Velike poplave u Hrvatskoj

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_6237.jpg

Sisačko područje i dalje najugroženije

I dok se u ostalim dijelovima Hrvatske situacija uglavnom smiruje, područje Siska i Jasenovca i dalje je ugroženo vodom. Uz stalno angažirane vatrogasce na tim dvama područjima, u pripravnosti je i njih 500 koji su spremni reagirati ukoliko dođe do pogoršanja stanja.  U ostalim dijelovima Sisačko-moslovačke županije situacija se smiruje, a vodostaji padaju. Zaobilazne vode stvaraju najviše problema i pretpostavlja se da će još najmanje 5 dana trajati ovakva situacija.

 9:00
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA
I dalje je najkritičnije na području Općine Jasenovac, a ugroženo je područje Općine Popovača i Stružec. Vatrogasci su neprekidno na terenu, a očekuje se da će biti i kroz idućih nekoliko dana. Rijeke trenutno stagniraju, a pretežito se radi na ispumpavanjima vode iz stambenih i drugih objekata - izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Mijo Brlečić.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

U prva tri dana  (31. 3. - 2. 4.) ukupno je obavljeno 119 intervencija ( 101 intervencija DVD-ova i 18 intervencija JVP Grada Varaždina).
Angažirano je 817 vatrogasaca od čega 742 dobrovoljna vatrogasca i 75 pripadnika JVP Grada Varaždina.
Najsloženije intervencije su bile u Hrastovljanu (angažirano 9 DVD-ova sa stotinjak vatrogasaca dana 1. 4.) i Kapeli Podravskoj (njihova izvješća još stižu, no na terenu je bilo 7 DVD-ova sa 70-tak članova).

Vjeruje se da će tako biti i u idućih nekoliko dana kada se krene s ispumpavanjima podruma, okućnica i drugih prostora.

 19 :00
SISAČKO-MOSLOVAČKA ŽUPANIJA
Najkritičnije je na području Općine Jasenovac, a vatrogasne ekipe konstantno rade na ispumpavanju vode i punjenju vreća. Situacija je za sada pod kontrolom, Sava stagnira, a u narednih 24 sata se očekuje najveći prodor vode pri čemu najveći problem stvaraju zaobilazne vode.
-Dok se ne proglasi izvanredno stanje, Civilna zaštita se neće aktivirati stoga su najveće snage u obrani one vatrogasne - rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Mijo Brlečić s kojim je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković cijeli dan na terenu i nadgleda tijek akcije.

ZAGREBAČKA
Vatrogasne snage su stalno na terenu i rade na ispumpavanju i saniranju klizišta. U ovoj je županiji najkritičnije bilo za vikend na području Svete Nedjelje, Zeline, Križa..., a sada je razina vode u opadanju i očekuje se da će se taj pad i nastaviti.

 

12: 00 U porastu je vodostaj rijeke Save uzvodno i nizvodno od Siska, ali i vodostaji rijeke Kupe kao i Gline te Une.
Zbog visokih zaobalnih voda i jakih kiša, dugotrajne zatvorenosti savskih čepova, unatoč kontinuiranom radu svih crpnih stanica na branjenom području, i pumpanju pokretnim crpkama na najkritičnijim lokacijama zaobalne vode još rastu, te se izlijevaju iz melioracijskih kanala. Odvodni sustav ne može primiti svu vodu.
Izvanredne mjere obrane od poplave na snazi su na slivu Save i to na području postaja Jamnička Kiselica, Dubrovčak, Ustava Prevlaka, Česma Ušće i Jasenovac.
Posebno teška situacija je na području Siska. Zbog prelijevanja vode zatvorena je cesta Sisak-Popovača te se očekuje proglašenje izvanrednih mjera za Donje Pokuplje.

Na terenu su i vatrogasne snage koje postavljaju zečje nasipe na najkritičnijim mjestima, ispumpavaju vodu iz objekata te prepumpavaju vodu iz kanala koji ugrožavaju stambene objekte.

 



Intervencije