19. simpozij Vatrogasne zajednice zdravstva Hrvatske

Slika /slike/001 (2).JPG


Izvještaj s 19. stručnog savjetovanja u području vatrogastva, provedbe protupožarne preventive, zaštite na radu, zaštite okoliša u zdravstvenim ustanovama
 

U organizaciji Vatrogasne zajednice zdravstva Hrvatske (VZZH) i Hrvatske vatrogasne zajednice održano je savjetovanje u Sarajevu od  9. do 11. rujna na kojem je bilo 39 sudionika različitih struka (ravnatelji, liječnici, inženjeri, ekonomisti, med. sestre i tehničari, vatrogasni tehničari) iz zdravstvenih ustanova i DVD-a bolnica diljem čitave Hrvatske.
 
Stručno savjetovanje započelo je posjetom Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Grada Sarajeva gdje nas je dočekao komandant Jedinice Dževad Gibanica. Cilj tog posjeta bio je upoznavanje s ustrojem vatrogastva i opremljenošću vatrogasaca u BiH. Sam 19. simpozij održao se 10. rujna u Sarajevu u kongresnoj dvorani hotela Hollywood. U ime organizatora ovog savjetovanja pozdravnim govorom predsjednik VZZH Krešimir Svažić otvorio je simpozij.
 
Cilj i zadaća ovog savjetovanja je okupiti sve koji sudjeluju u provedbi protupožarne preventive, vatrogastvu, provedbi legislative iz zaštite od požara, zaštite na radu te zaštite okoliša, tako da su teme koje se obrađuju vrlo široke.
Teme savjetovanja bile su:
             „Ispitivanje instalacija i uređaja u bolnicama” (I. Šunjić),
             ,,Ostvarivanje prava dobrovoljnih vatrogasaca“ (I. Marić),
             ,,Prva pomoć – reanimacija“ (V. Plečko),
             ,,Ponašanje ljudi u požaru“ (I. Balagović).
Nakon Simpozija uslijedio je stručni posjet Općoj bolnici prim.dr. Abdulah Nakaš koja se također nalazi u Sarajevu, a prilikom čega smo se informirali o ustrojstvu i povijesti Bolnice.
 
Na ovom savjetovanju imali smo prilike vidjeti i usporediti kako funkcioniraju zdravstvo i vatrogastvo u BiH u odnosu na Hrvatsku te čuti zanimljiva i korisna predavanja na prije navedene teme, što ćemo primijeniti u svom budućem radu.

Pisane vijesti