Sjednica Predsjedništva i Skupštine HVZ-a

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_4839.JPG

Na održanoj Skupštini Hrvatske vatrogasne zajednice prisustvovao je i ministar Davor Božinović koji je izrazio zadovoljstvo novim ustrojem u kojem je vatrogastvo objedinjeno u jednoj organizaciji. Predsjednik Ante Sanader mu je u ime HVZ-a dodijelio priznanje za poseban doprinos u razvoju vatrogastva i zaštite od požara u Republici Hrvatskoj.

Po otvaranju službenog djela sjednice Predsjedništva usvojen je zapisnik sa 6. sjednice Predsjedništva. Potvrđene su Odluke donesene elektroničkim putem – Izmjene i dopune Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. i Izmjene i dopune Plana nabave za 2018. Također usvojeni su sljedeći prijedlozi - Prijedlog Godišnjeg plana rada za 2019., Prijedlog Programa osposobljavanja i usavršavanja dobrovoljnih vatrogasaca za 2019., Prijedlog Mjerila o korištenju sredstava premija osiguranja za 2019., Prijedlog Pravilnika o informacijskom sustavu Hrvatske vatrogasne zajednice, Prijedlog Odluke o cjeniku priručnika i drugih materijala obrazovnog sadržaja koje izdaje Hrvatska vatrogasna zajednica te Prijedlog Odluke o priznavanju godine osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Biograd na Moru. Istaknuta točka dnevnog reda bila je rasprava oko preuzimanja poslova vatrogastva iz djelokruga Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

142. sjednica Skupštine HVZ-a
Na sjednici su prisustvovali ministar MUP-a Davor Božinović i njegov zamjenik Damir Trut, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, počasni načelnik Vinko Pošta, načelnica Učilišta vatrogastva Ljerka Kopričanec, pročelnik HGSS-a Josip Granić, izaslanik župana Zagrebačke županije Branko Herček te u ime gradonačelnika Grada Jastrebarskog Stipe Bučar.
Sjednicu Skupštine otvorio je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader koji je prisutnim članovima i gostima predstavio novo ustrojstvo Hrvatske vatrogasne zajednice kao središnjeg državnog ureda od 1. siječnja 2020., a sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave. Ujedno je najavio donošenje novog Zakona o vatrogastvu u 2019.
Također, istaknuo je kako od 1. siječnja 2019. Hrvatska vatrogasna zajednica preuzima poslove vatrogastva iz djelokruga Državne uprave za zaštitu i spašavanje s intencijom uređenja djelatnosti vatrogastva na cjelovit način.
Predsjednik je naglasio bitnu ulogu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića u postupku pregovora te mu je u ime Hrvatske vatrogasne zajednice dodijelio plaketu u znak zahvale za doprinos u postupku objedinjavanja sustava vatrogastva na državnoj razini.

Ministar Davor Božinović se obratio nazočnima zahvalivši predsjedniku Sanaderu na ukazanoj časti. Pozvao je na suradnju te međusobnu pomoć i podršku u nadolazećem razdoblju.“Neće više biti institucija koje će se miješati u posao vatrogastva već ćete vi predlagati pravilnike i podzakonske akte. Od 1. siječnja 2020. godine, Hrvatska će imati Središnji državni ured za vatrogastvo i smatram da je to najbolji znak ne samo pažnje, nego poštovanja koji ova Vlada pokazuje hrvatskim vatrogascima“, rekao je Božinović i dodao kako je ovo tek početak suradnje s vatrogascima podsjetivši na činjenicu kako je MUP za sustav vatrogastva i civilne zaštite u protekloj godini osigurao 37 milijuna eura bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije za vatrogasna vozila i radio komunikacijsku opremu. „Vi ćete se baviti zaštitom od požara, a mi smo tu da vam pomognemo. Cilj nam je isti – a to je sigurna Hrvatska“, zaključio je Božinović.

Na sjednici Skupštine je doneseno Izvješće o radu HVZ-a za 2017., Izvješće o realizaciji Financijskog plana HVZ-a za 2017. godinu - Plan prihoda i rashoda HVZ, Godišnji plan rada HVZ-a za 2019. te Financijski plan HVZ-a za 2019. godinu - Plan prihoda i rashoda HVZ-a za 2019. i projekcija za 2020. i 2021.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica