Županijska vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite „Zaprešić 2019“

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_8398.JPG

U Zaprešiću je održana županijska vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite „Zaprešić 2019“ te je potpisan Sporazum o suradnji na realizaciji projekta „Modernizacija radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite“ u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Vježbi su nazočili ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik grada Zaprešića Željko Turk, načelnik stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić i pročelnik HGSSa-a Josip Granić.
Na vježbi je prikazano djelovanje snaga prilikom akcidenta s opasnom tvari te sudara više osobnih vozila. Nakon vježbe održano je postrojavanje pripadnika operativnih snaga gdje je županijski zapovjednik Zagrebačke županije Josip Novosel podnio prijavak ministru Davoru Božinoviću.

U okviru odobrenog projekta, kojemu su sporazumne strane Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatska vatrogasna zajednica i Hrvatska gorska služba spašavanja, nabavlja se radiokomunikacijska oprema kojom će se za službe za zaštitu i spašavanje u Republici Hrvatskoj osigurati nesmetano komuniciranje, omogućiti bolja koordinacija te ubrzati reakcije u slučaju katastrofa i elementarnih nepogoda. Nabavlja se 2700 kompleta prijenosnih radio uređaja (manje snage), 300 kompleta prijenosnih radio uređaja (veće snage), 900 kompleta mobilnih radio uređaja, 45 kompleta stacionarnih radio uređaja, 5 kompleta uređaja gateway repetitor prijenosni, 6 kompleta baznih stanica s dva bazna radija, 3 kompleta nadzorne konzole i 3 kompleta SW za programiranje.

- Hvala na svemu šta radite. Oprema je važna,međutim snaga našeg sustavu ste vi, ljudi, vatrogasci, pripadnici HGSS-a, Crvenog križa, Hitne medicinske pomoći, Hrvatske policije i Hrvatske vojske, i bez vas ovog sustava ne bi bilo. Zato je naša zadaća da vam stvorimo uvjete u kojima možete dati još više, da budete u mogućnosti pratiti ono što je zadnja riječ tehnike u području zaštite i spašavanja, kako u Europi tako i u svijetu. Važno je da surađujete između sebe i naravno s drugim županijskim organizacijama na razini države, na razini Europe, jer prirodne nesreće ne poznaju granice ni gradova ni država. Zato ova Vlada radi sve kako bi naš sustav bio što više kompatibilan sa sustavima zemalja koje su nam bliske, koje dijele iste vrijednosti i koje dijele iste rizike. Potpisali smo Sporazum, koji nije samo dva lista papira, to je puno skladište nove radiotelekomunikacijke opreme za žurne službe. U tijeku je nabava 94 nova vatrogasna vozila, i ova Vlada neće stati. Jer, ono što vi radite, danas je prepoznato u europi kao jedno od prioriteta. - rekao je u svom obraćanju ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader rekao je kako je 42 godine aktivni vatrogasac te da se u 150 godina povijesti vatrogastva prvi puta dogodilo da je nabavljeno 4000 uređaja za žurne službe. Zahvalio se ministru Božinoviću i Vladi RH na naporima koje ulažu jer se ovom nabavkom najmodernijih uređaja postiže ogroman napredak za našu službu. Predsjednik je iskoristio priliku te naglasio da Hrvatska vatrogasna zajednica postaje središnji državni ured te da je time vraćeno dostajanstvo vatrogascima gdje će vatrogasci upravljati vatrogasnim sustavom.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica