Licenciranje vatrogasnih timova s potražnim psima

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG-ed7987bccea44684477858d43d6d6783-V.jpg

Na vatrogasnom poligonu u Šapjanama danas je održano licenciranje vatrogasnih K-9 timova.

Na licenciranju je simulirana ruševina ispod koje su bile zatrpane osobe koje je bilo potrebno pronaći i izvući. Osim traženja, vodiči su prolazili i teorijsko testiranje te testiranje vodljivosti i poslušnosti sa svojim četveronožcima.
Nastupili su timovi iz Lipovljana, Čakovca, Karlovca, Rijeke, Opatije, Šapjana, Viškova, Pule, Zadra, Mljeta, a prvi put su ih u potpunosti testirali instruktori – ocjenjivači HVZ-a.

Današnjim su se licenciranjem vatrogasni timovi s potražnim psima pozicionirali u gotovo svim dijelovima Hrvatske, a najnovija javna vatrogasna postrojba koja i službeno ima svoj tim je JVP Grada Splita (vodič Joško Čule i njegov belgijski ovčar malinois Flip).

Prezentacijsku vježbu pretraživanja ruševine za gledatelje i medije su napravili Sparky (križanac) i Lorena Laslavić (DVD Kras Šapjane), kao prva profesionalna vatrogaskinja sa potražnim psom, a ujedno i jedina ženska članica instruktorsko-ocjenjivačke ekipe.

Sudionike su posjetili i pozdravili županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac, zapovjednik JVP grada Rijeke Hinko Mance i zapovjednik Područne vatrogasne zajednice Liburnija Gordan Filinić.
 



Hrvatska Vatrogasna Zajednica