Potpisan Sporazum o preuzimanje ljudi, opreme te prava i obveza DUZS-a

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/SLIKA-3.jpg

U prostorijama Ministarstva unutarnjih poslova dana 21. ožujka 2019. godine potpisan je  između MUP-a i HVZ-a Sporazum o preuzimanju državnih službenika i namještenika, opreme, pismohrane i ostale dokumentacije, sredstava za rad, financijskih sredstava, prava i obveza DUZS-a. 

Sporazum su potpisali ministar Davor Božinović u ime MUP-a te predsjednik Ante Sanader u ime Hrvatske vatrogasne zajednice. 

Temeljem Sporazuma, Hrvatska vatrogasna zajednica preuzima poslove vatrogastva iz djelokruga Državne uprave za zaštitu i spašavanje te stotinu državnih službenika koji su stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave (NN 116/18), zatečeni na obavljanju poslova vatrogastva, kao i 12 državnih službenika i namještenika zatečenih na općim, financijskim, administrativnim i pomoćno-tehničkim poslovima.

Razmjerno preuzetim poslovima, Hrvatska vatrogasna zajednica preuzima na korištenje i opremu, pismohranu i ostalu dokumentaciju, sredstva za rad, financijska sredstva te prava i obveze.

Nekretnine i pokretnine koje su se dosad koristile za poslove vatrogastva, i dalje će se koristiti u tu svrhu, a Hrvatska vatrogasna zajednica će sudjelovati u podmirenju materijalnih troškova razmjerno površini prostora koji koristi.

Po pitanju obrazovanja vatrogasnih kadrova, MUP i HVZ obvezuju se osigurati provođenje programa prekvalifikacije za zanimanje vatrogasac i vatrogasni tehničar u školskoj godini 2018./2019. u Vatrogasnoj školi HVZ-a, pod istim uvjetima pod kojim su se polaznici upisali.

Također, Sporazumom je definirano da MUP prepušta HVZ-u analognu radio mrežu sa uređajima i pripadajućom opremom, kao i omogućavanje daljnjeg korištenja aplikacije ZEOS (zemljopisno obavijesni sustav – informacijska platforma koja posjeduje sve podatke potrebne za vođenje operacija u velikim nesrećama i katastrofama).


Ministar Božinović je rekao da je pokretač događanja, rezulat kojeg je i potpisivanje ovog sporazuma, požarna sezona 2017., kada su napravljeni prvi koraci prema racionalizaciji i osnaživanju samog sustava. Uslijedio je niz konkretnih sastanaka u kojima je bio naglasak na najmnogoljudnijoj i najoperativnijem segmentu sustava, a to su vatrogasci, povezani u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu. Da je rad hrvatskih vatrogascaca prepoznat, ministar vidi u odluci da se prva vježba gašenja šumskog požara u organizaciji Europske unije održi upravo u Hrvatskoj na otoku Cresu.


- Ovo je ostvarenje sna generacija hrvatskih vatrogasaca. Nakon duge borba napokon smo dočekali da je Hrvatska vatrogasna zajednice nadležno tijelo za vatrogastvo u Republici Hrvatskoj- rekao je nakon potpisivanja predsjednik HVZ-a Sanader i istaknuo da je konačno vatrogastvo depolitizirano. Ujedno je i zahvalio ministru Božinoviću na njegovu zalaganju oko reforme cjelokupnog sustava.

FOTO: mup.gov.hr



Hrvatska Vatrogasna Zajednica