Vatrogasci spremni za požarnu sezonu u 2014. godini

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/Untitled_2.png

U pripremi ljetne "požarne" sezone, a s ciljem provjere spremnosti djelovanja vatrogasnih postrojbi i organiziranih snaga uključenih u gašenje požara i spašavanje ljudi i imovine, a temeljem zaključaka koordinacije vatrogasnih zajednica priobalja, u organizaciji Vatrogasne zajednice županije Istarske i koordinaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, te vatrogasnih zajednica županija Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske, 6. lipnja 2014. godine održana je vatrogasna pokazna vježba na prostoru Sportske zračne luke Campanož - općina Medulin.

Tema vježbe je bio sudar zrakoplova, koji je nakon toga uzrokovao širenje velikog šumskog požara. Uz vatrogasce (preko 40 vatrogasnih vozila Puljštine, Istre i svih priobalnih županija, te intervencijske vatrogasne postrojbe Istarske županije) na vježbi su sudjelovale zračne protupožarne snage MORH-a (airtraktor i helikopter), te hitna pomoć, policija, HEP, komunalna poduzeća (vodovod) i Crveni Križ.
Na vatrogasnoj pokaznoj vježbi nazočili su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, ministar zdravlja Rajko Ostojić, zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić, istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i načelnik općine Medulin Goran Buić, te visoki dužnosnici Ministarstva obrane. Uz visoke vatrogasne dužnosnike iz Austrije, Slovenije i Italije vježbi je nazočio veliki broj županijskih vatrogasnih predsjednika i zapovjednika na čelu s predsjednikom HVZ Antom Sanader i načelnikom HVZ Željkom Popović, a Državnu upravu za zaštitu i spašavanje predstavljali su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i njegov pomoćnik za priobalje Tomislav Vuko. Cijelu vježbu stručnim i detaljnim opisima komentirao je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Nakon uspješno održane vatrogasne pokazne vježbe, na zajedničkom druženju vatrogasaca i gosti, ali i velikog broja građana (!) predsjednik RH Ivo Josipović izrazio je zadovoljstvo viđenim, te da su vatrogasci potvrdili svoju uvježbanost i da su savladali sve one potrebne vještine za gašenje požara. Ocijenio je važnim da se pripremamo za one teške trenutke koji mogu doći, jer i na primjeru Slavonije se pokazalo koliko je bitno biti spreman, opremljen i uvježban za reagiranje u kriznim situacijama. "Ovdje smo imali priliku vidjeti kako se reagira na požare, no nadamo se da će nam te vještine što manje trebati. Ipak, moramo biti vrhunski opremljeni, a i ova je vježba pokazala da to naši vatrogasci jesu", istaknuo je predsjednik RH Ivo Josipović.



Vježbe