Protupožarna sezona 2020

Slika /Protupožarne sezone/2020/Protupožarna-sezona-2020..jpg

Prijevremeni završetak glavnog napora požarne opasnosti
Dana 25. rujna 2020. u 12:00 sati proglašava se završetak glavnog napora požarne sezone i rada OVZ-a.Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika prijevremeni završetak glavnog napora požarne opasnosti i prestanak rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama bit će 25. rujna 2020. u 12:00 sati.

Glavni napor požarne sezone i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama započeo je 15. lipnja 2020. godine.

Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika glavni napor požarne sezone i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama započeo je 15. lipnja 2020. godine. Odluka je donesena nakon izvršene procjene vremenskih prilika, uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima duž priobalja i sa zapovjednikom vojnih snaga.

Naime, Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za RH u 2020. godini, propisano je razdoblje glavnog napora požarne sezone u vremenu od 1. lipnja do 30. rujna. No, zbog situacije na terenu, a vezano uz klimatske značajke duž cijelog priobalja što je uključivalo i duže razdoblje sa značajnijim padalinama čime je smanjena opasnost od šumskih požara, bio je odgođen početak glavnog napora požarne sezone najmanje do 15. lipnja.

Danas se održao i radni sastanak sa svim sastavnicama Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH, a Vatrogasno operativno središte HVZ-a s početkom protupožarne sezone djeluje iz Divulja.

Vatrogasne snage
Tijekom ljetnih mjeseci, na priobalju je stacionirano 1.120 profesionalnih vatrogasaca u javnim vatrogasnim postrojbama priobalnih županija, 5.000 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, 54 vatrogasaca pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe HVZ-a, 102 vatrogasca sa 13 vozila iz kontinentalnog dijela RH dislociranih na 10 mjesta (u jednoj smjeni) te do 1.000 sezonskih vatrogasaca, članova dobrovoljnih vatrogasnih društava s priobalja.

Uz vatrogasce, za djelovanje na požarima je spremno do 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH (kopnene, zračne i pomorske snage), snage interventne i temeljne policije te interventni tim za spašavanje (DVIP, HGSS, Hitna pomoć).

Spot roštilj:


EDUKATIVNI FILM Savjeti za najmlađe - požarna kultura


EDUKATIVNI FILM Požari raslinja – smanjimo broj (HR verzija)
EDUKATIVNI FILM Požari raslinja – smanjimo broj (EN verzija)