Seminar za 146 voditelja vatrogasne mladeži

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_0232.JPG

Hrvatska vatrogasna zajednica proteklog je vikenda (27. i 28. travnja 2019.) u Fažani organizirala seminar za 146 voditelja vatrogasne mladeži iz 12 hrvatskih županija

Kao i na prethodnim seminarima, i ove godine glavna je zadaća bila što bolje voditelje mladeži uputiti i pripremiti tako da u radu budu što uspješniji. Seminarski vikend program odvijao se u dva dijela, teoretskom i praktičnom. I dok su u teoretskom dijelu sudionicima predstavljena dobra iskustva u radu s mladima te obrađene neke pedagoške i psihološke teme, u praktičnom dijelu seminara bile su zastupljene igrice, strojeva obuka i brojne vježbe za mladež. Također, velika je pažnja posvećena vatrogasnim natjecanjima.

Milivoj Taslak, predsjednik Savjeta za vatrogasnu mladež Hrvatske vatrogasne zajednice, osvrnuo se na trenutno stanje vatrogasne mladeži Hrvatske.

-Četrdeset godina sam vatrogasac i mogu kazati da interes mladih za djelovanje u vatrogasnoj mladeži bilježi u različitim razdobljima uspone i padove. Osobno nisam zadovoljan sadašnjim stanjem i stupnjem zanimanja i uključenosti mladih, a na to utječe ukupna društvena klima, ali i ekonomske prilike. Broj mladih, ovisno o regiji, nažalost opada, no nije to samo problem u našoj zemlji nego je i krovna europska organizacija CTIF prepoznala taj problem i preporučila da se intenzivira rad s mladeži. Evidentan je nedostatak financijske potpore jer da bi nešto pokrenuli, dobro organizirali, potreban je novac. Hrvatska vatrogasna zajednica pruža veliku podršku, ali na regionalnoj i lokalnoj razini, u nekim sredinama, nije baš tako. Nadam se da će se u budućnosti mnogo više vrednovati taj rad i isticati važnost djelovanja vatrogasne mladeži. S pravom se naglašava da upravo mladež predstavlja budućnost hrvatskog vatrogastva i sasvim sam uvjeren da možemo s mladima raditi još bolje i još više, poručio je predsjednik savjeta Taslak.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica