Veliki požar između Tučepa i Podgore

U gašenju dva požara kod Makarske ukupno je sudjelovalo 450 vatrogasaca, a trenutačno ih je na terenu na sanaciji ostalo oko 250.

20. lipnja 2017.

U požarima koji su izbili na području Tučepa i Podgore ukupno je izgorjelo 400 ha, od čega 30 u parku prirode Biokovo. U gašenju je ukupno sudjelovalo 450 vatrogasaca, a trenutno ih je ostalo oko 250 na terenu na sanaciji požarišta što će trajati oko 10 dana osobito jer se najavljuje vruće i suho vrijeme. "Vatrogasci koji su bili ispomoć iz Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije su pušteni s požarista. Koordinacija svih je bila odlična, a vatrogasci su pokazali spremnost i uvjezbanost", rekao je Dražen Glavina, vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske zupanije.

19. lipnja 2017.

U požaru koji je izbio kod Podgore u nedjelju 18. lipnja 2017. oko 2:25 h godine izgorjelo  je oko 300 ha guste borove šume, poljoprivrednih površina i niskog raslinja. Prekinut je cestovni promet i isporuka električne energije zbog sigurnosti gasitelja. Zbog opasnosti za građane i turiste provedena je evakuacije iz ugroženih objekata. Svi su objekti obranjeni i nije bilo stradalih.  

Dok su vatrogasci aktivno sanirali požar na području Podgore, izbio je novi požar na području Sveti. Andrija između Tučepa i Makarske. Zbog jakog vjetra vatra se brzo širila prema naseljima i obali. Izvršena je evakuacija turista iz hotela Tamaris, Jadran i Neptun. Prekinut je promet na jadranskoj magiztrali i državnoj cesti Makarska Vrgorac. Dio vatrogasaca je sa požara u Podgori prelociran na novi požar, a zatražene su i dodatne snage.  Zbog jake bure u jutarnjim satima nisu mogle djelovati zračne snage.

Postupnim smirivanjem situacije, evakuirani turisti su se vratili u hotele, a zbog smirivanja vjetra u gašenje su se uključile i zračne snage. Prema riječima Dražena Glavine,  zapovjednika VZŽ Splitsko-dalmatinske, požar je pod kontrolom u blizini naselja, dok je najteže stanje na Biokovu

Požarišta je posjetio ministar obrane RH Damir Krstičević, koji je rekao da će se i vojska uključiti u gašenje požara. „Za sada stiže 50-ak vojnika, sto je još u pripremi, a doći će ih koliko bude potrebno, da napravimo sve što se može napraviti" rekao je Krstičević, koji je sudjelovao na sastanku sa zapovjednicima požarišta.

18. lipnja 2017., 11:45 h

U nedjelju 18. lipnja 2017 godine oko 2:25 izbio je požar otvorenog prostora između Tučepa i Podgore. Zbog brzog širenja požara nošenog burom po gustoj borovoj šumi, te zbog blizine objekata, odmah su na teren upućene sve raspoložive snage Operativnog područja Makarska te je zatražena pomoć iz ostalih dijelova Splitsko-dalmatinske županije. Zbog požara je prekinut promet na državnoj cesti D8. Ujutro su na teren upućena i 3 protupožarna zrakoplova canadair, koja nisu mogla djelovati zbog jake bure, pa su vraćena u bazu. Dio građana i turista je evakuiran, ali su svi objekti obranjeni.

- Stanje još nije zadovoljavajuće, požar se širi prema istoku. Vjetar još ne slabi, pa ne možemo računati na zračne snage. Na terenu se nalazi oko 200 vatrogasaca sa 80 vozila, a zatražene su dodatne snage iz Zadarske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.- rekao nam je zapovjednik VZŽ Splitsko-dalmatinske Dražen Glavina.  

Foto: DVD Tučepi FB



Intervencije