Vlada RH donijela Odluku o nagodbi za Franu Lučića

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/Frane_Lucic.jpg

Nakon 12 godine postignuta nagodba s jedinim preživjelim vatrogascem Franom Lučićem 

Danas je na 147. sjednici Vlade RH donesena odluka vezana za naknadu štete Frani Lučiću zbog stradavanja na otoku Kornat 30. kolovoza 2007. godine.

U svom obrazloženju predsjednik Vlade RH Andrej Plenković naveo je kako je Vlada RH, s obzirom na okolnosti slučaja, suglasna s mišljenjem Državnog odvjetništva Republike Hrvatske da bi se nagodbom mogli prihvatiti kriteriji koje je prvostupanjski sud primijenio za određivanje visine naknade i ponuditi isplatu Frani Lučiću u ukupnom iznosu od 5.498.523,72 kuna. Također bi bila određena i mjesečna renta u ukupnom iznosu od 6.000,00 kuna koja dospijeva od 1. ožujka 2019., i to iznos od 4.500,00 kuna na ime tuđe pomoći i njege te 1.500,00 kuna na ime vitamina, poboljšane prehrane i medicinskih preparata.

„Želim zahvaliti ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i Državnom odvjetništvu na naporima i trudu u pronalaženju obostranog zadovoljstva u traženju rješenja za ovaj dugogodišnji spor uzrokovan teškom tragedijom, i s teškim posljedicama za gospodina Lučića“, rekao je premijer Plenković. I ministar Bošnjaković zahvalio se Vladi RH na donošenju ovakve odluke kojom se nakon 12 godina rješava slučaj na miran i pravičan način.

Predsjednik Vlade RH u zaključku je naveo kako se sklapanjem ove nagodbe i isplata navedenih iznosa ne može smatrati priznanjem odgovornosti Republike Hrvatske za štetni događaj.

Predsjednik Ante Sanader pozdravio nagodbu s Franom Lučićem

I predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader izrazio je zadovoljstvo odlukom Vlade. "U ime svih hrvatskih vatrogasaca čestitam i zahvaljujem premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi da su nakon 12 godina bili prvi koji su imali senzibilitet za potrebe i muke Frane Lučića", rekao je Sanader i napomenuo kako je to poruka i svim vatrogascima da Vlada stoji iza njih.
Rekao je da je nedavno razgovarao s premijerom koji mu je rekao da "tu agoniju" treba prekinuti i naći rješenje. "To se pokazalo danas na sjednici Vlade", rekao je Sanader koji odbacuje teze da je nagodba posljedica političkih pritisaka na neovisno Državno odvjetništvo. "Nije to posljedica pritiska, barem kad se tiče ove Vlade jer je ona, nakon sto godina. vratila dostojanstvo vatrogascima time što je vatrogasnoj organizaciji dala nadležnost za zaštitu od požara", istaknuo je predsjednik HVZ. Podsjetio je pritom kako je Hrvatski sabor krajem prošle godine, kroz zakon, HVZ proglasio nadležnim tijelom za vatrogastvo. Osim toga, od 1. siječnja dobivamo Središnji državni ured za vatrogastvo, vatrogasci će upravljati vatrogasnim sustavom, a ne političari opće prakse, naglasio je.

Na pitanje tko je odgovoran za smrt vatrogasaca, s obzirom da se Vlada i DORH ne smatraju odgovorni za ozlijede vatrogasaca na intevrencijama, Sanader je kazao da to nije pitanje za njega. "To je pitanje za druge adrese. Mogu samo reći da su vatrogasci osposobljeni, stručni i vode intervencije, a vatrogasna je djelatnost opasna djelatnost. Vatrogasci mogu ići gasiti kontejner u zadnjoj ulici, ako neka budala stavi eksplozivnu napravu vatrogasac može poginuti. Svjesni smo da imamo opasno zanimanja i da svaka naša intervencija može završiti sa smrtnim posljedicama. Kornati su bili najveća tragedija hrvatskog vatrogastva u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, ali pogibije vatrogasaca su česte u cijelom svijetu", podsjetio je Sanader.

Na kraju je rekao da vatrogasci spremni čekaju novu protupožarnu sezonu, iako za njih, naglasio je, sezona traje cijelu godinu. "Vatrogascima je požarna sezona 365 dana u godini, a ljetni period je samo vrijeme većih požara otvorenih prostora i vatrogasci su za to maksimano spremni", poručio je predsjednik Sanader.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica