VOS 14./15. srpanj

Splitsko-dalmatinska županija
Požar raslinja koji je dojavljen dana 9. srpnja u 14:55 sati kod Muća – Ramljane, a koji se je tijekom popodnevnih sati 13. srpnja aktivirao i zahvatio novih 10 ha trave, niskog raslinja i borove šume te trupce uz samu šumu gasio se aktivno i sanirao i 14. srpnja na starom i novom dijelu požarišta ali bez potrebe za angažiranjem protupožarnih zračnih snaga za gašenje. Tijekom jutra izvršena je smjena vatrogasnih snaga na požarištu pa je tijekom dana ukupno na cijelom požarištu bilo angažirano 88 vatrogasaca sa 24 vatrogasna vozila iz DVD-a Muć, Solin, Vranjic, Klis, Zagora, Dugopolje, Kaštela, Mladost, Gomilica, Sinj, Trilj, Split, Slatine, Marina, Okruk, Seget - Vranjica, DIP Split, JVP-i Split i Sinj te županijski sezonski vatrogasci iz Sinja.


Osim samog gašenja izvršeno je izviđanje i termalno snimanje ukupnog opožarenog područja besposadnim zrakoplovnim sustavom Orbiter 3, te je evidentiran veći broj žarišnih točki čije su koordinate proslijeđene u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama. Temeljem dobivenih podataka, VOS je točke georeferencirao na satelitsku kartu područja te ih proslijedio vatrogascima na terenu koji su potom obišli lokacije moguće žarišne točke.

Od 20:00 sati sa požarišta je otpušten određeni dio snaga, drugim snagama je napravljena smjena vatrogasaca te je tijekom večeri i preko noći na požarištu bilo 35 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a Muć, Solin, Vranjic, Klis i Dugopolje, DIP-a Split, JVP Split te županijski sezonski vatrogasci iz Zagvozda.
Saniranje požarišta je u tijeku.

Zagrebačka županija
Dana 14.07. u 12:53 sati, JVP Samobor zaprimila je dojavu o požaru osobnog transportnog vozila u Pavučnjaku, Karlovačka cesta, kod ugostiteljskog objekta "On/Off". Vozilo je zahvatio požar u razbuktaloj fazi, a u transportnom dijelu vozila nalazilo se 6 plinskih boca propan-butan zahvačenih plamenom. Iako je vozilo u potpunosti izgorjelo, plinske boce su uklonjene van vozila i ohlađene. S obzirom da je do požara došlo tijekom vožnje u kabini i motornom dijelu vozila, vozač vozila je ozljeđen, odnosno zadobio je opekline prije nego je uspio zaustaviti vozilo. Ozljeđeni vozač je zbrinut od strane HMP Samobor.
Požar je ugašen u 13:49 sati a ugasila su ga 3 djelatnika JVP Samobor sa jednim vatrogasnim
vozilo.



VOS