Izaslanstvo HVZ-a na prijemu kod Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/DSC_2386_web.jpg

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice povodom obilježavanja mjeseca svibnja – Mjeseca zaštite od požara.

U izaslanstvu su bili predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, načelnik Željko Popović, zamjenik predsjednika Stjepan Ptiček, zamjenici načelnika Željko Šoša i Zdenko Jukić, potpredsjednici Nedeljko Vukalović, Đuro Petrić i Željko Petrović te član Predsjedništva HVZ Zlatko Križanić.
Izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice izvijestilo je Predsjednicu Republike o aktualnom stanju u hrvatskom vatrogastvu te o pripremama za ovogodišnju ljetnu sezonu borbe protiv požara, od organiziranja vježbi do preventivnog djelovanja kroz edukaciju stanovništva.


- Odmah nakon završetka prošle sezone, pristupili smo pripremama za poboljšanje sustava vatrogastva. Kao rezultat naših nastojanja i sastanaka moram istaknuti početak rada vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, koje će imati bolju kontrolu nad vatrogasnim intervencijama u sezonI. Također je odrađena i važna pripremna vježba u kojoj su sudjelovali vatrogasci i ostali dijelovi sustava domovinske sigurnosti koji će reagirati u slučaju velikih požara, ali i drugih nesreća – rekao je o pripremama za sezonu predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader. Također je istaknuo pozitivne pomake kroz izdvajanje financijskih sredstava nakon sezone, ali i okretanje fondovima Europske unije, preko kojih su dobivena sredstva za obnovu vatrogasnog voznog parka u iznosu od 30 milijuna eura.


Posebno je istaknuta važnost daljnjeg očuvanja i unaprjeđenja dobrovoljnog vatrogastva te važnost rješavanja zakonske problematike kojom bi se osigurao status vatrogasca.


- Hrvatska vatrogasna zajednica ne djeluje samo u operativi. Važna su nastojanja svih naših jedinica na prevenciji i edukaciji stanovništva, gdje imamo sjajne projekte, od časopisa „Vatrogasni vjesnik“, preko edukacije građana kroz promidžbene spotove i plakate, do očuvanje hrvatske vatrogasne povijesne baštine – rekao je predsjednik Sanader i pozvao Predsjednicu u posjet Muzeju hrvatskog vatrogastva te joj se zahvalio na potpori koju pruža vatrogascima.

Predsjednica Republike čestitala je vatrogascima Mjesec zaštite od požara te zahvalila na svemu što čine u zaštiti ljudi i imovine od požara zaželjevši svim vatrogascima mirnu požarnu sezonu.

Foto: „Ured Predsjednice RH “



Hrvatska Vatrogasna Zajednica