Poplave diljem Hrvatske

Situacija na terenu se postupno smiruje. Vodostaji su u opadanju, a vatrogasci i nadalje sudjeluju u saniranju šteta od posljedica poplave. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je posjetila Karlovac te obišla poplavljena područja

20.10.

Situacija na terenu se postupno smiruje. Vodostaji su u opadanju, a vatrogasci i nadalje sudjeluju u saniranju šteta od posljedica poplave.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović posjetila je Karlovac gdje je obišla poplavljena područja.
 U Vatrogasnom centru na Gazi susrela se s članovima Stožera za zaštitu i spašavanje grada Karlovca, gdje su je upoznali sa situacijom na karlovačkom području proteklih dana. U Vatrogasnom centru predsjednica je izvršila smotru profesionalnih vatrogasaca, kojima je na odlasku zahvalila na svemu što su učinili pomažući ljudima pogođenima poplavama. Prijavak je predsjednci predao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca Miroslav Rade.
Na sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Franković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije izvijestio je o stanju u Karlovcu tijekom poplava. Uz Frankovića i Radu, predsjednici se u obilasku pridružio i predsjednik Vatrgasne zajednice Karlovačke županje Robert Hranilović. Prilikom  obilaska terena  informirali su je o poduzetim mjerama.
Predsjednica je obišla  Mostanje, posjetila je Ljiljanu Šegavić, čija je kuća već četvrti put u vrlo kratkom vremenu bila poplavljena. U Logorištu je obišla kućanstvo Nikole Juraića te je na kraju posjetila i imanje  Željka Skolana u Donjem Mekušju, koji je i ovom prilikom pretrpio velike štete jer je morao spašavati četrdesetak muznih krava i stočnu hranu.
-    Došla sam obići područja koja su stradala od ovih posljednjih poplava. Moja je dužnost vidjeti što se događa i vidjeti što se može učiniti kako bi se stanje popravilo. U zadnjih manje od dvije godine tu su bile četiri poplave, od toga su tri bile elementarne nepogode. Šteta se ovoga puta procjenjuje za sada na oko 30 milijuna kuna. Informirali su nas  o sustavu obrane od poplave i činjenici da nisu izgrađeni nasipi do kraja. Očito je to jedino trajno rješenje, a ovi ljudi se nadaju tome, a nadam se da će to i napraviti. Čisto kad financijski izračunate ti se nasipi svakako isplate, a koštali bi negdje 350 milijuna kuna. To je nužnost i to treba učiniti što je moguće prije, ali osim finacijskih najbitniji je taj ljudski čimbenik,  da se ljude na ovom području riješi traume, jer svaki put kada pada kiša razmišljati će o tome hoće li opet morati braniti vlastite kuće, farme i spašavati svoje živote. Dakle izgradnja nasipa je jedino trajno rješenje, rekla je predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović.

******************

19.10.

Karlovačka županija

Nakon do sada nezabilježenog vodenog vala koji je u petak prošao kroz Karlovac, vodostaji rijeka su se spustili za 1,3 metra. Kupa je u  nedjelju u podne imala vodostaj 722 centimetara, a Korana721 cm. Na obje rijeke su na snazi redovne mjere obrane od poplave. Stanovnici poplavljenih područja tijekom nedjelje su sanirali posljedice poplava.
 U samom središtu grada na snazi su redovne mjere obrane od poplave. Iz stambenih objekata u naseljima Logorište, Mala Švarča i Mostanje voda se povukla i mještani čiste prostorije. Nizvodno od grada, od naselja Gradca do Šišljavića, još nije moguće prometnicama doći do naselja uz rijeku Kupu Zaobalne vode su se tijekom noći izlile na prometnicu u Drežniku u Karlovcu. Vatrogasci JVP Karlovca i DVD Vatrogasne zajednice grada Karlovca su i dalje angažirani na poplavljenim područjima. U poplavljenim naseljima Gradac, Vodostaj, Koritinja, Blatnica, Šišljavić i drugima vatrogasci prevoze ljude, dostavljaju im hranu i lijekove. Zbog vode na kolnicima još su zatvorene brojne prometnice na karlovačkom području.


Sisačko – moslavačka županija

Vrhunac vodenog vala rijekom Kupom prolazio je tijekom nedjelje tim pokupskim selom te Farkašićem, Starim Brodom i Žažinom bez većih posljedica. Stradale su uglavnom vikend-kuće u naseljima Žažina, Stari Brod, Letovanić i Brkiševina te nekoliko gospodarskih objekata. Poplavljeno je oko 400 kuća za odmor, sjenika, štala, garaža i poljoprivredne površine. Spriječen je protok vode iz Kupe Obedskim kanalom čime se  puni ribnjak i plavi Letovanić s leđa. U Sisku se ne očekuju veći problemi, jer je Sava u blagom porastu ili stagnaciji te može bez većih problema primiti velike količine vode iz rijeke Kupe. Puni se Lonjsko i Odransko polje te bi u sisačkim prigradskim naseljima, uz cestu prema Zagrebu, narednih dana moglo doći do ugrožavanja nekoliko desetaka kuća zbog velike količine vode u Odranskom polju.
-    Najveća opasnost za ovo područje je prošla. Sve su snage na terenu i čekamo daljnji razvoj situacije – rekao nam je Mijo Brlečić, zapovjednik VZŽ Sisačko – moslavačke županije.

******************

18.10.

Karlovačka županija

U Karlovcu je u subotu poslijepodne prestala opasnost od poplava, vodostaji Kupe i Korane pali su ispod sedam i pol metara, ali je pod vodom i dalje nekoliko stotina kuća. U Pokupskoj dolini ulažu se nadljudski napori u borbi s Kupom, a Korana se polako povlači iz kuća u Mostanju i Logorištvu. JVP Karlovac i županijska DVD-i, s više od 100 vatrogasaca, sudjelovali su u intervencijama ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata, punjenju i prijevozu vreća s pijeskom za pojačavanje i postavljanje zečjih nasipa na ugroženim područjima.

Sisačko-moslavačka

U  mjestu Letovanić nema prodora vode u kuće. Na mjernoj postaji Farkašić vodostaj Kupe jutros je iznosio 980 cm što je za 8 cm manje od prošlogodišnjeg rekorda. Vatrogasci su, uz ostale službe, intezivno  radili na utvrđivanju obrane od poplava zečjim nasipima i boks barijerama punjenim pijeskom.

Šibensko-kninska županija

Vatrogasci JVP Šibenik i Vodice, te lokalni DVD-i tijekom dana radi ulaska oborinskih voda imali su oko šest intervencija ispumpavanja vode iz poplavljenih prizemnih objekata i podruma na području Vodica i šire okolice.

Osječko-baranjska

Zbog jakog vjetra i tuče osječki su vatrogasci jučer zabilježili velik broj intervencija uklanjanja posljedica nevremena, najviše stabala koja su pala na prometnice.

Video snimka:http://www.vatrogasci-osijek.hr/17-10-2015-1222-tehnicka-intervencija/

*********************

17.10.

Karlovačka županija
Više od 100 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Karlovac te DVD-a sudjelovali su u intervencijama ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata, punjenju i prijevozu vreća s pijeskom za zečje nasipe na ugroženim područjima. Prema riječima Gorana Frankovića, županijskog vatrogasnog zapovjednika, interventne operativne snage na području grada Karlovca sada su usmjerene na područja uz rijeku Kupu, nizvodno od Karlovca. Najteža situacija je u Koritinji, Pokupskoj Blatnici i Šišljaviću. Uslijed dolaska zaobalnih voda poplavljen je podvožnjak u Zagrebačkoj ulici na Ilovcu i tu trenutačno vatrogasci nisu u mogućnosti raditi ispumpavanje jer je taj dio u potpunosti okružen vodom. Prema informaciji ŽC 112 Karlovac poplavljene su 343 obiteljske kuće, a 19 osoba (iz MO Donje Mekušje, Logorište, Šišljavić i Gradac) je privremeno premješteno u grad radi njihove sigurnosti.


Grad Zagreb

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba te dobrovoljna vatrogasna društva odradili su ukupno 60 intervencija na području Grada Zagreba. Većina intervencija se odnosila na ispumpavanje vode iz podruma i garaža te uklanjanje stabala s prometnica.


Šibensko-kninska županija

Tijekom dana vatrogasci su ispumpavali vodu iz podrumskih i prizemnih prostorija, dvorišta i poplavljenih prometnica. Do 17:30 sati obavljeno je 28 tehničkih intervencija. Više od 200 vatrogasaca je angažirano na saniranju posljedica poplava.


Zagrebačka županija

Vatrogasci JVP i lokalnih DVD-a tijekom dana radi ulaska oborinskih voda imali su oko desetak intervencija ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata i podruma. Najkritičnije stanje je na području naselja Gradec, Jamnička Kiselica i Donja Kupčina.

Krapinsko-zagorska županija
Dana 16. listopada u jutarnjim satima zaprimljene su dvije dojave zbog vode koja je prodrla u podrumske prostorije obiteljskih kuća. Na tehničkoj intervenciji ispumpavanja vode u mjestu Dubrovčan intervenirali su vatrogasci iz DVD Dubrovčan, a u Zaboku u ulici Matije Gupca intervenirali su vatrogasci iz ZJVP Zabok.

Pripadnici vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava Sisačko-moslavačke, Osječko-baranjske i Međimurske županije su su stanju pripravnosti.

****************

16. 10.

Karlovačka županija

Vodostaji Kupe i Korane nadmašili rekorde iz prošle godine. Tijekom prijepodneva Kupa je u 11 sati dosegla 851 centimetar, a Korana 849 centimetara i još uvijek rastu iako nešto slabijim intenzitetom. 
U četvrtak, 15. listopada, nešto poslije 20 sati kada je vodostaj Kupe prešao 800 centimetara u Karlovcu su se oglasile sirene i objavile opću opasnost. Na terenu su  vatrogasci,  Hrvatska gorska služba spašavanja, a pomažu i djelatnici gradskih komunalnih tvrtki te Hrvatskih voda. Kuće brane i sami mještani
Putem mjesnih odbora i gradskih četvrti podijeljeno je ukupno dvadeset tisuća vreća s pijeskom. Radilo po o mjesnim odborima i gradskim četvrtima Logorište, Mala Švarča, Turanj, Ladvenjak, Tušilović, Pokupska dolina, Gradac, Orlovac, Šišljavić, Rečica, Skakavac, Kablar, Donje Pokupje, Drežnik, Hrnetić, Mostanje, Gornje Mekušje, Zadobarje, te dijelovi grada Grabrik, Novi Centar, Luščić, Jamadol i Banija. 
Najteža je situacija u Mostanju, Logorištu i Maloj Švarči, te nizvodno uz rijeku Kupu u naseljima na lijevoj obali.  Kad je Korana noćas prešla vodostaj od 820 centimentara, počelo se gradnjom zečjeg nasipa na Rakovcu, na potezu od Ribarske kuće pa sve do nadvožnjaka Brze ceste. Kako smo na terenu doznali od Andrije Jančića, zamjenika zapovjednika smjene u JVP Karlovac, koji je tijekom prošle noći bio zadužen za gradsko područje, nasip su počeli graditi oko pet sati jutros, kada se voda približila nogostupu i to u dužini od oko 300 metara.
U Mostanju, se zatvaranjem protoka ispod Brze ceste uspjelo se spriječiti plavljenje u Mušnjakovoj ulici,  a pumpama se pokušava održati razina vode u dijelu Mostanja tzv. Veneciji, kako bi se spriječilo plavljenje.
Na žalost, kako je konstatirao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca, Miroslav Rade, nije se uspjelo spasiti kuće u dijelu Mostanja Mrežnički Zatok.
-   Kompletna Vatrogasna zajednica grada Karlovca je angažirana na terenu.  Bilo je puno ljudi koji su bili na terenu do šest sati jutros, nakon čega su otišli na posao i njima bih posebno čestitao na poslu odrađenom noćas. Na žalost u Zatoku, Logorištu i Maloj Švarči, situacija je katastrofalna. Vatrogasci su tu zaista bili nemoćni, rekao je Rade.
U Logorištu trenutačno su za evakuacije i dostavu hrane zaduženi vatrogasci  uz pomoć članova Ronilačkog kluba Vodomar iz Duge Rese, koji su tijekom prijepodnevnih sati evakuirali starije i bolesne stanovnike iz Male Švarče i Logorišta.
-    Mislim da smo i ove godine na razini poplava iz rujna prošle godine. Oko 80 kućanstava poplavlje, a postoji mogućnost da će ih biti i više jer je Mrežnica došla sa stražnje strane. Malo tu mogu pomoći vreće, jer u 99 posto kućanstava voda ulazi na sve strane. Sad smo izvršili jednu evakuaciju, radi se o bolesnoj starijoj osobi, a u njezinoj kući bude vode i više od metra. Tijekom jučerašnje noći evakuirali smo dvoje starijih ljudi iz kričnog dijela u Logorištu, a ukoliko još nekome bude potrebno neka se javi, poručuje Alen Pavlović, predsjednik Gradske četvrti Logorište.

Ličko-senjska županija
Vatrogasci JVP Gospić tijekom jučerašnjeg dana i noćas uslijed vremenskih nepogoda imali su više od 40 intervencija ispumpavanja vode iz poplavljenih prizemnih objekata i podruma na širem području Gospića, te u naselju Lički Osik.

Šibensko-kninska županija
Vatrogasci DIP Šibenik, JVP Šibenik i županijski DVD-i tijekom jučerašnjeg dana i noćas uslijed vremenskih nepogoda imali su preko 80 intervencija ispumpavanja vode iz poplavljenih prizemnih objekata i podruma na području Šibenika, Drniša, Knina, Vodica, Tribunja, Tisnog, Pirovca, Srime, Zatona, Rasline, Skradina i Đevrska.

Dubrovačko-neretvanska županija
Vatrogasci JVP Dubrovački vatrogasci imali su preko 20 intervencija ispumpavanja vode iz podrumskih i prizemnih stambenih i poslovnih objekata na širem dubrovačkom području (Zaton, Lozice, Mokošica i Osojnik) te na području Dubrovačkog primorja, u mjestu Slano. Voda sa izvorišta Prud nije za piće. U prekidu su trajektne i katamarfanske linije.

Krapinsko-zagorska županija
Vatrogasci Zagorske Javne vatrogasne postrojbe, JVP Krapina i lokalni DVD-i tijekom jučerašnjeg dana i noćas uslijed vremenskih nepogoda imali su oko 30 intervencija ispumpavanja vode iz poplavljenih prizemnih objekata, podruma i izradi zečjih nasipa.

Grad Zagreb
Vatrogasci JVP Zagreb i lokalni DVD-i tijekom jučerašnjeg dana i noćas uslijed vremenskih nepogoda imali su 12 intervencija ispumpavanja vode iz poplavljenih prizemnih objekata, podruma i uklanjana drveća sa prometnica.

Zagrebačka županija
Vatrogasci JVP i lokalnih DVD-a tijekom jučerašnjeg dana i noćas uslijed vremenskih nepogoda imali su oko 80 intervencija ispumpavanja vode iz poplavljenih prizemnih objekata, podruma i izradi zečjih nasipa na području Samobora, Svete Nedelje, Zaprešića i Brdovca.

*******************

15. 10. 2015.

Zadarska županija

Nevrijeme je u jutarnjim satima pogodilo područje Zadarske županije. U kratkom vremenu palo je 30 do 50 litara kiše po m?.  Vatrogasci JVP Zadar i DVD Preko i Kolan tijekom jučerašnjeg dana zabilježili su 14 intervencija ispumpavanja vode iz poplavljenih prizemnih objekata i podruma na području Grada Zadra i mjesta Preko i Kolan.

Šibensko-kninska županija
Na području Vodica je oko 20:00 h pala 61 litra kiše, što je izazvalo bujice po prometnicama. Velika količina vode je oštetila dio cesta u Šibensko-kninskoj županiji.  Zabilježeno je preko 100 intervencija ispumpavanja vode iz poplavljenih prizemnih objekata i podruma na području Šibenika, Drniša, Knina, Vodica, Tribunja, Tisnog, Pirovca, Srime, Zatona, Rasline, Skradina i Đevrska. Angažirani su vatrogasci iz JVP Vodice, Šibenik, Drniš, Knin i DVD Vodice, Šibenik, Drniš, Knin, Tisno, Pirovac, Brodarica, Zaton, Skradin, Perković, Promina i Kistanje.Više naselja u županiji je ostalo bez struje.

Karlovačka županija
Vrhunac vodenog vala u Karlovcu se očekuje u noći s četvrtka na petak. Vodostaj kupe se očekuje na 769 cm. Vatrogasci JVP Karlovac i DVD-a sa područja županije u sa djelatnicima Čistoće d.o.o. Karlovac sudjeluju  u punjenju i prijevozu vreća sa pijeskom kao i pojačavanju i postavljanju novih zečjih nasipa na ugroženim područjima od poplava po cijeloj Županiji.

Ličko-senjska županija

Vatrogasci JVP Gospić su tijekom jučerašnjeg dana zabilježili 7 intervencija ispumpavanja vode iz poplavljenih prizemnih objekata i podruma na području Gospića.

Izvor fotografija: Ksenija Begović, Đuro Gajdek



Intervencije