XV International Rescue Workshop „Fenix 2018“

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/DSC_0096-10.jpg

XV International Rescue Workshop „Fenix 2018“, 23.-26. 05. 2018.

Već 15 godina Glavna vatrogasna škola u Varšavi, Poljska, održava internacionalnu radionicu u sklopu završnih vježbi studenata treće godine. Ove godine je uz sudionike iz 13 zemalja ispred Hrvatske vatrogasne zajednice na vježbi učestvovao i hrvatski tim u sastavu:
Željko Nagy ( JVP Varaždin), Aleksandar Ljubljanović (JVP Našice), Dino Kešar (JVP Split)
i Dino Vuković (DVD Jastrebarsko, PVP Pliva).

Nacionalni timovi bili su smješteni u vježbalištu Glavne vatrogasne škole, koji se nalazi u Nacionalnom parku Kampinoski udaljenom 50 km od Varšave, dok su vježbe održane u novom kompleksu, Training and Rescue Innovation Base, Nowy Dwor Mazowiecki.

Hrvatski tim je u dva dana 24. i 25. 05. 2018. sudjelovao na četiri vježbe kojima je cilj razmjena iskustava i načina izvođenja pojedinih zadataka između nacionalnih timova i studenata Glavne vatrogasne škole.

Prvog dana hrvatski su vatrogasci sudjelovali u vježbi gašenja požara, pretraživanja i evakuacije unesrećenih osoba u simulatoru, te na vježbi stabilizacije zidova ruševine uz upotrebu drvenih elemenata. Tu je potrebno napomenuti da je od svih timova koji su učestvovali na vježbama jedino hrvatski tim prilikom analize dnevnih vježbi pohvaljen za pokazanu stručnost prilikom izvođenja vježbe stabilizacije ruševine.

Drugog da na rasporedu su bile, vježba spašavanja unesrećenih vatrogasaca, (RIT - Rapid Intervention Team Training), koja se je u potpunosti odvijala u uvjetima nulte vidljivisti i vježba stabilizacije autobusa te podizanje autobusa pomoću pneumatskih podizača tereta.



Iz vatrogasnog svijeta