Sjednica Europske zajednice vatrogasnih akademija (EFSCA)

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/EFSCA_Portugal_2018.JPG

U Cascaisu kod Lisabona (Portugal) održana je konferencija i Skupština Europske zajednice vatrogasnih akademija

Od 30. do 31. svibnja 2018. godine u Cascaisu kod Lisabona (Portugal) održana je konferencija i Skupština Europske zajednice vatrogasnih akademija (European Fire Service Colleges Association-EFSCA). Na konferenciji su sudjelovali predstavnici vatrogasnih škola i vatrogasnih akademija iz Austrije, Belgije, Bjelorusije, Češke, Danske, Estonije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Kosova, Latvije, Litve, Nizozemske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Ukrajine i Hrvatske. Poseban gost ove godine je bila pokrajina Viktorija iz Australije. Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljao je tajnik Operativno-tehničkog stožera Mario Starčević.

O domaćinu

Domaćin savjetovanja bila je portugalska vatrogasna škola, koja provodi školovanja, usavršavanja i osposobljavanja za sve portugalske vatrogasce (12 profesionalnih vatrogasnih postrojbi i 470 dobrovoljnih vatrogasnih društava). Portugalska vatrogasna škola ima 220 zaposlenika, sa sjedištem u Sintri, te dvije ispostave. Početak osnivanja dobrovoljnih vatrogasnih društava seže još u 14. stoljeće, tako da je Portugal kolijevka svjetskog dobrovoljnog vatrogastva. Tijekom ljeta dežurstva i nastali direktni troškovi (održavanje i štete vozila) oko 6.000 dobrovoljnih vatrogasaca plaćaju se iz državnog proračuna.

Konferencija

Na konferenciji, koja je ove godine imala naglasak na temama osposobljavanja dobrovoljnih vatrogasaca, održano je 7 predavanja sa sljedećim sadržajima:

Individualizirano učenje uz pomoć modernih metoda i medija (Njemačka)

Vatrogasna škola i škola za upravljanje katastrofama pokrajine Rheinland-Pfalz (Njemačka) godišnje školuje i osposobi oko 5.000 pripadnika žurnih službi. Od 2004. godine škola razvija virtualno vježbovno okružje, a od 2008. godine formalno su u nastavne programe uključene edukacije na simulatoru (projekt SAFER). Posebno za više razine osposobljavanja neizostavno je postalo korištenje simulatora i učenje od kuće. Time je smanjeno vremensko pohađanje škole za oko 50%, s jednakim ili još boljim rezultatima završnih ispita.

Analiza novih metoda osposobljavanja dobrovoljnih vatrogasaca (Katalonija, Španjolska)

Na novo ustrojenom obliku osposobljavanja dobrovoljnih vatrogasaca sustavno je praćeno (temeljem check-liste vještina) usvajanje programa osposobljavanja. Polaznici nisu kao do sada morali pohađati nastavu, nego je razvijen individualizirani pristup s dostupnim nastavnim programima i pripremama za ispit temeljem e-learninga. Težište osposobljavanja je dato na usvajanje praktičnih vještina, koje su ocjenjivane od posebnih ocjenjivača.

Osposobljavanje i angažman dobrovoljnih vatrogasaca (Grčka)

U Grčkoj se godišnje osposobi oko 200 dobrovoljnih vatrogasaca. Osposobljavanjem vatrogasci stiču osnovne vještine za gašenje požara raslinja, pružanje pomoći kod poplava i potresa te pružanje pomoći pri RBKN nesrećama. Dobrovoljni vatrogasci djeluju u okviru jezgri profesionalnih vatrogasaca koje dopunjuju.

Istraživanje zadovoljstva vatrogasaca (Nizozemska)

Zbog niza promjena u organizaciji i osposobljavanju vatrogasaca, koja su provedena u posljednjem desetljeću u Nizozemskoj, provedena je analiza zadovoljstva vatrogasaca. Nova vatrogasna doktrina se baziran na povećanju prevencije i primjeni inovacija u vatrogastvu, fleksibilnom broju vatrogasaca na vatrogasnim vozilima, ali i značajnom smanjenju izdataka za vatrogastvo. Promjene su doprinijele smanjenju prosječnog vremena dolaska na mjesto intervencije, koje je u 2017. godini iznosilo 7,7 minuta.
Od ukupno 23.000 vatrogasaca (oko 3.000 profesionalnih i 20.000 dobrovoljnih) na 265 pitanja odgovorilo je oko 9.000 vatrogasaca (39 %). Pitanja su bila podijeljena u 4 grupe obveznih i 4 grupe izbornih pitanja. Oko 88 % vatrogasaca je zadovoljno sa statusom i svojim poslom, 65 % ocjenjuje pozitivnim ukupnu vatrogasnu službu, 27 % podržava provedenu regionalizaciju vatrogasne službe, dok samo 20 % vatrogasaca voli raditi nove preventivne i nadzorne poslove.

Model osposobljavanja dobrovoljnih vatrogasaca u Ukrajini

U okviru decentralizacije Ukrajine, koja je započela 2014. godine, kao jedan od ciljeva je postavljeno poboljšanje javnih usluga na lokalnoj razini. U tom kontekstu se pristupilo osnivanju novih dobrovoljnih vatrogasnih društava, bazirano na konceptima organizacije dobrovoljnog vatrogastva u Poljskoj i Njemačkoj. Ovisno o geografskoj poziciji dobrovoljne vatrogasne postrojbe, osposobljavanje se usredotočuje na sticanje znanja iz vatrogasne prevencije i praktičnih znanja za gašenje objekata i prijevoznih sredstava, industrijskih postrojenja te gašenje požara raslinja.

Model osposobljavanja dobrovoljnih vatrogasaca u Australiji

Pokrajina Viktorija (Australija) broji 1.219 vatrogasnih organizacija s 25.000 operativnih vatrogasaca koji štite 3,3, milijuna stanovnika. Posebno je u zadnjih nekoliko godina razvijen simulator za osposobljavanje vatrogasaca na požarima raslinja, koji najviše koriste dobrovoljni vatrogasci. Područje istraživanja i dalje je fokusirano na koncepte virtualne realnosti i učenja na daljinu.

Unapređenje gašenja požara raslinja u Hrvatskoj

Predstavljen je sustav vatrogastva u Republici Hrvatskoj, te problematika požara raslinja u Dalmaciji 2017. godine, sa statističkim tendecijama požara raslinja i građevina u zadnjih 30 godina. Ukazano je na potrebu uvođenja novih tehnologija (informatičko-komunikacijskih sustava, video i satelitskog nadzora), ustrojavanje (regionalnih) vatrogasnih vježbališta, promidžbenih aktivnosti i unifikacije radijskog sustava spasilačkih postrojbi, s konkretnim mjerama koje je poduzela Hrvatska vatrogasna zajednica.

Skupština EFSCA-e

Na Skupštini EFSA-e su usvojene izmjene i dopune statuta, kojima se omogućuje članstvo u EFSCA-u svim europskim vatrogasnim akademijama i školama. Hrvatska i Grčka su pozvane da postanu članice. EFSCA će ubuduće raditi u 3 radne grupe:

  1. Strukture i programi osposobljavanja
  2. Inovacije, istraživanje i razvoj
  3. Osposobljavanje dobrovoljnih vatrogasaca

Sljedeće skupštine i konferencije EFSCA-e održat će se u Estoniji (2019.) i Sloveniji (2020.).


Mario Starčević



Iz vatrogasnog svijeta