili smo na nekakvom optimalnom broju iz razloga jer smo morali mijenjati snage. Znači od subote, kako smo krenuli s punjenjem vreća i našim angažmanom, tako smo se izmjenjivali u tri dnevne smjene. To je trajalo od subote ujutro. Danas ujutro smo uveli prvi put i županijske snage pa su nam došli u pomoć i vatrogasci iz Vojnića, Ogulina, Žakanja i Jurovskog Broda, koji su i sad na terenu. Nakon tri dana korištenja domicilnih snaga uveli smo i županijske snage, kazao je zapovjednik karlovačke JVP.
Posao u borbi s vodenim valom još nije završio, napominje Miroslav Rade.


- U ovom trenucima prolazi najveći vodeni val kroz Karlovac. Vidimo da je smanjenje vodostaja na svim dijelovima uzvodno i mi ostajemo na ovim pozicijama koje smo branili u proteklih dva dana. Nastavljamo i dalje sa svim aktivnosti. Propuštanja ima kroz barijere. To je normalno, s obzirom da je to rađeno u proteklih tjedan dana i na koju podlogu su stavljane. Sada nam predstoji pumpanje i zadržavanje ovih nivoa vode i sprečavanje plavljenja objekata, dodao je Rade.


U proteklim danima vatrogasci su najviše bili angažirani na područjjima uz Koranu i Mrežnicu, a radi se o gradskim naseljima Logorište, Mostanje, Mala Švarča i Turanj, no opasnost prijeti i naseljima nizvodno od Karlovca uz rijeku Kupu.

- Na području uz Kupu vatrogasci su isto cijelom dužinom angažirani. Za sada na ovim vodostajima nemamo problema, ali moram reći da smo uspjeli sačuvati i dio Šišljavića suhim. Tamo smo postavili jednu zapornicu i nasip u dužini od 100 metara, što je rezultiralo da do sada nemamo niti jednog plavljenja objekta niti u naselju Šišljavić. Vodeni val sigurno da će imati utjecaja na naselja Karasi, Koritinja, Blatnica, ali sada nam taj val predstoji u slijedećim satima pa ćemo prebaciti dio snaga na to područje, najavio je Miroslav Rade.


Sinoć je karlovačko područje obišao i premijer Andrej Plenković, kako bi se na terenu uvjerio daju li rezultata box barijere, koje se unatrag desetak dana postavljaju na najugroženijim dijelovima, kao privremena mjera obrane od poplava do izgradnje stalnog nasipa u spomenutim dijelovima Karlovca.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

- Vodostaji u Hrvatskoj Kostajnici su u porastu s tendencijom porasta u domeni visokih voda. Vodostaji su trenutno u izvanrednim mjerama obrane od poplava, a danas se očekuje vrh vodenog vala, kad bi vodostaji mogli dosegnuti izvanredno stanje obrane od poplava - stoji u dnevnom hidrološkom izvještaju objavljenom u 7 sati.

Na području Hrvatske Kostajnice u obrani od poplave sudjeluju vatrogasci s nekoliko pumpi te pripadnici Crvenog križa. I nadalje se podižu zečji nasipi kako bi se spasile okućnice i imovina.

***

9. 3. 2018.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Grad Otočac
Stanje na području Grada Otočca je redovito. Djelatnici DVD-a Otočac obišli iskustveno kritične lokacije, utvrdili stanje vodostaja i uputili građane na postupke u slučaju poplava. Rijeka Gacka se na pojedinim lokacijama izlila iz korita, međutim, još uvijek nema opasnosti za naselja, odnosno, obiteljske i gospodarske objekte. Redovito stanje je u zoni djelovanja DVD-a Sinac. Do današnjeg dana nije bilo dojava o poplavljivanju objekata.

Općina Perušić – područje Kosinja
DVD Perušić u koordinaciji sa službama općine Perušić i načelnikom Civilne zaštite Mihaelom Kurtešom svakodnevno prati stanje na području Kosinja. Jučer tijekom dana i danas zapovjednik DVD Perušić je obišao sve kritične lokalitete. Stanje je na današnji dan je zadovoljavajuće.
Za sada nema ugroza, osim prelijevanja vode na jednom dijelu ceste Kosinj-Kosinjski Bakovac.
Prema dostupnim saznanjima Hrvatske vode nisu proglasile niti jedan stupanj opasnosti od poplava.

Općina Plitvička Jezera
Sela Korana i Kompolje Koreničko iskustveno su prvi na udaru vodenog vala ukoliko dođe do naglog topljenja snijega ili značajnijih oborina. Vatrogasne postrojbe s područja općine Plitvička Jezera su provele sve pripremne radnje u okviru mogućih djelovanja vatrogasnih snaga, kao i ostale operativne snage civilne zaštite, te su u stanju pojačane pripravnosti. Osigurane su vreće i pijesak za izgradnju zečjeg nasipa.
Zapovjednik JVP Plitvička Jezera obilazi teren i iskustveno najkritičnije lokacije.

Grad Gospić
Slijedom podizanja razine spremnosti zbog mogući poplava djelatnici JVP Gospić i DVD-a Pazarišta, svakodnevno obilaze iskustveno kritične lokacije na području Grada Gospića. Na današnji dan nisu uočeni nikakvi problemi na navedenim područjima, niti su navedene postrojbe zaprimile dojave građana o polavama.
U slučaju većih oborina i naglog topljenja snijega sva tehnika i oprema su operativno spremna za moguće djelovanje.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Dana 8. ožujka održana je izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Sisačko-moslavačke županije. Uz redovne članove Stožera, nazočili su joj i predstavnici gradova i općina Sisačko-moslavačke županije koji su na područjima koja mogu biti ugrožena poplavnom opasnošću.
Nazočan je bio i župan Ivo Žinić, kao i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić. Župan Ivo Žinić je rekao kako: „Ovog trena poručujem svim stanovnicima naše županije, pogotovo u porječju naših rijeka da ne trebaju brinuti, da je Stožer spreman, sve službe su spremne i ukoliko bude potrebno organizirat će se početkom ili krajem sljedećeg tjedna sjednica Stožera, a time i pokrenuti određene mjere. Za sada situacija je pod kontrolom.“ Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako ugroze od velikih rijeka Save i Kupe nema, ali da treba biti oprezan u područjima rijeka Sunje, Une i Gline, gdje je već na teren dopremljeno 16 000 vreća: „Mislim da je za sada sve u najboljem redu. Bitno je reći da nemamo naznake većih količina oborina. Nema razloga da ne dočekamo spremni ovo otapanje snijega.“
Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić rekao je: „Na terenu vidim da postoji dobra suradnja i poštivanje naših operativnih procedura. Danas smo svjedočili jednom sustavu koji je vrlo pozitivan i može biti primjer i drugima.“
Županijski zapovjednik Mijo Brlečić potvrdio je da je najveća ugroza na području Sunje i Kostajnice ali da su postavljeni zaštitni zidovi te da su vatrogasci spremni.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA
U Karlovačkoj županiji voda raste ali sporo tako da se vrhunac vodenog vala očekuje sljedeći tjedan. Vatrogasci su u pripravnosti.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA
Uslijed topljenja snijega i novih oborina u Zagrebačkoj županiji, tijekom 8. ožujka zabilježen je veći broj tehničkih intervencija ispumpavanja vode iz podruma kuća te plavljenja prometnica. Najviše intervencija zabilježeno je na širem području Ivanić-grada (9 intervencija) te dvije na području Vrbovca, po jedna kod Svete Nedelje i Dugog Sela. U ovim su intervencijama sudjelovala 44 vatrogasca sa 20 vozila iz JVP Ivanić-Grad te DVD-a Ivanić Grad, Dugo Selo, Dubrava, Šumečani, Trebovec, Šarampov Donji, Novoselec, Obedišće i Sveta Nedjelja.

Foto: VZŽ Ličko-senjske, Lika online



Hrvatska Vatrogasna Zajednica