Nevrijeme na području priobalja

Vatrogasci iz priobalnih županija su i 07. ožujka imali nekoliko stotina intervencija zbog olujne bure. Uz uklanjanje stabala sa objekata i prometnica, te sanaciju krovova i oštećenih reklama, zabilježeno je i nekoliko požara otvorenog prostora.

8. ožujka 2015.

Vatrogasci iz priobalnih županija su i 07. ožujka imali nekoliko stotina intervencija zbog olujne bure. Uz uklanjanje stabala sa objekata i prometnica, te sanaciju krovova i oštećenih reklama, zabilježeno je i nekoliko požara otvorenog prostora.

U Primorsko-goranskoj županiji jučer je zabilježeno više od 120 intervencija uklanjanja stabala, limova i električnih stupova. U gradu Rijeci su prijavljena oštećenja na preko 100 objekata.

Na području Zadarske županije zabilježeno je preko 30 intervencija zbog nevremena, te nekoliko manjih požara otvorenog prostora koji su ugašeni. ŽVOC Zadar zaprimio je 07. ožujka u 15:03 sati dojavu o požaru raslinja na području Zemunika-Smoković. U požaru je izgorjelo 8 ha trave i niskog raslinja. Na intervenciji je sudjelovalo 6 vatrogasaca sa 3 vozila iz JVP Zadar. Požar je ugašen u 17:05.

Na području općina Konavle, Župa Dubrovačka i Grada Dubrovnika zabilježeno je 10 vatrogasnih intervencija. Radilo se o uklanjanju stabala i ispumpavanju objekata.

U Šibensko-kninskoj županiji vatrogasci su imali 17 intervencija, većinom zbog nevremena, te nekoliko manjih požara otvorenog prostora koji su ugašeni. Požar otvorenog prostora na području Skradina – Domjanić izbio je nešto iza 07:30 h. U požaru je izgorjelo 6 ha trave i niskog raslinja. Požar su gasili vatrogasci DVD-a Skradin i Dubravice. Požar je lokaliziran u 12:30 sati, a ugašen u 20:15 sati

U Splitsko- dalmatinskoj županiji zabilježeno je preko 100 intervencija. Vatrogasci JVP Split su jučer imali 18 intervencija, od čega 10 uklanjanja stabala, 4 požara kontejnera, te po jedan požar otvorenog prostora, razvodne kutije i gospodarskog objekta i jedno osiguranje. Uz vatrogasce, na uklanjanju stabala su pomagali zaposlenici gradskih komunalnih službi i Civilne zaštite. DVD Podstrana je interveniralo na 20 intervencija uklanjanja srušenih stabala te na jednom požaru objekta. Zabilježena su 3 manja požara otvorenog prostora u omiškom zaleđu te požar otvorenog prostora na području Trilja.

6. ožujka 2015. 

Orkanska bura praćena kišom i mjestimice snijegom pogodila je jučer područje priobalja. U prekidu je cestovni promet na velikom broju prometnica prema unutrašnjosti. U Lici su zimski uvjeti vožnje na cestama. U prekidu je i većina trajektnih i katamaranskih linija prema otocima. Zbog oštećenja elektroenergetske mreže dio naselja je bio bez struje, pogotovo u brdskim krajevima Dalmatinske zagore. Zbog oštećenih objekata, uklanjanja stabala sa prometnica i prevrnutih vozila, vatrogasci su jučer zabilježili više stotina intervencija. Podaci se još obrađuju i nisu konačni. U većini županije vatrogasci su i jutros nastavili sa sanacijom terena.

U Primorsko-goranskoj županiji olujna bura je počela u noći sa 4. na 5. ožujka. Tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno zabilježeno je oko 120 intervencija pri uklanjanju stabala sa prometnica i sanaciji oštećenih krovišta, fasada i uklanjanju srušenih reklama i limova.
- Oko 90 % intervencija je zabilježeno na području grada Rijeke i riječkog zaleđa. Na intervencijama su sudjelovali vatrogasci JVP Rijeka i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz riječke okolice. Vatrogasci su angažirani od početka nevremena. Od 5 sati jutros stanje se postupno smiruje – rekao nam je zapovjednik VZ PGŽ Mladen Šćulac.

Od 07:00 h 5. ožujka do jutros u 07:00 h na području Zadarske županije vatrogasci su zabilježili preko 80 intervencija, većinom uklanjanja stabala sa prometnica te 10 požara dimnjaka. Uz vatrogasce JVP Zadar, Gračac, Benkovac i Biograd, intervencije su zabilježili DVD Pag, Pridraga, SV. Filip i Jakov, Sali, Ražanac, Pašman, Galovac, Sukošan, Posedarje, Novigrad, Starigrad i Jasenice.

Gotove sve vatrogasne snage na području Splitsko-dalmatinske županije su jučer zabilježile intervencije zbog nevremena. JVP Split je zabilježila 50 intervencija, a dio intervencija će prema prioritetima biti odrađen tokom današnjeg dana. Vatrogasci JVP Split su intervenirali pri prevrtanju kamiona na brzoj cesti Klis – Solin. Cesta je bila zatvorena za promet, a Hitna pomoć je prebacila ozlijeđenog vozača u KBC Split.
Vatrogasci sa područja Kaštela su zabilježili preko 60 intervencija. Zbog istrgnutih limova sa objekta, evakuiran je i trgovački centar Pevec. - Na terenu se još nalazi nekoliko vatrogasnih ekipa koje većinom uklanjaju srušene borove sa prometnica- rekao nam je zapovjednik VZG Kaštela Milivoj Taslak.
Sva vatrogasna društva sa područja makarske rivijere uključena su u uklanjanje posljedica orkanske bure. Uz probleme zbog srušenih stabala i oštećenih objekata, zabilježena su i ispumpavanja objekata zbog jake kiše. DVD Gradac u suradnji sa radnicima Komunalca iz Gradca su na istočnom ulazu u Gradac uklanjali 20 stabala borova srušenih na prometnicu čime je prekinut promet na Jadranskoj magistrali na relaciji Makarska-Ploče.

Vatrogasci Šibensko-kninska županija su uz intervencije zbog nevremena zabilježili i 3 manja požara otvorenog prostora, 8 požara dimnjaka i 1 požar gospodarskog objekta.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije županije bilo je više od 50 uklanjanja stabala sa prometnica, uklanjanja lima,dimnjaka, reklama i sanaciji krovišta, te ispumpavanja vode iz objekata.



Intervencije