STANJE U OBRANI OD POPLAVA

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/n_1.JPG

Vodostaji su u opadanju

21. lipnja

OSJEČKO-BARANJSKA

Situacija se polako smiruje, na 3 mjesta se još vrši 24-satno ispumpavanje.

Aktivni su DVD-i i Javna vatrogasna postrojba grada Osijeka. Najviše posla ima na onim mjestima gdje je došlo do izlijevanja Drave, a vjeruje se da će do utorka doći do normalizacije situacije.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Glavna opasnost je prošla, ali vodostaji su i dalje visoki stoga su izvanredne mjere i dalje na snazi. Dežurstva su i dalje aktivna, a sve snage i dalje prate situaciju.



17. lipnja

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA
Vodostaj je u opadanju, jutros je izmjereno 717 cm (6 cm manje nego prethodnih dana).
Najkritičniji je Otok sportova na kojem mora pasti još 70-tak centimetara da nasip bude osiguran.
Na nekoliko se mjesta vrši ispumpavanje vode, ali kuće nisu ugrožene.
Dnevno je angažirano oko 35 vatrogasaca na obrani te četvorica koji su u stalnoj ophodnji s djelatnicima Hrvatskih voda i kontroliraju nasipe.

OSJEČKO-BARANJSKA
Na improviziranom nasipu neprekidno radi 17 motornih crpki. Kako je rastao vodostaj i u nižim područjima od mjesta Batina tako su se vatrogasci iz mjesta Aljmaš i Dalj također počeli baviti izgradnjom zečjih nasipa te crpljenjem vode i u tim mjestima što traje i danas. Vodostaj Drave također je dosegao drugi najveći povijesni maksimum, a time su počele aktivnosti vatrogasaca i na tom području. Profesionalni i dobrovoljni vatrogasci s područja grada Osijeka, već od 12. lipnja imaju pune ruke posla s brojnim podrumskim prostorijama i okućnicama iz kojih crpe vodu. Najveći problemi dogodili su se u Donjem gradu gdje je u Banovoj ulici došlo do većeg propuštanja nasipa što je uzrokovalo cijeli niz žurnih akcija u kojima su sudjelovali i vatrogasci.
Na toj lokaciji i danas rade neprekidno tijekom 24 sata 3 vatrogasne motorne crpke i vatrogasci iz DVD-a Donji grad. Po gradu uz lijevu i desnu obalu Drave imamo neprekidno aktivne vatrogasce s opremom za crpljenje vode na 9 lokacija. Uz to ima i povremenih crpljenja vode na više mjesta svakog dana.
Ono što treba posebno naglasiti je brojnost vatrogasca u aktivnostima koje zahtijevaju
masovnost, ali i veliki entuzijazam. Za potrebe punjenja vreća s pijeskom na poziv županijskog i gradskog stožera zaštite i spašavanja kao i načelnika općine te gradonačelnika odazvalo se više od 200 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijele županije. Ono što je važno istaknuti je činjenica da su se dobrovoljni vatrogasci odazvali i na poziv za izgradnju i čuvanje nasipa i u vikend naselju Karašica na općini Petrijevci. U vrlo teškim noćnim uvjetima i unatoč teškom fizičkom radu nije manjkalo entuzijasta ( u radovima je tijekom tri noći sudjelovalo 163 dobrovoljna vatrogasca ) koji su napravili puno na tragu izgradnje i očuvanja nasipa oko naselja.
Vatrogasci su se pojavljivali u najtežim situacijama i bezuvjetno ih rješavali pružajući najveći oslonac ( uz Hrvatsku vojsku) sustavu zaštite i spašavanja. Ovom prilikom mora se istaknuti i velika pomoć koja je stigla od Državne uprave za zaštitu i spašavanje i glavnog vatrogasnog zapovjednika koji su stavili na raspolaganje 23 kompleta za crpljenje vode te stavili u stanje pripravnosti sve vatrogasne postrojbe u RH za potrebe obrane od poplave u Osječko -baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.
Vatrogasci su i ovom prilikom kao i mnogo puta do sada pokazali da su organizacija s najvećim brojem entuzijasta koji bez ikakve naknade rješavaju teške i složene zadaće iz domene zaštite i spašavanja. U tom smislu treba i graditi buduću zakonsku regulativu te ulagati u izgradnju sustava u kojem vatrogasci zauzimaju pozicije koje ima omogućavaju maksimalno korištenje potencijala koji su ogromni.

13. lipnja 2013.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je izdao zapovijed o stavljanju svih vatrogasnih postrojbi  u stanje pripravnosti, a župani Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije su proglasili izvanredno stanje zbog opasnosti od poplava.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA
U Vukovarsko-srijemskoj županiji rade se nasipi, vrše se kontrole i za sada nema procjeđivanja.

OSJEČKO-BARANJSKA
Više od 100 km duge nasipe održava i nadzire njihovo stanje JP Hrvatske vode koje su proglasile za rijeku Dunav izvanredno stanje obrane od poplave, a za rijeku Dravu redovno stanje obrane od poplave. Sve službe su mobilizirane  (policija, DUZS, Hrvatska vojska, Crveni križ, HGSS, specijalni timovi za spašavanje iz vode DUZS te županije OB, Zavod za javno zdravstvo ), a njima koordinira Stožer zaštite i spašavanja Osječko baranjske županije.
Načelnici općina i gradonačelnici  u ugroženim područjima izdali su naloge o mobilizaciji dijela snaga civilne zaštite opće namjene za potrebe izgradnje zečjih nasipa.
Stožer zaštite i spašavanja OB razradio je sve moguće scenarije, pa i onaj najgori – pucanje nasipa i provala vode u trećinu područja Baranje što sa sobom nosi evakuaciju stanovništva, stvari i stoke, pripremu prihvatilišta, organizaciju logistike, sanitarne i medicinske skrbi itd.
U Mjestu Batina, na ušću Karašice u Dunav, već tri dana traje crpljenje vode sa zaštićene strane nasipa natrag u Karašicu  jer se brane kuće i okućnice u ulici S. Ivana Nepomuka. Tamo je angažirano 7 crpki.U Osijeku se počela procjeđivati voda kroz raskvašene nasipe tako da se i na tom području počinje organizirati crpljenje na više mjesta.
12.lipnja glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik CZ RH Robert Mikac sudjelovali su u radu Stožera zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije te posjetili privremeno skladište vatrogasne opreme DUZS-a u DVD-u Bilje. U pratnji Borisa Banjana, zapovjednika i Nikice Muževica, predsjednika VZ Osječko-baranjske županije, Cvjetka Obradovića, načelnika Područnog ureda DUZS i Željka Kolarića, zapovjednika te Dragutina Biladžića, predsjednika VZ općine Bilje, obišli su nasipe na Dunavu i oko Kopačkog rita. Nakon radnog boravka na području Osječko -baranjske županije uputili su se na područje Vukovara ugroženog od visokih voda Dunava.


Ukupno su vatrogasne zajednice u svojim operativnim postrojbama angažirale oko 2000 vatrogasaca sa stotinjak vatrogasnih vozila, a ukoliko će biti potrebno, osigurat će se dodatno ljudstvo i vatrogasna tehnika.

 Pregled vatrogasnih snaga i tehnike po županijama

VZŽ DVD
JVP br. vat. vozilo čamac rezervoar pumpa agregat
VZŽ Bjelovarsko-bilogorske 23 3 2
VZŽ Brodsko-posavske 36 6 16
VZŽ Istarske 10 4 5 1
VZŽ Koprivničko-križevačke 21 4 8
VZŽ Krapinsko-zagorske 28 2 1 5
VZŽ Osječko-baranjske 1500 34 4 10 70
VZŽ Požeško-slavonske 1 20 4 10
VZŽ Primorsko-goranske 3 19 4 1
VZŽ Varaždinske 30 1
VZŽ Virovitičko-podravske 8 50 2 11
VZŽ Zagrebačke 1 1 6 3 2 3
Ukupno: 10 4 1743 67 6 12 130 1

11. LIPNJA

Veliki plimni val iz Europe približava se Hrvatskoj, a njegova kulminacija očekuje se u petak 14. lipnja


OSJEČKO-BARANJSKA
Vodostaj Dunava trenutno raste do 3. razine u povijesti mjerenja. Oko 100 kilometara nasipa brani trećinu Baranje zbog čega su Hrvatske vode u stalnoj pripravnosti što se tiče mehanizacije i ljudstva kao i vatrogasci.
Trenutno je najkritičnije na području Batine gdje vatrogasci rade na spašavanju 10-tak kuća od poplavljivanja te na području Zelenog otoka koji je nebranjena zona i odakle su vikendaši već evakuirani.
Prognoze su da će se visoki vodostaj zadržati oko 2 tjedna stoga postoji opravdana bojazan da će se nasipi, koji su već sada mokri,  početi procjeđivati što dovodi do stvaranja virova i u konačnici do raspadanja nasipa. Vatrogasci su spremni i za najgori scenarij koji uključuje evakuaciju stanovištva.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA
Temeljem nastale situacije zbog dolaska velikog vodenog vala iz Mađarske i očekivanog vodostaja od 750 cm, a poučeni dosadašnjim iskustvom iz 2006. godine kada je vodostaj Dunava dostigao visinu od 720 cm, i dobrovoljni vatrogasci su se aktivno uključili u izradu zaštitnih nasipa.
Dok su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Vukovar izvršili pripremu pumpi i opreme koja se koristi za ispumpavanje (raspolažu s oko 20-tak pumpi),  dobrovoljni vatrogasci iz DVD Vukovar, DVD Sotin, DVD Svinjarevci, DVD Bogdanovci i DVD Petrovci angažirani su na punjenju vreća pijeskom i izradi nasipa.
Isto tako vrše se i pripreme obrane od poplava duž obale Dunava na području Iloka i Opatovca u kojima sudjeluju vatrogasci iz Iloka i Lovasa.



Intervencije