Požar u Psihijatrijskoj bolnici Lopača kod Rijeke

U jednoj od najtežih intervencija u 2018. godini, vatrogasci šireg riječkog područja su sudjelovali u gašenju požara i evakuaciji pacijenata iz Psihijatrijske bolnice Lopača kod Rijeke

ŽVOC Rijeka zaprimio je 17. kolovoza 2018. u 16:11 sati dojavu o požaru zgrade Psihijatrijske bolnice Lopača u Dražicama kod Jelenja. Požar je izbio na trećem katu glavne  zgrade kompleksa bolnice, te se proširio na četvrti kat. U trenutku izbijanja požara u bolnici su se nalazila 92 pacijenta. Prvo su došli vatrogasci iz DVD-a Jelenja, odmah potom i JVP Rijeka te su upućena i obližnja vatrogasna društva, sa ukupno 10 vozila i 37 vatrogasaca. Odmah je podignuta i smjena za poponu u JVP Rijeka.

- Po dolasku vatrogasnih ekipa, počelo se istovremeno  sa gašenjem i sa evakuacijom pacijenata. Prioritet su bili nepokretni pacijenti smješteni na četvrtom katu. Vatrogasci su se brzo organizirali i odradili vrhunski posao – rekao je zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac. Istaknuo je kako se u dijelu zgrade u stropovima još nalaze drvene grede, te da nema dizala.

- Unatoč problemima, vatrogasci su brzo izvukli sve unesrećene, a veliku ulogu pri izvlačenju su imali i djelatnici Hitne medicinske pomoći, dok je policija osiguravala mjesto događaja. Sve službe su svoj posao odradile profesionalno,  te moram pohvaliti sve sudionike intervencije.- rekao je Šćulac.  

U požaru je ozlijeđeno 15 pacijenata zbog udisanje dima, jedan pacijent je zadobio opekline dok je 1 osoba  smrtno stradala. Ozlijeđeni pacijenti su  smješteni u KBC Rijeka. Evakuirani pacijenti su prvo razmješteni u obližnjim zgradama, da bi kasnije  bili prebačeni u zdravstvene ustanove u Primorsko – goranskoj i Karlovačkoj županiji.

 

U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 48 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila iz JVP Rijeka i DVD-a Škrljevo, Čavle, Halubjan, Drenova i Jelenje.

Požar je stavljen pod nadzor u 17:24 sati, a tijekom noći vatrogasci su ostali na dežurstvu na požarištu. U jutarnjim satima 18. kolovoza požarište osiguravaju vatrogasci iz DVD-a Jelenje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić te državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Željko Plazonić u petak navečer posjetili su Psihijatrijsku bolnicu Lopača. Premijer Plenković je izrazio sućut obitelji poginulog pacijenta, te obećao  u ime Vlade, pomoć u sanaciji glavne zgrade oštećene u požaru. Bolnicu i požarište posjetili su i  župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina sa suradnicima, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Nikola Ivaniš, ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac sa suradnicima te načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja sa suradnicima.

Požar je ugašen 18. kolovoza u 9 sati.

FOTO: Novilist.hr



Intervencije