Nevrijeme u Dalmaciji

Iako se stanje postupno smiruje, vatrogasci još uklanjaju posljedice nevremena koje je pogodilo Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju. Samo na području Marine zabilježeno je 120 intervencija

7. prosinca

Splitsko-dalmatinska županija

Vatrogasci u Marini i dalje rade na sanaciji posljedica nevremena od 4. prosinca. Tijekom dana zabilježeno je 16 intervencija ispumpavanja vode iz objekata na kojima je sudjelovalo 11 vatrogasaca sa 4 vozila. Od 04. prosinca do danas zabilježeno je oko 120 intervencija ispumpavanja objekata na cijelom području općine Marina.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibenika, Ražina, Jasenova, Grebaštice, Rogoznice, Brodarice i Zlarina lokalne vatrogasne snage i DIP Šibenik su i dalje angažirane na isumpavanju objekata, te je zabilježeno 14 intervencija.

5. prosinca

Splitsko-dalmatinska županija
Na otoku Visu nastavljeno je saniranje posljedica nevremena od 03. prosinca. Angažirana su 34 vatrogasca i 6 vozila te 13 pumpi DVD-a Vis i Komiža. Od 03.12.2014 od 07:00 sati do 04.12.2014 u 17:30 sati zabilježeno je oko 20 intervencija ispumpavanja objekata . Problematičan je predio Viškog polja koje je još pod vodom.
Veliko nevrijeme pogodilo je u večernjim satima i tijekom noći (04./05. prosinac) šire trogirsko područje, a najteže je bilo na području Marine. Zabilježeno je 30 intervencija ispumpavanja objekata zbog bujičnih voda, te jedan požar objekta. Poplavljen je objekt Poljoprivredne zadruge Marina u kojem je uskladišteno 40 tona maslinova ulja. Uz DVD Marina, na intervencijama su sudjelovali i DVD Trogir, Slatine, Seget Vranjica, te JVP Split koja je poslala pumpu velikog kapaciteta kako bi se sanirale posljedice poplave u objektu PZ Marina.
- Stanje se postupno smiruje. Vatrogasne snage su još uvijek na terenu i vrše ispumpavanje vode iz objekta poljoprivredne zadruge Marine.- rekao nam je zapovjednik DVD Marina Hrvoje Kvarantan.

Šibensko-kninska županija
Na širem području grada Šibenika (Brodarice, Grebaštice, Vrpolja, Jasenova, Žaborića, Donjeg Polja i Ražina) je jučer oko 16:00 h uslijed poplavljeno 40 stambenih objekata. Na intervencijama su sudjelovali JVP Šibenik i Vodice, DVIP Šibenik te DVD Šibenik, Grebaštica, Zablaće, Zaton, Brodarica, Rogoznica, Perković i Primošten sa ukupno 50 vatrogasaca i 15 vatrogasnih vozila.

4. prosinca

Splitsko-dalmatinska županija

U ranim jutarnjim satima 3. prosinca 2014. godine nevrijeme s obilnom kišom, mjestimično tučom i grmljavinom pogodilo je veći dio Splitsko–dalmatinske županije. Ugroženo je obalno područje od Trogira do Omiša te otoci Vis, Hvar i Brač. Nevrijeme je posljedica ciklone koja 9 dana djeluje na ovom području. Na mjernoj postaji Hvar izmjerene su 142, 3 l /m?, dok je prema neslužbenim podacima na Visu unutar 24 sata palo čak 210 l/m?
Na Visu su poplavljeni podrumi obiteljskih kuća, prodavaonica, prometnica, a došlo je i do poteškoća u opskrbi strujom. Zbog elementarne nepogode sastao se stožer zaštite i spašavanja grada Visa s ciljem angažiranja potrebnih snaga za otklanjane posljedica nevremena. Na intervencijama su sudjelovali DVD Vis i Komiža te lokalne komunalne tvrtke. Veći broj intervencija ispumpavanja objekata su zabilježili i hvarski vatrogasci.



Intervencije