Otvorena Vatrogasna škola u Šapjanama

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/Sapjane_1.JPG

Na vatrogasnom vježbalištu u Šapjanama je 18. siječnja otvorena Vatrogasna škola - Ustanova za obrazovanje odraslih.

     Na vatrogasnom vježbalištu u Šapjanama je 18. siječnja otvorena Vatrogasna škola - Ustanova za obrazovanje odraslih. Rezultat je to tendencije Hrvatske vatrogasne zajednice da se decentralizira obrazovanje budućih vatrogasaca te da se ono počne odvijati i u Rijeci, Splitu i Osijeku. Polaznici se mogu opredijeliti za zanimanje vatrogasac i vatrogasni tehničar, a nastava za oba zanimanja traje 819 sati.

     


     Vatrogasna škola u Šapjanama obuhvaća 15 ha i imat će dvije predavaonice (jedna je već spremna za prve sate nastave, a druga se uređuje), ima vježbovno polje za vrući trening za gašenje strukturnih požara (površine oko 1000 m2) te vježbovno polje za spašavanje iz ruševina i s visina i dubina (površine oko 200 m2).

    


     Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader proglasio je Vatrogasnu školu otvorenom te pritom naglasio da je ona nastala kao rezultat težnje da vatrogasni kadar bude što bolje obučen i osposobljen te spreman na sve zahtjevne intervencije koje se pred njega stavljaju. Sanader je pohvalio i nastavni program rekavši da je on vrlo stručan i kvalitativno ekvivalentan programima vatrogasnih škola u svijetu, a pritom nije zaboravio zahvaliti pomoći koju je pružilo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

     


      Otvorenju su pristvovali, osim čelnika Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije, Dino Kozlevac, zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije, savjetnica za obrazovanje odraslih u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Marina Crnčić-Sokol, u ime župana Primorsko-goranske županije Branko Škrobonja te Alen Ružić, donačelnik Općine Matulji.
Otvorenje i početak nastave u Vatrogasnoj školi u Splitu je previđen za 23. siječnja 2012. godine.

     



Vatrogasna škola