Požari otvorenog prostora

Jaka bura otežava gašenje požara kod Tučepa

21. rujna

ŽVOC Split zaprimio je u 01:15 dojavu o požaru raslinja na području Gornjih Tučepa kod zaseoka Čovići. Požar se zbog jake bure brzo širio pa je u kratkom razdoblju zatraženo angažiranje većeg broja vatrogasaca sa Makarskog, Omiškog i Splitskog operativnog područja. Zbog požara su tijekom noći bila isključena 2 dalekovoda i to 35 kV Makarska-Podgora te 110 kV Makarska – Ploče, a za sva vozila je zatvorena i državna cesta D512 Makarska – Gornji Tučepi.
U gašenju požara sudjeluje 146 vatrogasaca sa 33 vozila iz DVD-a Makarska, Tučepi, Brela, Baška Voda, Promajna, Podgora, Drvenik, Gradac, Vrgorac, Zagvozd, Omiš, Gata, Dugi Rat, Podstrana, Žrnovnica, Split, Solin, te JVP Split sa županijskim sezonskim vatrogascima. Zatraženo je i angažiranje 2 Canadaira, a u slučaju potrebe biti će angažiran i treći.
Požarom je zahvaćeno oko 50 ha borove šume, niskog raslinja i maslina.

18. rujna

Zračne snage 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u četvrtak 17. rujna 2015. od popodnevnih sati sve do mraka bile su angažirane u gašenju četiri požara sa pet protupožarnih aviona i helikoptera.
Nakon gašenja požara u blizini mosta u Šibeniku u Šibensko-kninskoj županiji dva aviona Canadair CL-415 preusmjereni su na požarište Mali Lukoran na otoku Ugljanu u Zadarskoj županiji, a u gašenju ovog požara bila su aktivna i dva Airtractora AT-802.
Zbog novog požara u Bjelini kod Benkovca u Zadarskoj županiji dva Canadaira su upućena i na ovo požarište koje je stavljeno pod nadzor oko 18,00 sati.
Zadnji požar izbio je na lokaciji Muć u Splitsko-dalmatinskoj županiji na kojem je djelovao helikopter Mi-8 MTV.
Ovo je bio najintenzivniji dan tijekom mjeseca rujna na kojem su bile angažirane zračne snage HRZ i PZO, a svi su požari do mraka ugašeni i stavljeni pod nadzor.

Na području Šibensko-kninske u gašenju su sudjelovala 42 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, te DVD-a: Vodice, Zaton, Šibenik, Brodarica-Krapanj, Tisno i Grebaštica.U gašenju požara u Zadarskoj županijisudjelovala su 37 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz DIP Zadar, JVP Zadar, te DVD-i Pašman i Preko.

18. kolovoza

Prema izviješću VOS-a jučer nisu zabilježeni požari otvorenog prostora.

17. kolovoza

Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, koji je dojavljen 21. srpnja, ugašen je 17. kolovoza u 07:00 sati.

ŽC 112 Dubrovnik zaprimio je u 08:05 sati dojavu o više požara raslinja (uslijed udara gromova) u krugu NP Mljet. Požari su izbili na 4 lokacije (Kavalo, Gonurska, Korubica i Crna Klada) te je opožareno oko 750 m2 većinom niskog raslinja. U gašenju ovih požara sudjelovala su 23 vatrogasca sa 4 vozila JVP-a Mljet te 15 djelatnika nacionalnog parka Mljet sa 2 vozila. Požari su ugašeni u 10:30 sati.

Požar na području Samara na Dinari, koji je dojavljen 14. kolovoza, lokaliziran je 16. kolovoza u 14:45 sati. Požarom je zahvaćeno oko 12 ha trave, niskog raslinja i borove šume. Požar nadzire JVP Knin.

Požar raslinja za koji je vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 15. kolovoza u 14:18 sati na brdu Kalun kod Drniša ugašen je u 17:18 sati. Požarom je zahvaćeno 31,6 ha trave, niskog raslinja i borove šume.

Požar raslinja za koji je vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 15. kolovoza u 19:30 sati na području Pešića glave (dio požarišta u minski sumnjivom području), uz A1 kod čvora Pirovac, ugašen je u 13:22 sata. Požarom je zahvaćeno oko 20 ha većinom trave i niskog raslinja, a proširio se i na područje Zadarske županije. U gašenju požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa 5 vozila iz JVP Vodice i DVD-a Vodice, Pirovac i Stankovci. Na požarište je 16. kolovoza tijekom jutra gasio i 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor koji je djelovao na dio požarišta koji nije minski sumnjiv.

Izvor: VOS

16. kolovoza

Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, koji je dojavljen 21. srpnja i dalje nadziru vatrogasci DVD-a Putnikovići.

ŽC112 Split zaprimio je u 08:50 sati dojavu o požaru raslinja u mjestu Katuni – Put Balića. U požaru je zahvaćeno oko 5 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 10 vatrogasaca sa 2 vozila iz DVD-a Zadvarje i Lovreć. Požar je ugašen u 11:30 sati.

ŽVOC Split zaprimio je u 12:15 sati dojavu o požaru raslinja u mjestu Korušce kod Dugobaba. U požaru je zahvaćeno oko 10 ha trave, smreke i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovao je 31 vatrogasac sa 8 vozila iz DVD-a Zagora, Dugopolje, Klis i Muć, JVP Split sa sezoncima, te 1 protupožarni zrakoplov Canadair i 1 helikopter sa uređajem za gašenje. Požar je ugašen u 05:40 sati.

DVD Omiš zaprimilo je u 13:20 sati dojavu o požaru raslinja u mjestu Naklice na lokaciji Put Lisičine. U požaru je zahvaćeno oko 4 ha niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 48 vatrogasaca sa 11 vozila iz DVD-a Omiš, Gata, Kučiće i Dugi Rat, te 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 18:00 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je u 13:50 sati dojavu o požaru raslinja u mjestu Popovići kod Benkovca. Požarom je zahvaćeno oko 12 ha niskog raslinja i niske hrastove i grabove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca sa 5 vozila iz JVP Benkovac, DVD-a Polača i Pridraga, te 1 protupožarni zrakoplov Canadair i 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požar je ugašen u 16:55 sati.

Požar na području Samara na Dinari, koji je dojavljen 14. kolovoza i dalje je aktivan, a tijekom dana se nadzirao.

Požar kod Knina predio Žagrović - Bjelje, koji je dojavljen 14. kolovoza, ugašen je 15. kolovoza u 09:10 sati.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik u 14:18 sati zaprimio je dojavu o požaru raslinja u mjestu Kalun kod Drniša. Požarom je zahvaćeno oko 31,6 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 58 vatrogasaca sa 17 vozila iz DVIP Šibenik, JVP Drniš, DVD-a Promina, Drniš, Knin, Šibenik i Ružić te 4 protupožarna zrakoplova Canadair i 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požar se aktivno gasio i tijekom noći.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik u 19:30 sati zaprimio je dojavu o požaru raslinja na minski sumnjivom području kod Pešića glave, uz A1 kod čvora Pirovac. Požarom je zahvaćeno oko 20 ha trave i niskog raslinja, a proširio se i na područje Zadarske županije. U gašenju požara sudjeluje 12 vatrogasaca sa 5 vozila iz JVP Vodice i DVD-a Vodice, Pirovac i Stankovci. Na požarište je 16. kolovoza oko 07:00 sati upućen i 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor.

JVP Senj zaprimila je u 18:28 sati dojavu o požaru raslinja na brdu Cvitovac kod Žute Lokve. U požaru je zahvaćeno oko 16 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 6 vatrogasaca sa 2 vozila iz JVP Senj. Požar je ugašen u 21:30 sati.

ŽVOC Rijeka zaprimio je u 19:41 sati dojavu o požaru raslinja u mjestu Gornje Krmpote kod Novog Vinodolskog. U požaru je zahvaćeno oko 65 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su 92 vatrogasaca sa 23 vozila iz JVP Crikvenica, Rijeka, Senj, DVD-a San Marino, Bribir, Kraljevica, Kostrena, Sušak, Hreljin, Zlobin, Drenova, Bakar, Škrljevo i komunalnog poduzeća Novi Vinodolski. Požar je ugašen 16. kolovoza u 03:00 sati.

Izvor: VOS

15. kolovoza

Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, koji je dojavljen 21. srpnja i dalje se nadzire. Obilazak i nadzor požarišta i dalje povremeno vrše vatrogasci DVD-a Putnikovići, a tijekom dana na zapadnom dijelu požarišta za saniranje rubnih dijelova angažiran je ponovno i jedan Air Tractor HRZ-a.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik u 13:39 sati zaprimio je dojavu o požaru raslinja kod Promine predio Zelići. Požarom je zahvaćeno oko 24 ha trave, niskog raslinja i smrike. U gašenju požara sudjelovalo je 40 vatrogasaca sa 12 vozila iz JVP Drniš,Knin, DVD-a Promina, Drniš, Sveti Juraj Kistanje, Ervenik, Biskupija i Knin te 2 Canadaira HRZ-a. Požar je ugašen u 23:12 sati.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik u 16:26 sati zaprimio je dojavu o požaru raslinja na području Samara na Dinari. Opožarena površina nije procijenjena zbog nepristupačnog terena.
U gašenju požara sudjelovalo je 10 vatrogasaca sa 2 vozila iz JVP Knin i DVD Knin kao i 2 Canadaira HRZ-a.
Požar je i dalje aktivan, a tijekom noći se nadgledao.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik u 19:42 sati zaprimio je dojavu o požaru raslinja kod Knina predio Žagrovići. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha trave, niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 18 vatrogasaca sa 5 vozila iz JVP Knin i DVD Knin.
Požar je lokaliziran 15.08. u 00:30 sati, a sanacija požara je u tijeku.

Izvor: VOS

14. kolovoza

Vatrogasci i dalje nadziru požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, koji je dojavljen 21. srpnja. Tijekom dana na zapadnom dijelu požarišta za saniranje rubnih dijelova angažiran je ponovno i jedan Canadair HRZ-a.

Vatrogasci DVD-a Kuna u 14:10 sati zaprimili su dojavu o požaru trave i niskog raslinja na području brda Rota kod Janjine na poluotoku Pelješcu. U gašenju požara sudjelovalo je 8 vatrogasaca sa 3 vozila iz DVD-a Kuna . S obzirom da se radilo o teško pristupačnom terenu s mogučnošću daljnjeg širenja za gašenje su angažirani i 1 Air Tractor te 1 Canadair HRZ-a.
Požar je ugašen u 19:00, a opožareno je oko 0,2 ha trave i niskog raslinja.

Požar raslinja na području Mutvoranske drage kod Marčane za koji je ŽVOC Pula zaprimio dojavu je 11. kolovoza u 18:33 sati, a koji je lokaliziran 12. kolovoza u 10:00 sati, ugašen 12. kolovoza u 19:00 sati još se uvijek obilazi i nadzire. Tijekom noći na dežurstvu na požarištu bili su vatrogasci JVP-a Pula.

Požar raslinja na području Dobri Dolac uz benkovačku cestu blizu Zatona za koji je izbio 12. kolovoza, ugašen je 13. kolovoza u 06:45 sati.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik u 11:03 sati zaprimio je dojavu o požaru raslinja kod Perkovića predio Košave. Požarom je zahvaćeno oko 3 ha trave, niskog raslinja, mlade borove i niske hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 26 vatrogasaca sa 11 vozila iz JVP Šibenik, DVD-a Perković, Zablaće, Šibenik, Grebaštica i Brodarica – Krapanj te 2 Air Tractora HRZ-a.
Požar je ugašen u 17:22 sata.

Oko 12:30 h izbio je požar na području Ljubača kod Knina. Požarom je zahvaćeno oko 6 ha većinom trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 16 vatrogasaca sa 6 vozila iz JVP-a Knin, DVD-a Kistanje, Ervenik i Knin kao i 2 Canadaira HRZ-a. Požar je ugašen u 16:00 sati.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik u 12:52 sati zaprimio je dojavu o požaru raslinja na području Nakića kod Unešića. Požarom je zahvaćeno oko 3 ha trave, niskog raslinja i nešto mlade borove šume.U gašenju požara sudjelovalo je 7 vatrogasaca sa 2 vozila iz DVD-a Unešić i Drniš kao i 2 Air Tractora HRZ-a. Požar je ugašen u 16:07 sati.

Požar koji je izbio 12. Kolovoza na brdu Veliki Bak nedaleko od Ceranja u blizini Vranskog jezera ugašen je 13. kolovoza u 07:45 sati

ŽVOC Zadar zaprimio je u 17:30 sati dojavu o požaru raslinja na južnoj strani otoka Košara (kod otoka Pašmana). U gašenju požara sudjelovalo je 10 vatrogasaca iz DVD-a Tkon i Pašman koji su do požarišta prebačeni brodom i 1 Canadair. U požaru je zahvaćeno 3,5 ha niskog raslinja te jedan maslinik.Požar je ugašen u 20:15 sati.

Prilikom izviđanja pilot Air Tractora je u 17:20 sati primijetio i dojavio požar raslinja na području Radovin – Marasovići kod Ražanca. U gašenju požara sudjelovalo je 19 vatrogasaca sa 6 vozila iz JVP-a Zadar i DVD-a Ražanac i Pljusak te 2 Air Tractora HRZ-a. Opožareno je 1,26 ha hrastove šume i niskog raslinja.Požar je ugašen u 20:10 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je u 18:20 sati dojavu o požaru raslinja na području Bila Vlaka – Vukšić u dijelomično minski sumnjivom području. Požarom je zahvaćeno 4,5 ha trave i niskog raslinja. Požar su gasili 1 Canadair i 2 Air Tractora HRZ-a te sa sigurnih površina 6 vatrogasaca sa 2 vozila iz DVD-a Stankovci. Požar je ugašen u 20:35 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je u 18:49 sati dojavu o požaru raslinja na području Vlačine kod Škabrnje Požarom je zahvaćeno 4,5 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su 3 vatrogasca DVD-a Škabrnja te 1 Air Tractro HRZ-a. Požar je ugašen u 19:45 sati.


ŽVOC Split zaprimio je u 14:51 sati dojavu o požaru raslinja na području Najeva (Paljevine) kod Marine. U požaru je zahvaćeno oko 3 ha borove šume, drugog visokog i niskog raslinja, maslinik više metara kubnih greda (za željezničke pragove) te je oštećen i jedan plastenik.U gašenju požara sudjelovala su 22 vatrogasca sa 7 vozila iz DVD-a Marina, Trogir i Seget Vranjica.Požar je ugašen u 06:00 sati.

ŽC 112 Split zaprimio je u 17:57 sati dojavu o požaru raslinja na području Katuni – Balića Brdo kod Šestanovca. Požarom je zahvaćeno oko 8 ha trave, makije i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 33 vatrogasca sa 6 vozila iz DVD-a Zadvarje, Kučiće i Lovreč. Požar je ugašen u 20:30 sati.

JVP Petrinja zaprimila je u 12:50 sati dojavu o požaru raslinja na području Slatine – Kolonija kod Petrinje. Požarom je zahvaćeno oko 12 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su 3 vatrogasca sa 1 vozilom iz JVP-a Petrinja Požar je ugašen u 15:00 sati.

13. kolovoza

14:00

ZRAČNE SNAGE AKTIVNE U GAŠENJU POŽARA U ŠIBENSKO-KNINSKOJ ŽUPANIJI


Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane danas 13. kolovoza 2015. angažirane su u gašenju dva požara u Šibensko-kninskoj županiji.
Na požarištu kod Knina od 13,30 sati djeluju dva Canadaira CL-415 dok na području Unešića požar gase dva Airtractora.
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, do 12. kolovoza 2015. zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 126 požarišta (32 u Šibensko-kninskoj, 28 u Zadarskoj, po 27 u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj i 12 u Istarskoj županiji).

U 51 dan ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 12. kolovoza 2015. sveukupno provele oko 1130 sati u akcijama gašenju požara, odnosno punih 47 dana u zraku, pri čemu su izbacili oko 38 800 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i 333 zemaljska vatrogasca do požarišta te oko 20 tona vatrogasne opreme.

IZVOR: Marinko Karačić, 93. ZB Zemunik

09:00
Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, koji je dojavljen 21. srpnja i dalje se nadzire te još nije proglašen ugašenim. Požarište nadziru vatrogasci DVD-a Putnikovići.

Požar raslinja na području Mutvoranske drage kod Marčane u Istarskoj županiji za koji je ŽVOC Pula zaprimio dojavu je 11. kolovoza u 18:33 sati lokaliziran je u 10:00 sati. Požarom je zahvaćeno oko 50 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovala su 52 vatrogasca sa 22 vozila iz JVP Pula, VZŽ Istarska, DVD Marčana, Pula, Medulin, Ližnjan, Fažana, Peroj, Sutivanac i Sv. Vinčenat te 2 Canadaira i 1 Air Trastor. Tijekom noći na osiguranju i saniranju rubnih dijelova požarišta bilo je angažirano 6 vatrogasaca sa 2 vozila iz JVP-a Pula.

Na požarištu na području Slivno – Mravnica kod Perkovića u Šibensko-kninskoj županiji, koji je dojavljen 07. kolovoza i koji je lokaliziran istog dana, još se vrši osiguranje i obilazak požarišta od strane DVD-a Perković. Požar još nije proglašen ugašenim zbog izrazito teškog terena sa velikim naslagama goriva materijala (iglice i slično).

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik u 08:35 sati zaprimio je dojavu o požaru raslinja kod Zečeva (zaseok Mandići), općina Kistanje. Požarom je zahvaćeno oko 2,5 ha trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 6 vatrogasaca sa 2 vozila iz DVD-a Ervenik i Kistanje te 3 Air Tractora. Požar je ugašen u 11:53 sata.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik u 12:41 sati zaprimio je dojavu o požaru raslinja na području Dobri Dolac uz benkovačku cestu blizu Zatona. Požarom je zahvaćeno oko 80 ha trave, niskog raslinja, makije i poljoprivrednih kultura. U gašenju požara sudjelovala su 74 vatrogasca sa 26 vozila iz JVP-a Šibenik i Vodice, te DVD-a Grebaštica, Primošten, Pirovac, Tisno, Zablaće, Brodarica – Krapanj, Šibenik, Zaton Šibenski, Vodice te DIP-a Šibenik i VZŽ Šibensko-kninske. Također su u gašenju požara angažirana 3 Canadaira te 2 Air-Tractora HRZ-a. Požar je pod nadzorom vatrogasaca.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik u 15:08 sati zaprimio je dojavu o novom požaru raslinja kod Zečeva (zaseok Mandići) u općini Kistanje. Požarom je zahvaćeno oko 15 ha trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 16 vatrogasaca sa 4 vozila iz DVD-a Kistanje, Ervenik, Knin te JVP-a Knin kao i 1 Canadair i 1 Air Tractor HRZ-a. Požar je ugašen u 18:50 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je u 13:12 sati dojavu o požaru raslinja kod Vrane – predio Sokoluša. Požarom je zahvaćeno oko 10 ha većinom trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su 3 vatrogasca sa 2 vozila iz DVD-a Pakoštane. Požar je ugašen u 15:25 sati.

Oko 17:40 sati izbio je požar raslinja na brdu Veliki Bak nedaleko od Ceranja u blizini Vranskog jezera. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje u djelom minski sumnjivom području.
U gašenju požara sudjelovalo je 13 vatrogasaca sa 5 vozila iz JVP-a Benkovac i Biograd, DVD-a Pakoštane, Drage i Polača te 1 Canadair i 1 Air Tractor HRZ-a. Tijekom noći došlo je do širenja požara prema naselju Vrana pa je zatražena pomoć DIP-a Zadar sa 6 vatrogasaca i 2 vozila.

Posada Canadaira koja je gasila požar kod Vranskog jezera (brdo Veliki Bak) primijetila je i dojavila u 19:00 sati požar raslinja između Stankovaca i Vukšića na predjelu Vukšanske Njive. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha većinom trave i niskog raslinja u dijelom minski sumnjivom području.
U gašenju požara sudjelovala su 2 Canadaira te 4 Air Tractora HRZ-a, te sa sigurnih površina DVD Stankovci sa 3 vatrogasca i jednim vozilom. Požar je lokaliziran u 20:20 sati, požar je ugašen u 23:05 sati

ŽC 112 Osijek zaprimio je u 13:17 sati dojavu o požaru trave na području Đakova, blizu autoceste A5. Požarom je zahvaćeno 20 ha trave. u gašenju požara je sudjelovalo 10 vatrogasaca sa 2 vozila. Požar je ugašen u 15:00 sati.

ŽVOC Zabok je zaprimio u 13:26 sati dojavu o požaru trave i raslinja na području Jasenovca Zagorskog blizu Krapinskih Toplica. Požarom je zahvaćeno 8 ha trave i raslinja. U gašenju požara sudjelovala su 2 vatrogasac sa 1 vozilom. Požar je ugašen u 15:51 sati.

Izvor: VOS

12. kolovoza

16:00 Najnoviji požar razvio se iza 13,00 sati na prostoru Dobri Dolac u Šibensko-kninskoj županiji na koji su, uz zemaljske snage, upućena dva Canadaira i dva Airtractora.

13:00 Znatan dio Pule jutros je  osvanuo pod dimom od požara koji izbio jučer u 18.15 sati kod Mutvorana.
Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac i njegov zamjenik Klaudio Karlović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Pula, informirali su novinare da je do požara došlo u općini Marčana, na širem području Mutvorana, Bičića Dvor, a počeli su ga gasiti pripadnici JVP Pula i članovi DVD-a Marčana.
Požar je gašen i u noćnim satima, ali nošen vjetrom širio se dalje i stoga je ujutro odlučeno da se pozovu zračne snage. U 8 sati dva kanadera su krenula s gašenjem požara i u 10 sati vatrena stihija je stavljena pod kontrolu. No, nastavljeno je dogašivanje i čuvanje, a na tome je angažirano 70 vatrogasaca s 25 vozila iz JVP Pula i dobrovoljnih vatrogasnih društava pulskog područja te ekipa Hrvatskih šuma. Tijekom djelovanja kanadera na tom je području bila isključena električna energija.

8:00
Požar kod Trstenika na poluotoku Pelješcu, koji je dojavljen 20. srpnja, ugašen je 11.08. u 21:00 sati.
Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, koji je dojavljen 21. srpnja, pod nadzorom je vatrogasaca koji još obilaze požarište.

JVP Dubrovački vatrogasci zaprimili su u 16:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Ljubača. Požarom je zahvaćeno 1 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovala je JVP Dubrovački vatrogasci sa 12 vatrogasaca i 4 vozila, kao i jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar je ugašen u 19:00 sati.

Požar raslinja na otoku Hvaru između uvale Jagodna i Lozna za koji je ŽC112 ST zaprimio dojavu 09. kolovoza u 15:34 sati ugašen je 11.08. u 19:00 sati.

Požar raslinja za koji je JVP Gračac zaprimio dojavu 09. kolovoza u 07:10 sati na području Krupa - Duboki Dol ugašen je 10.08. u 19:00 sati

Na požarištu na području Slivno – Mravnica kod Perkovića, koji je dojavljen 07. kolovoza i koji je lokaliziran istog dana, još se vrši osiguranje i obilazak požarišta od strane DVD-a Perković.
Požar još nije proglašen ugašenim.

ŽC 112 Zagreb zaprimio je u 15:26 sati dojavu o požaru raslinja na području sela Majkovca kod Zeline. Požarom je zahvaćeno 100 ha trave, niskog i visokog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su DVD Blažev Dol i Sveta Helena sa 16 vatrogasaca i 4 vozila. Požar je ugašen u 18:20 sati.

VOC Pula zaprimio je u 18:33 sati dojavu o požaru raslinja na području Mutvoranske drage kod Marčane. Požarom je zahvaćeno 50 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjeluju JVP Pula i DVD Marčana sa 25 vatrogasaca i 7 vozila.
Požar je aktivan, a u jutarnjim satima poslana su dva protupožarna zrakoplova Canadaira.


Izvor: VOS

ZRAČNE SNAGE OD JUTARNJIH SATI AKTIVNE U GAŠENJU POŽARA U ISTRI


Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane danas 12. kolovoza 2015. od jutarnjih sati angažirane su sa dva Canadaira CL-415 u gašenju požara na lokaciji Marčana u Istarskoj županiji.
Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, do 11. kolovoza 2015. zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 121 požarištu (30 u Šibensko-kninskoj, po 27 u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 26 u Zadarskoj i 11 u Istarskoj županiji).

U 50 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 11. kolovoza 2015. sveukupno provele oko 1080 sati u akcijama gašenju požara, odnosno punih 45 dana u zraku, pri čemu su izbacili oko 36 000 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i 333 zemaljska vatrogasca do požarišta te oko 20 tona vatrogasne opreme

Od većih požara u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni u kojima su zračne snage 93. ZB bile uključene sa svom raspoloživom tehnikom ističu se požari na područjima:
Lokva Rogoznica (4. srpnja) kojeg su gasila 4 aviona Canadair CL-415 kroz 39 sati gašenja pri čemu je izbačeno 600 vodenih bombi;
Smokvica na otoku Korčuli (18.-22. srpnja) u čijem je gašenju kroz 5 dana sudjelovalo 24 protupožarna aviona i helikoptera kroz 115 sati gašenja i izbačenih 1200 tona vode,
Pelješac (21.-31. srpnja) je kroz 11 dana u gašenju požara sudjelovalo 39 protupožarna aviona i helikoptera kroz 175 sati gašenja i izbačenih 1450 tona vode.

Izvor: Marinko Karačić, 93. ZB Zemunik

11. kolovoza

Vatrogasci i dalje nadziru požarišta na Pelješcu. Ukoliko tijekom noći i sutrašnjeg dana ne bi bilo novih pojava dima ili aktiviranja požarišta, požar kod Trstenika bi mogao biti proglašen ugašenim.

Požar raslinja na otoku Hvaru između uvale Jagodna i Lozna za koji je ŽC112 ST zaprimio dojavu 09. kolovoza u 15:34 sati lokaliziran je 10. kolovoza u 11:00 sati. Požarom je zahvaćeno oko 300 ha trave, niskog raslinja i borove šume. Tijekom jutra na požarištu je djelovao 1 Canadai,r a nakon lokalizacije u ranim poslijepodnevnim satima povučeni su sa požarišta sezonski vatrogasci i JVP Split (17 vatrogasaca) te SIVP Hvar. Na požarištu je tijekom dana i noći na osiguranju i saniranju rubnih dijelova požarišta bilo angažirano 40 vatrogasaca sa 5 vozila iz DVD-a Hvar, Stari Grad i Jelsa.

Požar raslinja za koji je JVP Gračac zaprimio dojavu 09. kolovoza u 07:10 sati na području Krupa - Duboki Dol lokaliziran je 10. kolovoza u 17:30 sati. Požarom je zahvaćeno oko 120 ha trave, niske bjelogorice i hrastove šume. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovala su 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 1 Air Tractor, 1 helikopter za prijevoz gasitelja i opreme koji je i uključen u gašenje sa uređajem za gašenje , te 37 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP Gračac, JVP Zadar, DVIP Zadar, DVD Obrovac, Žegar i Jasenice.

Vatrogasni operativni centar Zadar zaprimio je u 13:43 sati dojavu o požaru raslinja (primijetio Air Tractor za vrijeme izviđanja) kod Prkosa između Škabrnje i Galovca. Požarom je zahvaćeno oko 6 ha trave, niskog raslinja i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 18 vatrogasaca sa 7 vozila iz JVP-a Zadar, DVD-a Sukošan, Galovac i Škabrnja te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je ugašen u 16:14 sati

Na požarištu na području Slivno – Mravnica kod Perkovića, koji je dojavljen 07. kolovoza i koji je lokaliziran istog dana, još se vrši osiguranje i obilazak požarišta od strane DVD-a Perković. Požar još nije proglašen ugašenim.

JVP Slavonski Brod zaprimila je u 17:20 sati dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru kod naselja Zdenci u općini Podcrkavlje. Požarom je zahvaćeno 5 ha trave. U gašenju požara sudjelovala su 3 vatrogasca sa 1 vatrogasnim vozilom iz JVP Slavonski Brod. Požar je ugašen u 18:50 sati.

Županijski vatrogasni centar Zabok zaprimio je u 13:13 sati dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Lipovec kod Zlatar Bistrice. Požarom je zahvaćeno 6 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz DVD Zlatar Bistrica.
Požar je ugašen u 15:17 sati.

JVP Petrinja zaprimila je u 12:00 sati dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru kod Moščenice. Požarom je zahvaćeno 6 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 8 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz JVP Petrinja i DVD Moščenice. Požar je ugašen u 14:10 sati.

JVP Ogulin zaprimio je u 15:12 sati dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Janja Gora kod Plaškog. Požarom je zahvaćeno 9 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 7 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz JVP Ogulin i DVD Plaški. Požar je ugašen u 17:08 sati.

Izvor: VOS

10. kolovoza

Požar kod mjesta Smokvice, predio Grinovica na otoku Korčuli, koji je dojavljen 18. srpnja, ugašen je 08. kolovoza u 18:00 sati. Požar kod Trstenika i Ponikava na poluotoku Pelješcu, pod nadzorom su vatrogasaca.

Požar na području gorja Sniježnica kod mjesta Kuna Konavoska, koji je dojavljen 07. kolovoza, ugašen je 09. kolovoza u 07:00 sati. Požar na području Soline u Župi Dubrovačkoj, koji je dojavljen 09. kolovoza u 04:55 sati, ugašen je 09. kolovoza u 12:15 sati. U požaru je izgorjelo 20 ha trave, niskog raslinja i makije.

VOC Split zaprimio je u 13:53 sati dojavu o požaru raslinja na području Primorskog Dolca. Požarom je zahvaćeno oko 0,6 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovao je 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor, te ukupno 4 vatrogasca sa 1 vozilom iz DVD Gomilica. Požar je ugašen u 15:30 sati.

ŽC112 ST zaprimio je u 15:34 sati dojavu o požaru raslinja na području uvale Jagodna kod Starog grada na otoku Hvaru. Požarom je zahvaćeno oko 300 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su 4 protupožarna zrakoplova Canadair, te ukupno 140 vatrogasaca sa 22 vozila iz DVD Hvar, Stari grad, Jelsa, SVIP Hvar i JVP Split sa sezoncima. Snage su tijekom noći sanirale požarište. U 06:05 sati 10. kolovoza na požarište je upućen 1 Canadair.

JVP Gračac zaprimio je u 07:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Krupa - Duboki Dol U Zadarskoj županiji. Požarom je zahvaćena neutvrđena površina trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor, 1 helikopter za prijevoz gasitelja i opreme, te ukupno 40 vatrogasaca sa 9 vatrogasnih vozila iz JVP Gračac, JVP Zadar, DVIP Zadar, DVD Obrovac, Žegar i Jasenice. Požar je tijekom noći nadziralo DVD Jasenice. Oko 07:00 sati 10. kolovoza na požarište je upućen 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor.

Na požarištu na području Slivno – Mravnica kod Perkovića, tijekom dana 09. kolovoza, u sanaciji je sudjelovao 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor, te 4 vatrogasca sa 2 vozila iz JVP Šibenik i DVD Perković. Tijekom noći požarište je obilazilo DVD Perković sa 3 vatrogasca i 1 vozilom.

Izvor: VOS

ZRAČNE SNAGE OD JUTARNJIH SATI AKTIVNE U GAŠENJU POŽARA
Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u ponedjeljak, 10. kolovoza 2015. od jutarnjih sati angažirane su u gašenju dva požara u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.


Požar na lokaciji uvale Jagodna na Hvaru u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kojeg su tijekom jučerašnjeg popodneva gasila četiri Canadaira CL-415 ponovno se aktivirao te je od 6 sati na požarište upućen jedan Canadair, koji nakon nepuna dva sata djelovanja požar stavlja pod nadzor.

Drugi požar na lokaciji Krupa-Zrmanja u Zadarskoj županiji na kojem su također jučer djelovale zračne snage od jutros se opet razbuktao te ne ovom požaru trenutno djeluju po jedan Airtractor AT-802 A Fire Boss i Canadair.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, do 9. kolovoza 2015. zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 117 požarišta (30 u Šibensko-kninskoj, po 26 u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 24 u Zadarskoj i 11 u Istarskoj županiji).

U 48 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 9. kolovoza 2015. sveukupno provele oko 1050 sati u akcijama gašenju požara, odnosno puna 43 dana u zraku, pri čemu su izbacili oko 35 500 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i oko 300 zemaljskih vatrogasaca do požarišta te oko 17 tona vatrogasne opreme.

IZVOR: Marinko Karačić, 93. ZB Zemunik

09. kolovoza

Veliki požari u Dubrovačko neretvanskoj županiji pod nadzorom su vatrogasaca. Lokalne snage patroliraju po požarištima.

JVP Dubrovački vatrogasci zaprimili su u 04:55 sati dojavu o požaru na području Soline u Župi Dubrovačkoj. Požar je zahvatio borovu šumu, travu i nisko raslinje. U gašenju požara sudjeluju JVP Dubrovački vatrogasci i Konavle, DVIP Dubrovnik i DVD-a Župa Dubrovačka i Grude sa ukupno oko 40 vatrogasca i 10 vatrogasnih vozila, kao i jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je aktivan.
Ugašena su i 2 manja požara kod mjesta Kuna Konavoska i Komaji.

Pilot zrakoplova Air Tractor prilikom izviđačkog leta uočio je i dojavio u 10:17 sati požar raslinja na području Trolokva-Uble u općini Prgomet. Požarom je zahvaćeno ukupno 1 ha niskog i srednjeg bjelogoričnog raslinja (gariga). U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 14 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz DVD-a Mladost, Gomilica, Zagora i Kaštela, te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor i jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je ugašen u 13:15 sati.

Požar otvorenog prostora koji je DVD Supetar zaprimio 07. kolovoza, u 11:00 sati na otoku Braču jugoistočno od Milne iznad uvale Krušćice, ugašen je 08. kolovoza u 15:00 sati. Požarom je zahvaćeno 5,25 ha makije i niskog raslinja.

Požar otvorenog prostora koji je DVD Supetar zaprimio 07. kolovoza, u 12:15 sati na otoku Braču jugoistočno od Milne između uvale Blaca i Vela Farska, ugašen je 08. kolovoza u 14:00 sati. Požarom je zahvaćeno 0,5 ha makije i niskog raslinja.

Požar otvorenog prostora koji je ŽVOC Split zaprimio 07. kolovoza, u 13:40 sati na brdu Perun kod Žrnovnice, ugašen je 08. kolovoza u 09:00 sati. Požarom je zahvaćeno 3 ha trave, makije i niskog raslinja.

DVD Marina zaprimilo je u 12:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Marine kod Jajića. Požarom je zahvaćeno oko 2 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarna zrakoplov Air Tractor, te ukupno 13 vatrogasaca sa četiri vozila iz DVD-a Marina i Seget Vranjica. Požar je ugašen u 17:00 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je u 13:20 sati dojavu o požaru raslinja na području Vukšić - Bulić. Požarom je zahvaćeno 2,25 ha borove šume. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, kao i osam vatrogasaca sa tri vozila iz JVP Benkovac i DVD-a Lišane. Požar je ugašen u 18:00 sati.

JVP Gračac zaprimio je u 14:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Duboki Dol. Požarom je zahvaćeno 9 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovao je JVP Gračac sa četiri vatrogasca i jednim vozilom. Požar je ugašen u 18:50 sati.

ŽVOC Šibenik zaprimio je u 11:35 sati dojavu o požaru raslinja na području između Zatona i Rasline. Požarom je zahvaćeno 11 ha trave, niskog raslinja, borove šume, 100 maslina i 200 trsa vinove loze. U gašenju požara sudjelovala su 23 vatrogasca sa osam vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik, DVD-a Zaton, Zablaće, Brodarica – Krapanj i Šibenik, kao i dva protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 18:00 sati.

ŽVOC Šibenik zaprimio je u 12:16 sati dojavu o požaru raslinja na području Perkovića kod Košave. Požarom je zahvaćeno 0,25 ha borove šume, na rubu starog požara. U gašenju požara sudjelovao je protupožarni zrakoplov Canadair, te JVP Šibenik sa jednim vatrogascem i jednim vatrogasnim vozilom.
Požar je ugašen u 14:30 sati.

Požar koji je ŽVOC Šibenik zaprimio 07. kolovoza, u 13:32 sati na području Slivno – Mravnica kod Perkovića, a koji je lokaliziran 07. kolovoza u 20:30 sati, i dalje se sanira i obavlja dežurstvo. Požarom je zahvaćeno oko 35 ha borove šume, makije i niskog raslinja. Na požarištu tijekom dana obavljali su saniranje rubnih dijelova vatrogasci iz DVD-a Perković, JVP Šibenik i DIP-a Šibenik, kao i jedan zrakoplov Canadair. Tijekom noći na požarištu dežurao je DVD Perković sa tri vatrogasca i jednim vozilom.

Ugašen je i jedan manji požar kod Perkovića.

08. kolovoza


Lokalne snage dežuraju na velikim požarištima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Vatrogasci u Slanom zaprimili su 05. kolovoza u 19:50 sati dojavu o požaru na predjelu Bač Do kod Trnovice uz granicu sa BiH. Požar je u RH zahvatio oko 100 ha trave i niskog raslinja, dok je dio u BiH puno veći. U 14:33 sata 6. kolovoza dojavljen je novi požar na udaljenosti oko 2 km jugoistočno od prvog također kod Trnovice, ali na području Treskavice. U drugom požaru opožareno je oko 25 ha trave, niskog raslinja i makije.
U gašenju oba požara sudjelovalo je ukupno 20 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz JVP Dubrovačko primorje, DVD Slano i Ston, te 1 protupožarni zrakoplov Canadair. Vatrogasci su tijekom noći nadzirali požarište. Požari su ugašeni (u dijelu koji se odnosi na područje Republike Hrvatske) 07. kolovoza u 07:00 sati.

ŽVOC Split zaprimio je 06. kolovoza u 20:20 sati dojavu o požaru otvorenog prostora između mjesta Najevi i Vrsine u općini Marina. Požarom je zahvaćeno ukupno 20 ha trave, niskog i visokog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su ukupno 46 vatrogasca sa 12 vatrogasnih vozila iz DVD-a Marina, Trogir, Seget Vranjica, Kaštela, Slatine, Vranjic te JVP Splita sa sezonskim vatrogascima. Požar je ugašen u 12:00 sati

Pilot helikoptera prilikom preleta preko Čiova uočio je i dojavio u 10:25 sati požar raslinja kod mjesta Žedno na Otoku Čiovu te zatražio i dobio odobrenje da se može uključiti u gašenje požara sa uređajem za gašenje kako bi se spriječilo njegovo širenje. U gašenju požara angažirano je i 20 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz DVD-a Trogir, Slatine i Okrug. Požar je ugašen u 14:30 sati, a opožareno je 0,2 ha borove šume i makije.

ŽVOC Split zaprimio je u 15:13 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Hvaru na području uvale Ključna kod Starog Grada. Požarom je zahvaćeno 0,3 ha guste borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 15 vatrogasaca sa 5 vozila iz DVD-a Stari Grad, Jelsa i Hvar te je angažiran i 1 Canadair. Požar je ugašen u 17:15 sati.

ŽC112 Split zaprimio je u 11:08 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Braču jugoistočno od Milne iznad uvale Krušćice. Požarom je zahvaćeno 4,5 ha makije i niskog raslinja. Požar je lokaliziran u 14:15 sati. Tijekom gašenja ovog požara dojavljen je u 12:55 sati u ŽVOC Split još jedan požar raslinja u blizini prvog na lokaciji iznad uvale Vela Farska. Požarom je zahvaćeno oko 0,5 ha makije i niskog raslinja. Požar je lokaliziran u 14:05 sati.
U gašenju oba požara angažirano je 54 vatrogasca sa 11 vozila iz DVD-a Supetar, Milna, Bola, Pučišća i Selca, JVP Split sa sezonskim vatrogascima (upućeni poslijepodne) te 3 Canadaira i jedan helikopter (za prijevoz i dostavu „krušaka“ i opreme).

ŽVOC Split zaprimio je u 13:40 sati dojavu o požaru raslinja na brdu Perun kod Žrnovnice. Požarom je zahvaćeno oko 3 ha trave, makije i niskog raslinja. U gašenju požara angažiran je 51 vatrogasac sa 13 vozila iz JVP-a Split (sa sezonskim vatrogascima) te DVD-a Žrnovnica, Podstrana, Split, Vranjic, Solin, i Mladost te 1 Canadair.
Požar je lokaliziran u 18:00 sati. Tijekom večeri izvršena je zamjena vatrogasaca pa se saniranje i čuvanje požarišta nastavilo i tijekom noći.
Tijekom gašenja ovog požara u 14:50 sati dojavljen je u blizini Žrnovnice i drugi požar na lokaciji Kamen – Kila. Požarom je zahvaćeno oko 0,3 ha trave, makije i niskog raslinja. U gašenju ovog požara sudjelovalo je 6 vatrogasaca sa 2 vozila iz DVD-a Solin i Žrnovnica, a kako bi se spriječilo njegovo širenje angažiran je i 1 Canadair (preusmjeren sa prvog požara). Ovaj požar je ugašen u 19:45 sati.


ŽVOC Zadar zaprimio je u 10:09 sati dojavu o požaru raslinja na području Slivnica Gornja - Ražanac. Požarom je zahvaćeno 50 ha trave, niskog raslinja i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovao je 18 vatrogasaca sa 7 vozila iz JVP Zadar, DVD-a Raženac i Posedarje te 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 18:25 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je u 11:08 sati dojavu o požaru raslinja na području Vinjerca. Požarom je zahvaćeno 12 ha trave, niskog raslinja i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovao je 11 vatrogasaca sa 4 vozila iz JVP Zadar, DVD-a Jasenice i Starigrad kao i 1 protupožarni zrakoplov Canadair te 1 Air Tractor. Požar je ugašen u 18:40 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je u 14:55 sati dojavu o požaru raslinja na području Kašića kod Benkovca. Požarom je zahvaćeno oko 12 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovao je 9 vatrogasaca sa 3 vozila iz JVP Benkovac. Požar je ugašen u 18:00 sati.

ŽVOC Šibenik zaprimio je u 06. kolovoza u 07:25 sati dojavu o požaru raslinja sjeverno od čvora Vrpolje na A1. Požarom je zahvaćeno 66 ha trave, niskog raslinja, borove šume i makije. U gašenju požara sudjelovala su 52 vatrogasca sa 19 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik i Vodice, DVIP Šibenik, DVD-a Zablaće, Brodarica - Krapanj, Šibenik, Zaton, Grebaštica, Vodice, Perković, Rogoznica, Pirovac i Tisno, kao i 4 protupožarna zrakoplova Canadair i 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požar je lokaliziran 07. kolovoza u 06:30 sati, a ugašen u 19:03 sata.

ŽVOC Šibenik zaprimio je u 13:32 sata dojavu o požaru raslinja na području Slivno – Mravnica kod Perkovića. Požarom je zahvaćeno oko 35 ha borove šume, makije i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 62 vatrogasca sa 17 vozila iz JVP-a Šibenik, DVD-a Tisno, Pirovac, Zablaće, Grebaštica Brodarica-Krapanj, Zaton, Šibenik, Perković, DIP-a Šibenik i Split, županijski vatrogasni zapovjednik, 3 Canadaira i 1 Helikopter (prijevoz i desantiranje vatrogasaca i opreme – DIP-a Split), te 1 vatrogasni vlak HŽ-a (Robel) sa djelatnicima HŽ-a i DVD-a Kaštela. Požar je lokaliziran u 20:30 sati.
Trenutno je na požarištu 11 vatrogasaca sa 4 vozila iz DVD-a Perković, JVP Šibenik i DIP-a Šibenik koji osiguravaju i saniraju rubne dijelove požarišta.

07. kolovoza

Veliki požari na području Dubrovačko-neretvanske županije su pod nadzorom lokalnih vatrogasnih snaga.

Požar kod mjesta Konavle, na brdu Snježnica, koji je dojavljen 05. kolovoza, ugašen je 06. kolovoza u 17:00 sati. Na dežurstvu je 06. kolovoza bila JVP Konavle sa 3 vatrogasca i 1 vozilom.

DVD Slano zaprimilo je 05. kolovoza u 19:50 sati dojavu o požaru na predjelu Bač kod Trnovice na granici sa BiH. Požar je u RH zahvatio 1000 m fronte trave i niskog raslinja, dok je dio u BiH puno veći i još aktivan, ali se širi prema unutrašnjosti BiH. Oko 14:45 sati 6. kolovoza izbio je novi požar na udaljenosti od 2 km od prvog, na području Treskavice. U gašenju oba požara sudjelovalo je ukupno 17 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz JVP Dubrovačko primorje, DVD Slano i Ston, te 1 protupožarni zrakoplov Canadair. Vatrogasci su nadzirali požarište tijekom noći.

Oko 13:20 izbio je požar otvorenog prostora na otoku Jakljan, predio Dimovići. Požarom je zahvaćeno ukupno 0,01 ha niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 12 vatrogasaca iz JVP Dubrovački vatrogasci i DVD Šipan, kao i 1 protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je ugašen u 17:15 sati.

Požar na brdu Imber kod Omiša koji je izbio 03. kolovoza, ugašen je 06. kolovoza u 22:00.

ŽVOC Split zaprimio je u 20:20 sati dojavu o požaru otvorenog prostora između mjesta Najevi i Vrsine, kod Marine. U požaru je izgorjelo 20 ha trave, niskog i visokog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 46 vatrogasca i 12 vatrogasnih vozila DVD-a Marina, Trogir, Seget Vranjica, Vranjic, Kaštela, Slatine, te JVP Split sa sezoncima. Požar je lokaliziran u 22:45 sati, a vatrogasci su dežurali na požarištu tijekom noći.

ŽVOC Zadar zaprimio je u 11:04 sati dojavu o požaru otvorenog prostora u mjestu Poljica, Brdarići. U požaru je izgorjelo 20 ha trave, niskog raslinja, hrastove šume, nešto maslina i dio vinograda. U gašenju požara sudjelovao je ukupno 21 vatrogasac i 6 vatrogasnih vozila iz JVP Zadar, DVD-a Pljusak i Vrsi, kao i 1 protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je ugašen u 17:40 sati.

ŽVOC Šibenik zaprimio je u 07:25 sati dojavu o požaru otvorenog prostora u mjestu Vrpolje, kod izlaza sa autoceste A1. Požarom je zahvaćeno ukupno 66 ha trave, niskog raslinja, borove šume i smrike. U gašenju požara sudjelovala su ukupno 52 vatrogasca i 19 vatrogasnih vozila JVP Šibenik i Vodice, DVIP Šibenik, DVD-a Zablaće, Brodarica - Krapanj, Šibenik, Zaton, Grebaštica, Vodice, Perković, Rogoznica, Pirovac i Tisno, kao i 4 protupožarna zrakoplova Canadair i 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požar je lokaliziran 07. kolovoza u 06:30 sati, a tijekom noći organizirano ej dežurstvo na požarištu.

ŽVOC Šibenik zaprimio je u 14:51 sati dojavu o požaru otvorenog prostora u mjestu Rogovo, kod Skradina. Požarom je zahvaćeno ukupno 2,25 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 16 vatrogasaca i 5 vatrogasnih vozila iz DVD-a Dubravice, Skradin, Sv. Juraj Kistanje i Ervenik, kao i 1 protupožarni zrakoplov Canadair.Požar je ugašen u 19:56 sati.

ŽVOC Šibenik zaprimio je u 17:53 sati dojavu o požaru otvorenog prostora u mjestu Karina, kod Otona kraj Pađana. Požarom je zahvaćeno ukupno 1 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 6 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila iz DVIP Šibenik i DVD Ervenik, kao i 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor.Požar je ugašen u 20:15 sati.

ŽVOC Šibenik zaprimio je u 19:14 sati dojavu o požaru otvorenog prostora u mjestu Maleši, kod Danilo Kraljice. Požarom je zahvaćeno ukupno 1,5 ha borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 12 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila iz DVD Šibenik, Rogoznica, Perković i Tisno, kao i 3 protupožarna zrakoplova Canadair i 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je ugašen u 22:00 sati.

Izvor:VOS

POŽAR U VRPOLJU GASI PET PROTUPOŽARNIH AVIONA

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne Zemunik i danas 06. kolovoza 2015. angažirane su u gašenju više požara.

Najveći dio snaga djeluje na požarištu Vrpolje u Šibensko-kninskoj županiji gdje požar gase tri Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802 A Fire Boss.

Od ostalih požarišta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gori na dvije lokacije, Trnovica-Drijen i Jakljan gdje u gašenju sudjeluje jedan Canadair koji se izmjenjuje sukladno stanju na požarištima dok je na požaru u Poljicima u Zadarskoj županiji požar ugasio jedan Canadair CL-415.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 95 požarišta (23 u Dubrovačko-neretvanskoj, 22 u Šibensko-kninskoj, 20 u Zadarskoj, 19 u Splitsko-dalmatinskoj i 11 u Istarskoj županiji).

U 44 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 05. kolovoza 2015. sveukupno provele oko 930 sati u akcijama gašenju požara, odnosno punih 38 dana u zraku, pri čemu su izbacili više od 30 700 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i oko 260 zemaljskih vatrogasaca do požarišta.

Izvor: Marinko Karačić, 93. ZB Zemunik

06. kolovoza

Lokalne vatrogasne snage dežuraju na požarištima kod Smokvice na otoku Korčuli te kod mjesta Ponikve i Tstenik na Pelješcu. Požarišta su nadzirana i iz zraka protupožarnim zrakoplovom Airtractor.
Oko 16:00 sati izbio je požar otvorenog prostora u mjestu Konavle, brdo Snježnica. Požarom je zahvaćeno oko 2 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala je JVP Konavle i DVIP Dubrovnik sa ukupno 17 vatrogasaca i 6 vatrogasnih vozila, kao i 1 protupožarni zrakoplov Canadair HRZ-a. Tijekom noći na dežurstvu je ostala JVP Konavle sa 2 vatrogasca i 1 vatrogasnim vozilom.

Požar raslinja na brdu Imber kod Omiša za koji je izbio 03. kolovoza u 12:20 sati na teško pristupačnom terenu pod nadzorom je vatrogasaca. Tijekom 05. kolovoza vršilo se nadziranje i kontroliranje požarišta od strane DVD-a Omiš i Kučiće. Tijekom noći vršilo se dežurstvo na požarištu.

Požar otvorenog prostora koji je izbio 04. kolovoza na otoku Hvaru, između uvale Smrska i Pelinovik (između Bogomolja i Sućuraja) ugašen je 05. Kolovoza u 08:00 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je 05. kolovoza u 11:23 sati dojavu o požaru otvorenog prostora u mjestu Škabrnja. U požaru je izgorjelo 9 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala je JVP Zadar, te DVD-a Škabrnja i Galovac sa ukupno 14 vatrogasaca i 5 vatrogasnih vozila, kao i 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požar je lokaliziran u 13:00 sati, a ugašen u 14:15 sati.

U 17:32 zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora u mjestu Galovac. Požarom je zahvaćeno ukupno 10 ha trave, niskog raslinja i borove šume, te 2 reda vinograda. U gašenju požara sudjelovala je JVP Zadar, DVD-a Škabrnja i Galovac sa ukupno 13 vatrogasaca i 5 vatrogasna vozila, kao i 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požar je lokaliziran u 19:30 sati a ugašen u 21:33 sati.

ŽVOC Šibenik zaprimio je 05. kolovoza u 17:32 sati dojavu o požaru otvorenog prostora u mjestu Bilice, Gvozdenovo brdo. Požarom je zahvaćeno ukupno 1.75 ha trave, niskog raslinja, borove šume i smrike. U gašenju požara angažirana je JVP Šibenik, VZŽ te DVD Zablaće, Brodarica, Šibenik, Zaton, Grebaštica i Vodice sa ukupno 28 vatrogasaca i 10 vatrogasna vozila, kao i 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je lokaliziran u 20:25 sati, a ugašen u 22:10 sati.

Izvor: VOS

05. kolovoza


Lokalne snage nadziru požarišta na Korčuli i pelješcu. Iz zraka je izviđao jedan protupožarni zrakoplov Canadair.

Požar raslinja na otoku Jakljanu za koji je izbio 03. kolovoza u 10:30 sati, a koji je bio lokaliziran istog dana u 14:40 sati ugašen je 04. kolovoza u 10:00 sati. Požarom je zahvaćeno oko 6 ha borove šume. Tijekom gašenja požara angažirana su 32 vatrogasca iz JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-a Šipan i Suđurađ, brodovi Lučke Kapetanije Dubrovnik i Pomorske policije te 3 plovila mještana Šipana, kao i 1 protupožarni zrakoplov Canadair.

Požar raslinja kod Podobuča kraj Orebića za koji je ŽC 112 Dubrovnik zaprimio dojavu 03. kolovoza u 10:53 sati, a koji je bio lokaliziran istog dana u 16:20 sati, ugašen je 04. kolovoza u 04:00 sati. Požarom je zahvaćeno oko 1 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara bila su angažirana 22 vatrogasca sa 6 vatrogasnih vozila iz DVD-a Orebić i Kuna te 1 protupožarni zrakoplov Canadair.

Požar raslinja na brdu Imber kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji za koji je ŽC 112 Split zaprimio dojavu 03. kolovoza u 12:20 sati na teško pristupačnom terenu pod nadzorom je vatrogasaca. Tijekom dana u gašenju požara ukupno je angažirano 30 vatrogasaca iz DVD-a Omiš i Kučiće, te jedan Canadair, 2 Air Tractora i 1 helikopter koji je vršio prijevoz gasitelja i spremnika sa vodom (kruške) na požarište. Vatrogasci su dežurali tijekom noći na požarištu.

ŽC 112 Split je oko 14:35 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na južnoj strani otoka Hvara između uvele Smrska i Pelinovik (između Bogomolja i Sućuraja). Požarom je zahvaćeno 0,3 ha borove šume. U gašenju požara sudjelovao je 31 vatrogasac sa 6 vozila iz DVD-a Sućuraj, Jelsa, Stari Grad i Hvar, SIVP-a Hvar (stacioniran u Jelsi) te jedan Canadair (drugi Canadair koji je također bio angažiran, vraćen tijekom leta jer je požar u međuvremenu lokaliziran) i jedan AT koji je bio na izviđanju. Požar je lokaliziran u 16:30 sati. Tijekom noći na požarištu su na dežurstvu bili 4 vatrogasca iz SIVP-a Sućuraj (dislokacija) i DVD-a Sućuraj sa jednim vozilom.

Požar raslinja na području Mratovo - Bogatić za koji je izbio 03. kolovoza u 17:52 sati, ugašen je 04. kolovoza u 21:22 sati. Požarom je zahvaćeno oko 70 ha trave, niskog raslinja makije, hrastove šume i smrike s dijelom u minski sumnjivom području. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 17 vatrogasaca sa 5 vozila iz DVD-a Promina, Drniš i Ervenik te JVP-a Drniš te tijekom 03.08. jedan Air Tractor.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je u 18:52 sati dojavu o požaru raslinja na području Krnjeuve – Đevrske u općini Kistanje. Požarom je zahvaćeno 2,4 ha trave, niskog raslinja i smrike.U gašenju požara sudjelovalo je 13 vatrogasaca sa 4 vozila iz DVD-a Sveti Juraj Kistanje, Ervenik, Dubravice i Skradin te je 1 Air tractor prilikom izviđanja djelovao na ovaj požar sa jednim bacanjem. Požar je ugašen u 21:27 sati.

Izvor: VOS


04. kolovoza

Vatrogasci i dlaje Aktivno dežuraju na požarištima na Korčuli i Pelješcu.

Oko 05:00 sati izbio je požar otvorenog prostora na otoku Mljetu kod mjesta Prožura kod Sobre. Požarom je zahvaćeno oko 0,42 ha borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 18 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila iz JVP Mljet. Požar je ugašen u 12:30 sati.

ŽC 112 Dubrovnik zaprimio je u 10:30 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na otoku Jakljanu. Požarom je zahvaćeno oko 6 ha borove šume. U gašenju požara sudjelovala su ukupno 32 vatrogasca iz JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-a Šipan i Suđurađ, brodovi Lučke Kapetanije Dubrovnik i Pomorske policije te 3 plovila mještana Šipana te 1 protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je lokaliziran u 14:40 sati, a tijekom noći vatrogasci su dežurali na požarištu.

ŽC 112 Dubrovnik zaprimio je u 10:53 sati dojavu o požaru otvorenog prostora kod Podobuča kraj Orebića, na poluotoku Pelješcu. Požarom je zahvaćeno oko 1 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su ukupno 22 vatrogasca i 6 vatrogasnih vozila iz DVD-a Orebić i Kuna, te 1 protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je lokaliziran u 16:20 sati, a tijekom noći vršilo se dežurstvo na požarištu.

ŽC 112 Dubrovnik zaprimio je u 16:00 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na brdu Kulina kod Štedrice. Požarom je zahvaćeno oko 2 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 12 vatrogasaca i 5 vatrogasnih vozila iz JVP Dubrovačko primorje i DVD-a Slano, te 1 protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar je ugašen 04. kolovoza u 07:00 sati.


ŽC 112 Split zaprimio je oko 12:20 sati dojavu o požaru otvorenog prostora nepristupačnom terenu na brdu Imber kod Omiša. Požarom je zahvaćeno oko 10 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca iz DVD-a Omiš i Kučiće, te 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor i 1 helikopter koji je izvršio desant gasitelja i prijevoz kruški s vodom.
Tijekom noći požarište je sanirano, a ujutro je upućen 1 helikopter koji će izvršiti zamjenu gasitelja i prevesti im kruške s vodom.

Vatrogasni koordinator u ŽC112 Šibenik zaprimio je u 17:52 sati dojavu o požaru otvorenog prostora kod Mratova na miniranom području. Požarom je zahvaćeno oko 8 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 8 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila iz DVD-a Promina i Drniš, kao i 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je tijekom noći nadziran i sanirani su rubovi.
Izvor: VOS

ZRAČNE SNAGE U AKCIJAMA GAŠENJA DVA POŽARA


Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane danas 03. kolovoza 2015. bile su angažirane u gašenju dva požara sa četiri protupožarna aviona.

Prvi požar aktivirao se u prijepodnevnim satima na lokaciji Jakljan u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji je uspješno ugasio jedan Canadair koji se od 22. srpnja nalazi u Dubrovniku kako bi što ranije stigao na gašenje požara na jugu Hrvatske.

Uspješnost protupožarnih izviđanja sa Airtractorima i danas su pokazala kako se ovim načinom praćenja stanja požara postižu višestruki učinci. Tako je izviđajući područje prema jugu priobalja oko 13,00 sati uočen požar u blizini Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji se tek razvijao te je posada Airtractora odmah započela sa djelovanjem, a zatražila je i dolazak dodatnih snaga pa je djelovanjem dva Canadaira požar u kratkom vremenu stavljen pod nadzor.

Na ovom požarištu potporu u prijevozu zemaljskih vatrogasaca i njihove opreme pružala je i letačka posada helikoptera Mi-8 MTV.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković kazao je kako se taktikom razmještaja dijela snaga u Dubrovnik i svakodnevnim izviđanjima iz zraka ostvaruju uštede resursa, a požari bivaju ugašeni u začetku. „U zadnjih pet dana imali smo 13 protupožarnih izviđanja na kojima je uočeno 9 požara koji su ugašeni sa nekoliko vodenih bombi ili uz dolazak dodatnih snaga ako je bilo potrebe. Time smo zaustavili mogućnost izbijanja velikih požara na više lokacija, smanjena je opožarena površina, a ostvarena je efikasnost i ekonomičnost po svim elementima uporabe zračnih snaga“, istaknuo je Turković.

Izvor tekst i foto: Marinko Karačić, 93. ZB Zemunik

3. kolovoza

Požari kod mjesta Smokvice na otoku Korčuli, kod mjesta Trstenika i kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, pod nadzorom su vatrogasaca. Na navedenim požarištima i dalje aktivno dežuraju lokalne vatrogasne snage.

Oko 16:45 sati izbio je požar otvorenog prostora kod Perkovića na području Košave, u kojem je izgorjelo 0,5 ha trave, niskog raslinja i šume. U gašenju požara sudjelovali su JVP Šibenik, DVD-i Perković, Zablaće i Grebaštica sa ukupno 20 vatrogasaca i sedam vatrogasnih vozila, kao i 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je lokaliziran u 18:05 sati, a ugašen u 19:53 sati

DVD Vrgorac zaprimio je oko 11:00 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na području Zavojane, Gornji Rašćani. Požarom je bilo zahvaćeno oko 5 ha borovine, trave, niskog raslinja, loza i maslina. U gašenju požara sudjelovali su DVD Vrgorac sa 13 vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila, kao i 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je ugašen u 17:30 sati.

Izvor:VOS

2. kolovoza

Veliki požari u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pod nadzorom su vatrogasaca. Na požarištima i dalje dežuraju lokalne vatrogasne snage.

Ugašen je požar raslinja na području Slivna kod Perkovića koji je izbio 31. srpnja oko 14:00 sati.

U požaru kod naselja Dazlina na području Tisna iza 15:30 h, izgorjelo je oko 10 ha trave, smreke i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su JVP Vodice, DVD-i Tisno Zaton, Pirovac i Šibenik sa ukupno 26 vatrogasaca i 10 vatrogasnih vozila. Iz zraka su djelovala 2 protupožarna zrakoplova Canadaira i 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je ugašen u 19:47 sati.

Oko 14:00 h izbio je požar otvorenog prostora na području Vrpolja. Požarom je zahvaćeno oko 2 ha trave, niskog raslinja i smreke. U gašenju požara sudjelovali su JVP Šibenik, DVD-i Brodarica-Krapanj, Primošten, Zablaće i Grebaštica sa ukupno 19 vatrogasaca i 6 vatrogasnih vozila, kao i 2 protupožarna zrakoplova Canadaira. Požar je ugašen u 16:11 sati.

VOS je zaprimio od pilota Air Tractora u 10:18 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na području Prgometa, Papića Brig u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Požarom je zahvaćeno oko 1 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su DVD-i Mladost, Gomilica i Kaštela sa ukupno 23 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila, kao i 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je ugašen u 13:00 sati.

VOS je zaprimio od pilota Canadaira u 15:03 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na području Morpolača kod Stankovaca, u Zadarskoj županiji. Požarom je zahvaćeno oko 3 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su JVP Benkovac i DVD Stankovci sa ukupno 6 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila, kao i 2 protupožarna zrakoplova Canadair.
Požar je ugašen u 17:30 sati.

Izvor: VOS

1. kolovoza

Na saniranju i čuvanju požarišta mjesta Smokvice na otoku Korčuli angažirani su vatrogasci DVD Smokvica. Požar kod mjesta Trstenika na poluotoku Pelješcu i dalje saniraju lokalne vatrogasne snage. Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu je pod nadzorom vatrogasaca. Na terenu su i dalje DVD Ston i Putnikovići.

U požaru koji je izbio području Slivna kod Perkovića  u Šibensko - kninskoj županiji oko 14:00 h je izgorjelo oko 39 ha trave, niskog raslinja, smrike i borove šume. U gašenju požara sudjelovali su JVP Šibenik, DVD Grebaštica, Zaton, Šibenik, Zablaće, Brodarica – Krapanj i Perković sa ukupno 39 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila. Iz zraka su djelovala 3 protupožarna zrakoplova Canadair i 2 Air Tractora. Prilikom gašenja požara lakše su ozlijeđena 2 vatrogasaca iz DVD Perković, a jedno njihovo vozilo je oštećeno vatrom.
Požar je pod nadzorom gasitelja, a aktivno se sanirao tijekom noći.

Oko 14:00 h izbio je požarna području Bogočin kod Unešića. Požarom je zahvaćeno oko 3 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su JVP Drniš, DVD-i Ružić, Drniš i Unešić sa ukupno 17 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila, kao i 1 pr Air Tractor. Požar je ugašen u 19:48 sati.

Iza 21:30 izbio je požaru otvorenog prostora na području Cera kod Unešića. Požarom je zahvaćeno oko 9 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je DVD Unešić sa ukupno 2 vatrogasca i 1 vatrogasnim vozilom. Požar je ugašen 01. kolovoza u 01:00 sati.

Izvor: VOS

31. srpnja
Na požarištu kod mjesta Smokvica na otoku Korčuli aktivno dežura DVD Smokvica.

Požar kod mjesta Trstenik na poluotoku Pelješcu, i dalje aktivno saniraju vatrogasci iz DVD-a Janjina, Kuna i Orebić.

Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu je također pod nadzorom vatrogasaca. Tijekom dana vršilo se osiguranje i gašenje rubnih dijelova požarišta. U popodnevnim satima uz lokalne vatrogasce iz Stona i Putnikovića, stigle su i dodatne županijske snage DVIP Dubrovnik, JVP Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovnik sa 20 vatrogasaca radi lakše sanacije požarišta.

Oko 15 sati izbio je požar otvorenog prostora na području Kistanja kod zaseoka Lalići unutar područja NP Krka. Požarom je zahvaćeno oko 18 ha trave, niskog raslinja, smrike, graba i borove šume. U gašenju požara angažirani su JVP Knin, DVD Sveti Juraj Kistanje, Ervenik, Dubravice i Knin sa ukupno 24 vatrogasca i sedam vatrogasnih vozila. Iz zraka su djelovala dva protupožarna zrakoplova Canadair i dva Air Tractora. Požar je lokaliziran u 19:05 sati, a ugašen u 21:06 sati.

Oko 10:20 sati izbio je požar otvorenog prostora na području Brguda u Zadarskoj županiji, u kojem je izgorjelo 35 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala je JVP Benkovac sa sedam vatrogasca i četiri vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 12:00 sati.

Izvor: VOS


ZRAČNE SNAGE NA POŽARU KOD KISTANJA


Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sa dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802 A Fire Boss iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO danas 30. srpnja 2015. u popodnevnim satima ugasile su požar na lokaciji Lalići kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji.

Pilot Airtractora satnik Mario Juršić koji je sudjelovao u gašenju požara kazao je kako su radilo o požaru koji je u samom razvoju zaustavljen djelovanjem dva Canadaira, a Airtractori su gasili rubna područja tako da je na vrijeme spriječeno njegovo daljnje širenje prema Nacionalnom parku Krka. „Vodu smo uzimali na Prokljanskom jezeru i Visovcu, a naš je učinak bio „pripomoć“ Canadairima u početku gašenja te na kraju saniranje pojedinih dijelova požara do potpunog gašenja zajedno sa zemaljskim vatrogascima“, istaknuo Juršić.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (23. lipnja) zračne snage baze iz Zemunika bile su do sada angažirane na 72 požarišta (po 16 u Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, 15 u Splitsko-dalmatinskoj, 14 u Šibensko-kninskoj i 11 u Istarskoj županiji).

U 37 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do danas sveukupno provele 734 sata u akcijama gašenju požara, odnosno punih 30 dana u zraku pri čemu su izbacili više od 28 000 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i oko 200 vatrogasaca do požarišta na jugu Hrvatske.


Izvor tekst i foto: Marinko Karačić, 93. ZB Zemunik

30. srpnja


Požar kod mjesta Smokvice na Korčuli, i dalje aktivno sanira DVD Smokvica.

Požarište kod mjesta Trstenika na poluotoku Pelješcu tijekom dana su nadzirali pripadnici DVIP Split, PP NOS HV i vatrogasci područja Pelješca. Tijekom noći na čuvanju požarišta su ostale lokalne snage DVD Kuna i Orebić sa 20 vatrogasaca i 7 vozila.

Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu je pod nadzorom vatrogasaca. Tijekom dana gašeni su rubni dijelova požarišta sa jednim protupožarnim zrakoplovom Canadairom i zemaljskim snagama: DVIP Dubrovnik, JVP Dubrovačko primorje, DVD Ston i DVD Putnikovići sa ukupno 26 vatrogasaca i 8 vatrogasnih vozila. Na dežurstvu su tijrkom noći ostale snage iz DVD-a Ston, Putnikovići i Žuljana sa 23 vatrogasca i 7 vozila.

Manji požari otvorenog prostora u Splitsko-dalmatinska županija kod Primorskog Dolca i u Zadarskoj županiji kod Babinduba brzo su stavljeni pod nadzor vatrogasaca.

Izvor: VOS

29. srpnja

Požarišta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pod nadzorom su vatrogasaca. Na požarištu kod mjesta Smokvice na otoku Korčuli i dalje dežuraju vatrogasci iz DVD Smokvica.

Na saniranju požara kod mjesta Trstenik na poluotoku Pelješcu, angažirane su snage iz DVIP Split, PP NOS HV i DVD-i sa područja Pelješca. Vatrogasci saniraju rubove požarišta. U blizini požarišta tijekom jutra 28. srpnja došlo je, u par navrata, do izbijanja manjih, novih požara koji su sanirani brzom reakcijom vatrogasaca.

Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu i dalje saniraju DVIP Dubrovnik, JVP Dubrovačko primorje, DVD Ston i DVD Putnikovići sa ukupno 26 vatrogasaca i 8 vatrogasnih vozila.

Požar raslinja kod mjesta Peruški – Marčana u Istarskoj županiji koji je dojavljen 27. Srpnja, ugašen je 28. srpnja u 18:00 sati.

Požar raslinja na otoku Hvaru kod uvale Veprinova koji je izbio 26. srpnja, ugašen je 28. srpnja u 11:00 sati.

Oko 13:54 sati zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora kod Primorskog Dolca, predio Balovi, na dva mjesta. Opožareno je oko 3 ha trave niskog raslinja, makije i smrike. U gašenju požara sudjelovalo je 27 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz DVD-a Kaštel Gomilica, Mladost, Kaštela i JVP Split sa sezoncima. Iz zraka su djelovala 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor Požar je ugašen u 20:00 sati.

Požar na području Blizne Donje kod Marine, koji je izbio oko 21:00 h, ugašen je u 02:00. Izgorjelo je oko 2 ha borovine i niskog raslinja, a na intervenciji je sudjelovalo 8 vatrogasaca i 2 vozila iz DVD Marina.

Požar raslinja na području Perkovića, predio Košave u Šibensko-kninskoj županiji koji je dojavljen 27. srpnja u 18:45 sati, ugašen je 28. srpnja u 07:15 sati.

Izvor: VOS

28. srpnja

Požar kod mjesta Smokvice na otoku Korčuli, pod nadzorom je vatrogasaca. Tijekom dana došlo je do aktiviranja požara na području uvale Brna kod Čare, te su angažirani DVD Vela Luka, Smokvica, Blato, Korčula i Lumbarda sa ukupno 30 vatrogasaca i 6 vatrogasnih vozila, a pomoć u gašenju iz zraka su davali i dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan Air Tractor. Izgorjelo je oko 2 ha borove šume. Požarište se i dalje aktivno sanira.

Požar kod mjesta Trstenika na poluotoku Pelješcu pod nadzorom je vatrogasaca. Osiguranje i saniranje rubnih dijelova požarišta nastavlja se i dalje. Tijekom jutra otpuštene su snage iz Splitsko-dalmatinske županije, a tijekom noći i DIP Šibenik. Na požarištu su i dalje snage iz DIP Split, PP NOS HV i DVD-i sa područja Pelješca.

Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu također je pod nadzorom vatrogasaca. Tijekom dana osiguravani su i gašeni rubni dijelovi požarišta. Iz zraka su djelovala 3 protupožarna zrakoplova Canadair. Saniranje i osiguranje na požarištu nastavlja se i dalje. Tijekom dana otpuštene su vatrogasne snage iz svih županija, osim vatrogasnih snaga iz dubrovačko-neretvanske županije, pripadnika DIP-a Dubrovnik i vojnika PP NOS HV.
Opožareno je oko 1400 ha borove šume, makije i niskog raslinja te različitih poljoprivrednih kultura.

U Istarskoj županiji oko 11:00 h izbio je požar raslinja na lokaciji Marčane, Duga Uvala - Peruški. U požaru je izgorjelo oko 3 ha trave i niskog raslinja i šume. U gašenju požara tijekom dana sudjelovalo je 15 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP-a Pula i DVD-a Marčana, kao i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požar je lokaliziran u 13:30 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

Ugašen je požar raslinja na području Marine kod Gustirne u Splitsko-dalmatinskoj županiji Požar je zahvatio oko 20 ha trave, niskog raslinja, borove šume i nešto maslinika.

Požar na otoku Hvaru kod uvale Veprovina koji je izbio 26. srpnja, sanirao se i dalje tijekom noći. Požar je zahvatio oko 30 ha borove šume. Na dežurstvu tijekom noći su bili Jelsa, Stari Grad i Sućuraj sa 12 vatrogasaca i pet vozila.

Najviše požara jučer je izbilo u Šibensko-kninskoj županiji. U 15:58 zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na području Brodarice, kod Šibenika. Izgorjelo je oko 6 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovali su JVP Šibenik, DVD-i Brodarica-Krapanj, Zablače, Šibenik, Grebaštica, Vodice, Zaton i Primošten sa ukupno 46 vatrogasca i 16 vatrogasnih vozila, kao i jedan Canadair i jedan Air Tractor. Požar je ugašen u 19:44 sati.

Požar na području Bobodola, kod Oklaja u općini Promina je zahvatio oko 6 ha trave, niskog raslinja i šume. U gašenju požara sudjelovali su DVD-a Promina, Drniš i Knin sa ukupno 16 vatrogasca i četiri vatrogasna vozila, kao i jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je ugašen u 19:30 sati.

U samom začetku ugašen je požaru otvorenog prostora na području Mrdakovice kod Vodica. Požarom je zahvaćeno oko 0,15 ha borove šume.

U požaru na području Perkovića predio Košave koji je izbio oko 18:30 h, izgorjelo je 10 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovali su JVP Šibenik, DVD-i Perković, Grebaštica, Šibenik, Zablaće, Zaton, Brodarica-Krapanj, Pirovac i Primošten sa ukupno 40 vatrogasca i 14 vatrogasnih vozila, kao i jedan protupožarni zrakoplov Canadair i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor.Požar je aktivan na jednom dijelu.

Izvor: VOS

ZRAČNE SNAGE RAZMJEŠTENE NA VIŠE LOKACIJA

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO zadnjih nekoliko dana primjenjuju taktiku razmještaja tehnike na više lokacija kako bi što brže krenuli u akcije gašenja požarišta koji su aktivni nekoliko dana. Razmještanje snaga traje ovisno o stanju i razvoju požarišta i kreće se na dnevnom ili višednevnom prebaziranju izvan baze Zemunik.

Tako se zbog požara na Pelješcu danas 27. srpnja 2015. na Zračnoj luci u Dubrovniku nalaze tri Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 odakle su djelovali na požarištima na Pelješcu i lokaciji Brna gdje je presudna bila njihova brza reakcija zbog širenja požara prema kućama.

Slična situacija odvijala se ovog vikenda i sa požarištima u Istri gdje su Canadairi u Puli također bili prebazirani kako bi bili što bliže požarištima obzirom da let iz matične baze Zemunik do Istre taje oko 45 minuta.

Pored razmještanja snaga na lokacijama u blizini požarišta vrlo učinkovitim su se pokazala i protupožarna izviđanja sa dva Airtractora koji su danas uočili požare i pozvali dodatne snage tako da su oba požarišta na područjima Brna na Korčuli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Marčana u Istarkoj županiji vrlo brzo stavljena pod nadzor. Jedan Airtarctor trenutno se nalazi na ZL Pula prateći razvoj mogućih požara u Istri.

Četvrti današnji požar razvio se u popodnevnim satima na području Brodarice u Šibensko-kninskoj županiji gdje su upućeni jedan Canadair jedan Airtractor.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (23. lipnja) zračne snage baze iz Zemunika bile su do sada angažirane na 64 požarišta (16 u Zadarskoj, po 14 u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj i po 10 u Šibensko-i kninskoj i Istarskoj županiji).

U 34 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do danas sveukupno provele 688 sati u akcijama gašenju požara, odnosno punih 28 dana u zraku pri čemu su izbacili skoro 26 500 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i oko 200 zemaljskih vatrogasaca do požarišta na jugu Hrvatske.


Izvor: Marinko Karačić, 93. ZB Zemunik

27. srpnja

Veliki šumski požari u Dubrovačko neretvanskoj županiji - kod mjesta Smokvica na otoku Korčuli te kod mjesta Trstenika i kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, su pod nadzorom vatrogasaca. Tijekom dana vršilo se osiguranje i gašenje rubnih dijelova požarišta kako zemaljskim tako i zračnim snagama, Saniranje i osiguranje na požarištima se nastavlja se i dalje.
Požarište na Korčuli su osiguravale otočne vatrogasne snage. Tijekom dana i noći na oba požara na Pelješcu bilo je ukupno 345 gasitelja sa 60 vozila iz lokalnih DVD-a sa poluotoka Pelješca, županije Dubrovačko-neretvanske, pripadnika DVIP-a DUZS-a, dislociranih vatrogasaca iz Grada Zagreba, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije te vojnika NOS-a HV-a.

Manji požar otvorenog prostora kod Molunata koji je izbio oko 16:30, brzo je stavljen pod kontrolu. Požarom je zahvaćeno 1 ha mješovite šume. Požar su gasili vatrogasci iz JVP Konavla i DVD Čilipi, sa 35 vatrogasaca i 8 vozila, te jedan Canadair. Požar je lokaliziran u 18:13 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

Požari na području Kršana i Plominske Gore koji su izbili još 23. srpnja pod nadzorom su vatrogasaca. Izgorjelo je oko 60 ha kod Kršana i oko 500 ha na području Plominske Gore. Tijekom dana u gašenju i saniranju rubnih dijelova požarišta na oba požara izmijenilo se oko 40 vatrogasaca sa 17 vozila sa cijelog područja Istarske županije.

Požar u uvali Konjska na Braču proglašen je ugašenim 26.07. u 07:00 sati. Požar je zahvatio oko 80 ha borove šume, česmine i makije.

Oko 12:40 sati izbio je požar otvorenog prostora na području Marine kod Gustirne. Požarom je zahvaćeno 20 ha trave, niskog raslinja, borove šume i nešto maslinika. Požar su gasili JVP Split, županijski sezonski vatrogasci, DVD Trogir, Slatine, Marina, i Seget sa 33 vatrogasaca i 8 vozila. Iz zraka su djelovala 4 Canadaira, 3 Air Tractora i helikopter sa uređajem za gašenjem. Požar je lokaliziran u 20:00 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

Izbio je požar na otoku Hvaru kod uvale Veprinova oko 15:00 h. Požarom je zahvaćeno 30 ha borove šume. Osim vatrogasaca iz SIVP Hvar, DVD-a Hvar, Jelsa i Sučuraj sa 50 vatrogasaca i 13 vozila u gašenju požara angažirana su i 2 Canadaira. Požar je lokaliziran u 19:30 sati, a tijekom noći snage su dežurale na terenu.

U 16:46 sati izbio je požar otvorenog prostora na području Radučke Glave kod Kistanja. Požarom je zahvaćeno oko 10 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su DVD-a Kistanje i Ervenik sa 7 vatrogasca i 2 vozila. Požar je ugašen u 20:11 sati.

Oko 13:50 sati izbio je požar otvorenog prostora na području Babinduba kod Zemunika. Izgorio je oko 1 ha borove šume. Vatrogasaca JVP Zadar u gašenju požara pomagao je 1 Air Ttractor. Požar je ugašen u 20:00 sati.

Izvor: VOS

26. srpnja


15:00 Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obišla je u subotu 25. srpnja 2015. poslijepodne istarske vatrogasce na Labinštini koji se bore protiv vatrene stihije na području Plominske gore te između Kršana i Kožljaka. Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac izvijestio je predsjednicu o stanju na terenu istaknuvši da su oba požara pod nadzorom te da je požar na području Plominske gore progutao više od 600 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja dok je u požaru između Kršana i Kožljaka izgorjelo više od 60 hektara trave i niskog raslinja. Kozlevac je otkrio da su u subotu popodne imali desetak požara od kojih je posebno izdvojio onaj na području Baderne gdje su u ispomoć došla dva kanadera. Na terenu je djelovalo 50 vatrogasaca i 15-ak vatrogasnih vozila. Kroz nepristupačne terene na Labinštini džipom je hrvatsku predsjednicu vozio županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, a među gasiteljima bila je kao vatrogasac vozač članica DVD-a Medulin Mirna Mihovilović.

Zahvalivši vatrogascima na velikom trudu i zalaganju, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je u toj borbi protiv vatrene stihije najvažnije sačuvati ljudske živote, a po mogućnosti i imovinu. “Koliko god su ovi vremenski uvjeti dobri za turističku sezonu, toliko je velika opasnost od požara”, kazala je hrvatska predsjednica koja smatra kako požari koji su se do sada dogodili ukazuju upravo na integriranje sustava domovinske sigurnosti odnosno da se, kako je istaknula “oslanjamo prije svega na vlastite snage i da u svemu sudjeluju i sami građani ranim dojavama i sudjelovanjem u prevenciji požara. Vojska je bila na terenu na Pelješcu, tu su i naši kanaderi ali vjerujem u regionalnu suradnju, bude li potrebno, odnosno u mogućnost da i susjedne zemlje priskoče u pomoć", poručila je predsjednica izrazivši nadu kako za to neće biti potrebe. Stoga je pozvala građane da budu na oprezu, s obzirom na to da je, kako je rekla, "većina požara podmetnuta ili su izbili zbog vremenskih neprilika i upravo iz tog razloga od iznimne je važnosti oprez i rana dojava".

“U Istri u prosjeku 90 posto požara gasimo sami, a u preostalih deset posto u pomoć stižu zračne snage. Imamo dobar, razvijen sustav, sedam vatrogasnih postrojbi s 230 vatrogasaca te 34 DVD-a s 1040 osposobljenih i dobro opremljenih vatrogasaca”, istaknuo je zapovjednik Kozlevac.

9:00 Požar kod mjesta Smokvice, na otoku Korčuli, pod nadzorom je vatrogasaca. Na osiguranju požarišta sudjelovale su lokalne vatrogasne snage, a nije bilo potrebe za angažiranjem zračnih snaga.
Opožareno je oko 850 ha većinom borove šume,a dežurstvo na požarištu se nastavlja.

Požar kod mjesta Trstenika na poluotoku Pelješcu, a koji je izbio 20. srpnja u 22:46 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Tijekom dana vatrogasci su sanirali rub požarišta . Nije bilo potrebe za djelovanjem zračnih snaga. Dežurstvo na požarištu se nastavlja. Izgorjelo je oko 1200 ha borove šume, makije i niskog raslinja, a izgorjele su i veće površine vinograda i maslinika, stradalo je dosta stoke te nekoliko gospodarskih objekata i vozila.

Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, a koji je dojavljen 21. srpnja, također je pod nadzorom vatrogasaca. Tijekom dana vršilo se osiguranje i gašenje rubova požarišta. U dva navrata su djelovala i 2 Canadaira. Saniranje i osiguranje na požarištu nastavlja se i dalje. Opožareno je oko 1400 ha borove šume, makije i niskog raslinja te poljoprivrednih kultura.
Tijekom dana i noći na oba požara na Pelješcu bilo je ukupno 445 gasitelja sa 60 vozila iz lokalnih vatrogasnih DVD-a sa poluotoka Pelješca, županije Dubrovačko-neretvanske, pripadnika DVIP-a DUZS-a, dislociranih vatrogasaca iz Grada Zagreba, Karlovačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije te vojnika NOS-a HRZ-a. Helikopterom HRZ-a izvršena je smjena vatrogasaca DVIP-a. Tijekom dana, zbog sigurnosti i gašenja iz zraka, bio je isključen 110 kV dalekovod.

Požari na području Kršana i Plominske Gore u Istarskoj županiji koji su dojavljeni u ŽVOC Pula još 23. srpnja pod nadzorom su vatrogasaca. Za sada je procijenjena opožarena površina na oko 60 ha kod Kršana i oko 500 ha na području Plominske Gore. Tijekom dana u gašenju i saniranju rubnih dijelova požarišta na oba požara izmijenilo se oko 120 vatrogasaca sa 40 vozila sa cijelog područja Istarske županije, a u gašenju su se pridružila i 3 Canadaira HRZ-a. I dalje je na terenu oko 50 vatrogasaca sa 20 vozila koji vrše sanirjau požarište.

Oko 13:20 izbio je požar na području Baderna između Pazina i Poreča. U gašenju požara sudjelovalo je oko 40 vatrogasaca sa 15 vozila iz JVP-a Poreč i Pazin, domicilnih DVD-a te 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je lokaliziran u 18:00 sati, a je opožareno je između 10 i 15 ha bjelogorice. makije i niskog raslinja. I tijekom noći vatrogasci su dežurali na požarištu.
Na području Kršana, selo Lazarići izbio je požar oko 14:00 h. U gašenju požara sudjelovalo je 8 vatrogasaca sa 5 vozila JVP-a Labin, a po nekoliko vodenih bombi na požarište su bacila 2 Canadaira. Požar je lokaliziran oko 19:00 sati. Opožareno je oko 5 ha većinom trave i niskog raslinja i bjelogorice.

Manji požar na području Pariži – Dragovanci zapadno od Pazina koji je izbio noko 18.30, brzo je stavljen pod kontrolu. Požarom je zahvaćeno oko 2000 m2 trave i niskog raslinja te vočnajka.

Požar raslinja kod uvale Konjska na Braču, lokaliziran je 24.07. u 22:00 sati. Požarom je zahvaćeno oko 80 ha borove šume, česmine i makije. Na terenu su saniranje i osiguranje požarišta vršile domicilne vatrogasne snage sa otoka Brača te sezonski vatrogasci iz Splita. Planirano je povlačenje snaga s kopna (sezonski vatrogasci i voditelj JVP Split), a na terenu na osiguranju požarišta ostaju domicilne snage.

Požar raslinja koji je izbio 24. srpnja u 09:07 sati na granici Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije između mjesta Vinovac (u općini Marina) i Vrsno proglašen je ugašenim u 12:00 sati. Požar je zahvatio 28 ha borove šume, smrike, trave i niskog raslinja.
Ugašen je i požar kod mjesta Gustirna u marini koji je izbio 24. srpnja kod Gustirne u općini Marina.
Opožareno je 6 ha, trave i niskog raslinja.

Ugašen je požar kod Čiste Male u Šibensko – kninskoj županiji. Požarom je zahvaćeno 60 ha smrike, malih borova, trave i niskog raslinja.

U požaru otvorenog prostora na području Bobija kod Plavnog koji je izbio oko 14:00 h, izgorjelo je 30 ha trave i niskog raslinja Osim vatrogasaca iz JVP-a Knin, DVD-a Knin, Biskupija i Ervenik u gašenju požara, tijekom jutra angažirana su i 2 Air-tractora HRZ-a. Požar je ugašen u 15:37 sati.


Požar raslinja na predjelu Vještice – Zujino Polje, Čupkovića Kita u Zadarskoj županiji izbio je oko 16:15 sati. U gašenju požara sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa 4 vozila JVP-a Gračac a svaki po jedno bacanje odradili su n 2 Air-tractora te 2 Canadaira. Nakon toga zračne snage su opozvane zbog nevremena.Požar je ugašen u 20:25 sati, a opožareno je oko 75 ha trave i niskog raslinja.

Izvor: VOS

25. srpnja

Požar kod mjesta Smokvice, na otoku Korčuli, a koji je izbio 18. srpnja, pod nadzorom je vatrogasaca. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovalo je 100 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila iz županijskih vatrogasnih snaga Dubrovačko-neretvanske županije, lokalnih vatrogasnih snaga otoka Korčule te DIP Split. Postupno su povučeni vatrogasci iz JVP-a Ploče i Dubrovnik, te pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Dubrovnik. Na sanaciji požarišta ostale su lokalne vatrogasne snage.

Požar kod mjesta Trstenika na poluotoku Pelješcu, aktivirao se na nepristupačnom dijelu, te se aktivno gasio i stavljao pod nadzor. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovalo je 100 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila iz DIP-a Šibenik, dislokacije iz Splitsko-dalmatinske i lokalne vatrogasne snage sa otoka Pelješca i Dubrovačko-neretvanske županije, PP NOS HV, tri protupožarna zrakoplova Canadair i dva zrakoplova Air Tractor. Požarom je zahvaćeno oko 1200 ha borove šume, makije i niskog raslinja, poljoprivrednih kultura (vinogradi, maslinici), kao i nekoliko gospodarskih objekata i vozila.

Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, a koji je izbio 21. srpnja oko 02:30 sati, aktivno se gasi. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovale su lokalne vatrogasne snage sa otoka Pelješca i Dubrovačko-neretvanske županije, DIP-a Zadar, PP NOS HV, te dislokacija Grada Zagreba, Karlovačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije sa ukupno 270 gasitelja sa 46 vozila. Iz zraka su djelovala tri protupožarna zrakoplova Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, helikopter MI-8 MTV. Požarom je zahvaćeno 1400 ha borove šume, makije i niskog raslinja i poljoprivrednih kultura. Tijekom gašenja požara iz zraka bio je isključen 110 kV dalekovod, a državna cesta DC 414 povremeno zatvarana radi gašenja.

Požar na području Mokošice koji je izbio oko 16:00 h, zahvatio je 1 ha, trave, makije i niskog raslinja, brzo je stavljen pod nadzor vatrogasaca. U gašenju požara sudjelovo je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, te 25 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-a Zaton i Rijeka Dubrovačka.

Sa velikim šumskim požarom se bore i istarski vatrogasci. Požaru raslinja na lokaciji Kršan-Kožljak izbio je oko 13:00 h. U požaru je izgorjelo oko 250 ha trave i niskog raslinja. Požar je gasilo 120 vatrogasaca sa 40 vatrogasnih vozila iz JVP-a Pula, Labin, Umag, Poreč, Rovinj, Buzet, Pazin te DVD-i Kršan, Pićan i Labin-Rabac, kao i tri protupožarna zrakoplova Canadaira. Tijekom noći vršilo se aktivno gašenje požara, a tijekom jutra angažirana su 3 protupožarna zrakoplova Canadaira.

Ugašen je požar raslinja na vrhu Dinare poviše sela Ježević koji je izbio 23. srpnja u 06:30 sati. U požaru je izgorjelo oko 50 ha niskog raslinja na nepristupačnom terenu.

Požar raslinja kod kamenoloma Pučišća na Braču koji je izbio 23. srpnja u 12:30 sati, proglašen je ugašenim dana 24.srpnja u 15:40 sati. U požaru je izgorjelo oko 1 ha borove šume.

Požar raslinja koji je izbio 23. srpnja u 15:00 sati kod uvale Konjska na Braču, i dalje se aktivno gasi. Požarom je zahvaćeno oko 80 ha borove šume, česmine i makije. U gašenju požara sudjelovali su tri protupožarna zrakoplova Canadair, tri zrakoplova Air Tractor, jedan helikopter MI-8 MTV sa uređajem za gašenje, kao i za prevoženje podvijesnih spremnika sa vodom, te ukupno 58 vatrogasaca sa 10 vozila iz DVD-a Selca, Supetar, Pučišća, Bol i JVP Split sa 16 sezonaca.

Na lokaciji Vinovac (u općini Marina) na granici splitsko-dalmatinske županije i šibensko – kninske županije) izbio nje požar otvorenog prostora 24. srpnja oko 09:00 h. Požar je zahvatio 28 ha borove šume, smrike, trave i niskog raslinje. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadaira, jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor, i 46 vatrogasaca sa 12 vozila iz JVP Šibenik, sezonske snage VZSDŽ, DVD-i Primošten, Rogoznica, Grebaštica, Zablače, Šibenik, Trogir i Okrug. Požar je lokaliziran na šibensko kninskoj strani županije u 15:03 sati, a na splitsko-dalmatinskoj strani u 22:00 sata, a sanacija je i dalje u tijeku od strane DVD-a Trogira i Okruga.

ŽVOC Split zaprimio je 24. srpnja u 15:00 sati dojavu o požaru na području Gustirna u općini Marina. Izgorjelo je 6 ha, trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadaira, jedan zrakoplov Air Tractor, kao i ukupno 15 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Marina, Seget-Vranjica i Slatine.

Na lokaciji Čista Mala u Šibensko-kninskoj županija izbio je požar otvorenog prostora. Požarom je zahvaćeno 60 ha smrike, malih borova, trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadaira, jedan Air Tractor, kao i ukupno 14 vatrogasaca sa pet vozila iz JVP-a Vodice i Šibenik, DVD-a Vodice, Zaton, Pirovac i Tisno. Požar je još aktivan jer je jednim dijelom ušao u minsko sumnjivo područje, te vatrogasci nadgledaju i saniraju požar sa sigurnih područja.

Manji požar kod Grebaštica – Konobe stavljen je brzo pod nadzor. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, kao i ukupno 16 vatrogasaca sa šest vozila iz JVP-a Šibenik, DVD-a Brodarica, Zablače, Grebaštica i Šibenik. Požar je još lokaliziran u 18:12 sati, a ugašen u 19:05 sati.

U 14:16 izbio je požar otvorenog prostora na području Bobija kod Plavnog. Požarom je zahvaćeno 30 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 16 vatrogasaca sa pet vozila iz JVP-a Knin, DVD-a Knin, Biskupija i Ervenik. Požar je još lokaliziran u 20:20 sati.

Požar raslinja kod Ninskih Stanova za koji je izbio 23. srpnja proglašen je ugašenim dana 24.srpnja u 00:30 sati. U požaru je izgorjelo oko 40 ha trave i nisko raslinja.

Vatrogasci Primorsko-goranska županija i dalje aktivno dežuraju na području Veprinca, Zvončev vrh za koji je JVP Opatija zaprimila 23. srpnja u 14:21sati. Požar je lokaliziran u 22:55 sati.

Požar raslinja na području Zlobina, za koji je JVP Rijeka zaprimila 24. srpnja u 01:41 sati, proglašen je ugašenim dana 24.srpnja u 11:45 sati. U požaru je izgorjelo oko 6 ha bjelogorične šume trave i šikare.

Izvor: VOS

24. srpnja

Požar kod mjesta Smokvice, na otoku Korčuli, koji je izbio 18. srpnja pod nadzorom je vatrogasaca. Na terenu je jučer angažirano 100 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila iz županijskih vatrogasnih snaga Dubrovačko-neretvanske županije, lokalnih vatrogasnih snaga otoka Korčule te DIP Split. Opožareno je 850 ha borove šume.

Požar kod mjesta Trstenika na poluotoku Pelješcu, koji je izbio 20. srpnja, pod nadzorom je vatrogasaca. Na gašenju je sudjelovalo ukupno 100 vatrogasca sa 20 vatrogasnih vozila iz DIP-a Zadar, Šibenik i Dubrovnik, dislokacije iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke županije, lokalne vatrogasne snage sa otoka Pelješca, Dubrovačko-neretvanske županije, pripadnici HV i 2 protupožarna zrakoplova Canadair. U požaru je izgorjelo 1200 ha borove šume, makije i niskog raslinja, vinogradi, maslinici, kao i nekoliko gospodarskih objekata i vozila.

Najteža situacija je bila kod mjesta Ponikve, gdje su vatrogasci branili kuće. U gašenju požara sudjelovali su iz lokalne vatrogasne snage sa otoka Pelješca i Dubrovačko neretvanske županije, DIP-a Zadar, Šibenik, dislokacije Grada Zagreba i Karlovačke županije sa 150 vatrogasaca sa 30 vozila. Iz zraka su djelovala 4 protupožarna zrakoplova Canadair i helikopter MI-8 MTV. Zatraženo je angažiranje dodatnih snaga iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije, odakle je na ovaj požar krenulo 89 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila. Izgorjelo je oko 1400 ha borove šume, makije i niskog raslinja i poljoprivrednih kultura. Tijekom gašenja požara iz zraka bio je isključen 110 kV dalekovod.

Požar na području općine Sveti Petar u Istarsko županiji, koji je izbio 21.07., proglašen je ugašenim 23. srpnja u 12:00 sati. Opožareno je oko 36 ha trave, niskog raslinja i nešto borove šume.

Na lokaciji Kršan-Kožljak izbio je požar otvorenog prostora oko 13:00. Požarom je zahvaćeno oko 250 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 70 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila iz JVP-a Pula, Labin, Umag, Poreč, Rovinj, Buzet, Pazin te DVD-i Kršan, Pićan i Labin-Rabac, kao i 2 protupožarna zrakoplova Canadaira i jedan Air Tractor. Požar se još aktivno gasi.


Udari groma su izazvali požare na više lokacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Požari su izbili u Vrgorcu, Lokvi Rogoznici, Žrnovnici i Brelima. Svi požari su brzo stavljeni pod kontrolu. Na Braču je izbilo čak 6 požara izazvanih udarom groma. Najveći od ovih požara je izbio kod uvale Konjska na Braču, gdje je izgorjelo oko 80 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca sa 5 vozila iz DVD-a Bol i Selca kao i protupožarni zrakoplov Air Tractor. Gašenje je nastavljeno tijekom noći, a jutros se očekuje ispomoć iz zraka.

U gašenju požara na vrhu Dinare poviše sela Ježević sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Air Tractor zbog nepristupačnog terena. DVD Vrlika nadgleda požarište.

Oko 01:30 h 24. srpnja izbio je požar kod Marine. Izgorjelo je oko 7 ha trava, nisko raslinje, maslinici i vinogradi. Na požar je izašlo  15 vatrogasaca sa 5 vozila iz DVD Marina, Trogir, Seget i Slatine . Požar je lokaliziran u 05:00 sati, a u tijeku je sanacija.

Kod Ninskih Stanova u Zadarskoj županiji oko 18:00 h izbio je požar u kojem je izgorjelo oko 97 ha trave i nisko raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 40 vatrogasaca sa 14 vozila iz JVP-a Zadar te DVD-a Pljusak, Privlaka, Vrsi i Ražanac kao i dva protupožarna zrakoplova Canadaira i jedan Air Tractor. Požar je pod kontrolom od 23:20 sati, a tijekom noćije nastavljeno sa gašenjem.


Nekoliko požara je izbilo i u Primorsko-goranskoj županiji. U požaru koji je izbio kod Opatije na području Veprinca iza14:00 h izgorjelo je oko 6 ha bjelogorične šume trave i šikare. U gašenju požara sudjelovalo je 53 vatrogasaca sa 16 vozila iz JVP Opatija, Rijeka, DVD-a Opatija, Lovran, Kras-Šapjane, Halubjan-Viškovo, Klana, Kastav, Drenova, Škrljevo i Sušak. Požar je lokaliziran u 22:55 sati, a tijekom noći požar se sanirao.

U požaru na području Zlobina, predio Draževo opožareni oko 6 ha trave i šikare. U gašenju požara sudjelovalo je 16 vatrogasaca sa 5 vozila iz JVP Rijeka, DVD-a Zlobin, Bakar i Hreljin. Požar je lokaliziran u 04:35 sati, a vatrogasci i dalje saniraju požarište.

Na području Krka kod Sužana izbio je požar oko 13:20 h. Požarom je bilo zahvaćeno oko 25 ha trave, niskog raslinja i šikare. Požar je gasio 31 vatrogasac sa 11 vozila iz JVP Krka, DVD-a Dobrinj, Njivice i Krk. Požar je ugašen u 04:35 sati.

Izvor: VOS

23. srpnja

Požar kod mjesta Smokvice na otoku Korčuli, koji gori od 18. srpnja, stavljen je pod nadzor vatrogasaca. Tijekom 22. srpnja u gašenju požara sudjelovalo je oko 130 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila iz Dubrovačko-neretvanske županije, DIP Dubrovnik, Split, Zadar i Šibenik, dva protupožarna zrakoplova Canadair, 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor i jedan helikopter. Opožareno je oko 850 ha borove šume, makije i niskog raslinja. Tijekom jutra na požarište će biti upućen helikopter koji će izvršiti smjenu vatrogasaca DIP-a iz Divulja, Šibenika i Zadra.

Požar kod mjesta Trstenika na poluotoku Pelješcu, a koji gori od 20. srpnja, također je pod nadzorom. U gašenju požara sudjelovala su ukupno 193 vatrogasca sa 40 vatrogasnih vozila iz DIP-a Zadar, Šibenik i Dubrovnik, dislokacije iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke županije, vatrogasne snage sa otoka Pelješca (DVD-i Kuna, Orebić, Viganj, Janjina, Žuljana, Trpanj), Dubrovačko-neretvanske županije i 50 pripadnika namjenski organiziranih snaga HV. Od zračnih snaga na ovom požaru su djelovala 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor (Fire Boss) i 2 helikoptera. U požaru je izgorjelo oko 1200 ha borove šume, makije i niskog raslinja, vinogradi, maslinici, kao i nekoliko gospodarskih objekata i vozila.

Vatrogasci aktivno gase požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, koji je izbio 21. srpnja oko 02:30 sati. U gašenju požara sudjelovale su lokalne vatrogasne snage sa otoka Pelješca i Dubrovačko neretvanske županije, DIP-a Zadar, Šibenik, dislokacija iz Karlovačke županije i 3 protupožarna zrakoplova Canadair. Na ovo požarište su po potrebi prebacivane snage sa požara kod Trstenika. U 22:00 sati na na ispomoć je upućeno dodatnih 24 vatrogasaca iz Grada Zagreba.
Pri gašenju požara došlo je do prevrtanja jedne vatrogasne autocisterne pri čemu su lakše ozlijeđena 2 vatrogasca DVD-a Solin koji su zbrinuti u općoj bolnici Dubrovnik.
Opožareno je više od 550 ha borove šume, makije i niskog raslinja i poljoprivrednih površina. Tijekom gašenja požara iz zraka bio je isključen 110 kV dalekovod.

Požari u Istarskoj županiji su pod nadzorom gasitelja. Požar koji je izbio na području općine Sveti Petar 21. srpnja, lokaliziran je jučer u 19:00 sati. Vatrogasci dežuraju na požarištu. Požar kod naselja Butkovići koji je također izbio 21. srpnja, ugašen je jučer u 13:20 h.


Jučer su u Šibensko – kninskoj županiji izbila 2 požara. U požaru kod vodica koji je izbio oko 11:40 h opožarena su 4 ha borove šume i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovao je 41 vatrogasac sa 15 vozila iz JVP-a Vodice i Šibenik te DVD-a Vodice, Zaton, Šibenik, Brodarica – Krapanj, Pirovac, Tisno, Zablaće i Murter – Kornati. Požar je ugašen u 18:30 sati.

Požar na području općine Biskupija, brdo Kozjak koji je izbio oko 18:00 h, zahvatio je oko 6 ha trave, niskog raslinja i hrastove šume. Požar je gasilo 16 vatrogasca sa 4 vatrogasna vozila iz DVD-a Biskupija, Knin, Drniš te JVP-a Knin. Požar je ugašen u 00:25 sati.

U požaru raslinja kod Benkovca na području brda Orljak u Zadarskoj županiji koji je izbio oko 15:30 h izgorjelo je oko 90 ha borove i hrastove šume i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 20 vatrogasaca sa 10 vozila iz JVP-a Zadar i Benkovac te DVD-a Pridraga, Polača, Novigrad, Posedarje i Stankovci. Požar je ugašen 03:00 sati.

Na području Slivnice Gornje požar je izbio oko 18:00 h. Izgorjelo je oko 4 ha borove i hrastove šume i niskog raslinja. Požar je gasilo 16 vatrogasaca sa 6 vozila iz JVP-a Zadar te DVD-a Ražanac i Posedarje te je angažiran i jedan protupožarni zrakoplov Air-tractor. Požar je ugašen 22:10 sati.

Jučer u popodnevnim satima udar groma je izazvao požar na planini Dinara. Vatrogasci DVD-a Vrlika aktivno prate požar koji je izbio na nepristupačnom terenu.

Izvor: VOS

22. srpnja 2015.
Još je aktivan požar kod mjesta Smokvice na otoku Korčuli, a koji je dojavljen 18. srpnja oko 18:00 sati. Na gašenju požara angažirano je 150 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila iz DIP-a Dubrovnik, Split, Zadar i Šibenik, te županijske i sve lokalne vatrogasne snage otoka Korčule. Iz zraka su djelovali jedan protupožarni zrakoplov Canadair, tri protupožarna zrakoplova Air Tractor i jedan helikopter. Opožareno je oko 850 ha borove šume, makije i niskog raslinja.

U gašenju požara kod mjesta Trstenika na poluotoku Pelješcu koji je izbio 20. srpnja oko 22:45 sati, sudjelovala su ukupno 63 vatrogasca sa 27 vatrogasnih vozila iz DIP-a Zadar, Šibenik i Dubrovnik, dislokacije iz splitsko-dalmatinske, zadarske i karlovačke županije, kao i lokalne vatrogasne snage sa otoka Pelješca i DU-NE županije, kao i 50 pripadnika namjenski organiziranih snaga HV te tri protupožarna zrakoplova Canadair, jedan Air Tractor i  jedan helikopter. Zahvaćeno je požarom više od 800 ha borove šume, makije i niskog raslinja, poljoprivrednih kultura (vinogradi, maslinici), kao i nekoliko gospodarskih objekata.

Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, koji je izbio 21. srpnja oko 02:30 sati gasile su lokalne vatrogasne snage sa otoka Pelješca i Dubrovačko-neretvanske županije, DIP Zadar, Šibenik, dislokacija karlovačke županije te dva protupožarna zrakoplova Canadair. Prema potrebama na terenu, snage sa požara kod Trstenika su prebacivane na požar na Ponikvama. Požarom je zahvaćeno više od 100 ha borove šume, makije i niskog raslinja.

Na području općine Sveti Petar u Istarskoj županiji izbio je požar oko 13:25 h. Požarom je zahvaćeno oko 25 ha trave, niskog raslinja i bjelogorične šume. U gašenju požara sudjelovalo je 50 vatrogasaca sa 18 vozila iz JVP-a Pazin, Pula, Buzet, Poreč, Rovinj, te DVD-i Pazin i Žminj kao i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je lokaliziran u 19:00 sati,a lokalne snage su ostale na dežurstvu.

Drugi požar na području Istarske županije izbio je iza 16:00 h kod naselja Butkovići. Požarom je zahvaćeno oko 10 ha trave, niskog raslinja i bjelogorične šume. U gašenju požara sudjelovalo je 19 vatrogasaca sa sedam vozila iz JVP-a Pula, te DVD-i Vodnjan, Peroj, Pula i SV. Vinčenat, kao i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je lokaliziran u 18:00 sati, a lokalne snage čuvaju požarište.

JVP Opatija zaprimila je u 11:28 sati dojavu o požaru raslinja na području Učke – Veprinac u Primorsko-goranskoj županiji. Požarom je zahvaćeno oko 6 ha trave i šikare. Požar su gasila 34 vatrogasca sa 14 vozila iz JVP-a Opatija, te DVD-i Lovran, Opatija, Učka, Halubjan i Kastav, kao i djelatnici Parka Prirode. Požar je ugašen u 16.30 sati.

U Šibensko-kninskoj županiji izbio je oko 21:50 sati požaru na području Ljuta Raslina. Požarom je zahvaćeno oko 6 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 15 vatrogasca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, te DVD-a Zaton i Šibenik. Požar je ugašen u 00:40 sati.

JVP Petrinja je sudjelovala na gašenju požara na području Glinske Poljane u Sisačko-moslavačkoj županiji. Požarom je zahvaćeno oko 25 ha trave i niskog raslinja.


U Zagrebu na području Pešćenice, na adresi Vrtni put bb izbio je požar otvorenog prostora. Požarom je zahvaćeno oko 9 ha trave, niskog raslinja i smeća. U gašenju požara je sudjelovalo ukupno devet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Zagreb i DVD Trnje.

Izvor: VOS

21. srpnja 2015.

Požar kod mjesta Smokvice na otoku Korčuli, a koji je izbio 18. srpnja oko 18:00 sati, još je aktivan. Tijekom popodneva i helikopterom su prebačeni pripadnici DIP-a na otok. U gašenju požara sudjelovalo je oko 120 vatrogasaca iz DIP-a Dubrovnik, Split, Zadar i Šibenik kao i lokalnih vatrogasnih snaga i 3 protupožarna zrakoplova Canadair. Opožareno je oko 850 ha borove šume, makije i niskog raslinja. Tijekom jutra na požarište su upućeni 1 Air Tractor i helikopter sa uređajem za gašenje.

Oko 22:30 izbio je požar na području Trstenika na Pelješcu. Po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika upućene su izvanredne dislokacije iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke županije s ukupno 50 vatrogasaca i 14 vozila kao ispomoć lokalnim vatrogasnim snagama. Zbog sigurnosti evakuirani su mještani. Tijekom jutra na požarište su upućena 2 Canadaira i 1 Air Tractor.
Oko 12:30 sati izbio je požar na području Mravnica kod Perkovića u Šibensko-kninskoj županiji. Požarom je zahvaćeno oko 0,5 ha trave, niskog raslinja, nešto borove šume i jedan maslinik. U gašenju požara sudjelovalo je 14 vatrogasca sa 5 vozila kao i 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 17:16 sati.

Iza 15:00 h izbio je požar raslinja na području Široke kod Primoštena. Požarom je zahvaćeno oko 8 ha trave, niskog raslinja, nešto borove šume. U gašenju požara sudjelovao je 41 vatrogasac sa 14 vozila i 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor.

Požar je lokaliziran u 19:00 sati, a DVD Primošten je tijekom noći radio na sanaciji požarišta.

Požar na području Vrpolja kod Perkovića je zahvatio oko 15 ha trave, niskog raslinja, borove i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 40 vatrogasaca sa 14 vozila iz kao i 2 protupožarna zrakoplova Canadair i Air Tractor. Požar je ugašen u 18:50 sati.

Gori i u unutrašnjosti. U Novom Zagrebu u Grančarskoj ulici V. odvojak izbio je požar otvorenog prostora. Požarom je zahvaćeno oko 45 ha trave i niskog raslinja. Požar je gasilo 7 vatrogasaca sa 2 vozila iz JVP Zagreb i DVD Kupinečki Kraljevec. Požar je ugašen u 16:43 sati.

U Požeško-slavonskoj županija izbili su požari kod mjesta Darkovac i na području Loparice Lucinka. Požari su brzo stavljeni pod kontrolu.

Foto:

T. Kunješić

Primož Jovanović

JVP Grada Zagreba

Dejan Štifanić, Glas Istre

Asim Čabaravdić



Intervencije