Uspješan nastup na Vatrogasnoj olimpijadi u Austriji

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_20170711_172040.jpg

U organizaciji Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) od 9. do 16. 07. 2017. godine u austrijskom gradu Villachu održano je XVI. međunarodno natjecanje vatrogasaca i XXI. međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži (popularno zvana "Vatrogasna olimpijada").

U organizaciji Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) od 9. do 16. 07. 2017. godine u austrijskom gradu Villachu održano je XVI. međunarodno natjecanje vatrogasaca i XXI. međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži (popularno zvana "Vatrogasna olimpijada"). Hrvatsku vatrogasnu zajednicu je na ovoj tradicionalnoj vatrogasnoj manifestaciji, koja se održava svake četvrte godine u srpnju, predstavljalo 186-člano izaslanstvo, a ukupno je na natjecanju sudjelovalo 2.550 natjecatelja i 550 pripadnika pratećeg osoblja (vatrogasnih sudaca, članova voditeljstava reprezentacija i voditelja vatrogasne mladeži) iz 27 nacija. Domaćin natjecanja uz grad Villach bila je Vatrogasna zajednica pokrajine Koruška.

Prvog dan natjecanja (nedjelja) sudionici su smješteni u škole i internate u Villachu. Kako je samo natjecanje počelo, tako je i završilo u izuzetnoj susretljivosti i ljubaznosti domaćina. Smještaj je bio zadovoljavajući kako za mladež tako i za odrasle.

Drugi, treći i četvrti dan (ponedjeljak, utorak i srijeda) protekli su u uvježbavanju i treninzima natjecateljskih odjeljenja u svim kategorijama natjecanja: natjecanju mladeži, te športskim i tradicionalnim natjecanjima. Paralelno s treninzima vatrogasna mladež je organizirala predstavljanje i izložbu nacija.
Za uspješno provođenje treninga najviše su bili angažirani vatrogasni suci, a događaje su pratili brojni hrvatski navijači, koji su neprekidno pristizali. U srijedu navečer, u nazočnosti brojnih uglednika i preko 4.000 gledatelja, uspješno je provedeno svečano otvaranje postrojavanjem i mimohodom sudionika.
Sama natjecanja održana su petog, šestog i sedmog dana (četvrtak, petak i subota) na stadionu Lind u Villachu uz veliki broj navijača, s tim da je vježba penjanja na vatrogasni toranj s kukačama organizirana u središtu grada Villacha.

Proglašenje rezultata natjecanja održalo se u subotu navečer pred punim stadionom, također na stadionu Lind. U rezultatskom smislu odskočile su kod tradicionalnih natjecanja ("suha"vježba s vatrogasnom prijenosnom pumpom i štafetna utrka) i natjecanju vatrogasne mladeži (vježba s preprekama i štafetna utrka) austrijska odjeljenja, a odlične rezultate postigla su hrvatska odjeljenja u profesionalnim kategorijama i žene A. Kao uspjeh se može ocijeniti, da su u najjačoj kategoriji sva hrvatska odjeljenja završila u zlatu.

U sklopu "Vatrogasne olimpijade" održani su Izvršni odbor i Skupština CTIF-a, te nekoliko odbora CTIF-a, a u događaje vrijedne isticanja svakako treba ubrojiti logorsku olimpijadu vatrogasne mladeži, izložbu vatrogasne opreme, te prijeme vatrogasnih sudaca i izaslanstava.
Ispred Hrvatske vatrogasne zajednice zahvaljujemo se svim sudionicima na sudjelovanju i dostojnom predstavljanju hrvatskog vatrogastva u inozemstvu, uz želju, da vatrogasne postrojbe iz Republike Hrvatske i u budućnosti nastave ostvarivati vrhunske rezultate na vatrogasnim natjecanjima.

Popis sudionika koji su predstavljali Hrvatsku vatrogasnu zajednicu na XV. međunarodnom natjecanju vatrogasaca i XIX. međunarodnom natjecanju vatrogasne mladeži CTIF-a u Villachu, Austrija, 9.-16.7.2017.:

Dopredsjednik CTIF-a zadužen za vatrogasna natjecanja i predsjednik HVZ-a: Ante Sanader
Voditeljstvo reprezentacije: Željko Popović (voditelj reprezentacije), Nedeljko Vukalović (član međunarodnog voditeljstva natjecanja), Tomislav Horvat (trener za odrasle), Mario Starčević (prevoditelj), Milivoj Taslak (voditelj reprezentacije mladeži), Željko Odak (trener za mladež), Nikolina Novosel (prevoditelj za mladež)
Vatrogasni suci na tradicionalnom vatrogasnom natjecanju:
Zdravko Filipaj, Stjepan Jurman, Branko Barić, Mijo Brlečić, Miroslav Kelebuh, Mladen Kanižaj, Mladen Bogdanović, Josip Nemet, Ivana Lieli, Petar Jakovac

Vatrogasni suci na natjecanju vatrogasne mladeži:
Ivan Brlečić, Stjepan Kenfelja, Goran Dikšić

Rezultati natjecanja po kategorijama natjecanja:

Kategorija i klasa natjecanja Osvojeno mjesto Medalja
Tradicionalna vatrogasna natjecanja
Profesionalni "A"
Vatrogasna postrojba Grada Ivanić Grad 3. od 5 srebro
Profesionalni "B"
JVP Varaždin 2. od 7 zlato
Žene "A"
DVD Kašina 3. od 23 zlato
DVD Ribnica 7. od 23 zlato
Muški "A"
DVD Andrilovec 6. od 76 zlato
DVD Razljev 10. od 76 zlato
DVD Paukovec 12. od 76 zlato
DVD Mladost Kaštel Sućurac 17. od 76 zlato
DVD Turnašica 20. od 76 zlato
Muški "B"
DVD Mladost Kaštel Sućurac 8. od 32 zlato
DVD Spačva Vinkovci 9. od 32 zlato
DVD Biškupec 12. od 32 srebro
Žene "B"
DVD Desno Trebarjevo 5. od 7 srebro
Natjecanja vatrogasne mladeži
Vatrogasna mladež "muška"
DVD Bedekovčina 9. od 41
DVD Novi Marof 17. od 41
Vatrogasna mladež "ženska"
DVD Bedekovčina 10. od 18

Detalje s natjecanja može se pogledati na web-stranici domaćina: www.villachonfire.at/
U privitku svi rezultati natjecanja.

Rezultati

U nastavku su video zapisi:

Andrilovec MA:

Biškupec MB:

Desno Trebarjevo ŽB:

JVP Ivanić Grad PA:

JVP Varaždin PB:

Kašina ŽA:

Mladost Kaštel Sućurac MA:

Mladost Kaštel Sućurac MB:

Olimpijski prvaci MA St Martin:

Paukovec MA:

Razljev MA:

Ribnica ŽA:

Spačva Vinkovci MB:

Turnašica MA:



Natjecanja