Susret predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Slovenije

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_2549__kopija.JPG

U uredu Hrvatske vatrogasne zajednice održan je sastanak predstavnika hrvatskog i slovenskog vatrogastva.

Dana 12. srpnja 2018. godine sastali su se najviši predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice (predsjednik Ante Sanader, načelnik Željko Popović i tajnik OTS-a Mario Starčević) i Vatrogasne zajednice Slovenije (predsjednik Janko Cerkvenik, zapovjednik Franci Petek i zamjenik zapovjednika Zvonko Glažar).
Sastanak je imao 3 točke dnevnog reda:
1. Informiranje Vatrogasne zajednice Slovenije o iskustvima Hrvatske vatrogasne zajednice povodom organizacije međunarodnih vatrogasnih natjecanja CTIF-a 2005. godine u Varaždinu
2. EU-projekti
3. Izvješće o aktualnim aktivnostima dvaju vatrogasnih zajednica

Informiranje Vatrogasne zajednice Slovenije o iskustvima Hrvatske vatrogasne zajednice povodom organizacije međunarodnih vatrogasnih natjecanja CTIF-a 2005. godine u Varaždinu
U kontekstu priprema međunarodnih vatrogasnih natjecanja CTIF-a, koji će se 2021. godine održati u Sloveniji, Hrvatska vatrogasna zajednica obrazložila je najznačajnije aktivnosti u pripremi i provedbi međunarodnog vatrogasnog natjecanja CTIF-a održanog 2005. godine u Varaždinu, te predstavnicima Gasilske zveze Slovenije dala detaljne pismene informacije o aktivnostima u pripremi (check-listi), organigramu natjecanja te konačnom financijskom izvješću.

EU projekti
Hrvatska vatrogasna zajednica i Vatrogasna zajednica Slovenije izrazili su zadovoljstvo s uspješnom zajedničkom kandidaturom EU-projekta „Osiguranje sigurnosti intervencijskih postrojbi u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće (akronim ENRAS)“, u kojem su projektni partneri Institut Jožef Stefan i Vatrogasna zajednica Slovenije iz Slovenije, te Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Hrvatske, dok je Hrvatska vatrogasna zajednica pridruženi partner u Projektu. Projektom ENRAS (ENsuring RAdiation Safety) razvit će se prekogranične usluge u području osiguravanja sigurnosti (civilne zaštite) u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće. Glavni je cilj projekta jačanje prekogranične suradnje među subjektima koji djeluju u području zaštite radi učinkovitijeg spašavanja i intervencije, povećanje njihove osposobljenosti i znanja te uspostava prvog sustava za zajedničko sigurno interveniranje. Planirani pristup u projektu usmjeren je na osiguravanje osposobljenosti i prekogranične povezanosti interventnih ekipa te prekogranične povezanosti upravnih tijela za takve nesreće radi veće sigurnosti cijelog stanovništva prekograničnog i šireg područja. Također podržavaju i ostale projekte u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj Interreg Slovenija-Hrvatska, kojim se u prekograničnim podrujima značajno može povećati usklađenost i interventna sposobnost vatrogasnih postrojba.
Hrvatska vatrogasna zajednica informirala je također goste o projektu e-HVZ, aktivnostima u okviru EU-projekata Fire-IN i Heimdall, te aktivnostima u pogledu nabavke vatrogasna tehnike i obnavljanja vatrogasnih domova.

Ostale aktivnosti vatrogasnih zajednica
Hrvatska vatrogasna zajednica i Vatrogasna zajednica Slovenije međusobno su se informirali o aktualnim aktivnostima, te izrazili uzornu međusobnu suradnju u svim područjima djelovanja.


 



Hrvatska Vatrogasna Zajednica