FAŽANA: Vlada dodijelila Kamp HVZ-u na daljnih 50 godina

Vlada Republike Hrvatske donijela odluku: Fažana daljnjih 52 godine na korištenje bez naknade Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici


28. srpanj 2011. godine ostat će zabilježen zlatnim slovima u povijesti Hrvatske vatrogasne zajednice: nešto više od 2 mjeseca nakon obećanja izrečenog na Skupštini Hrvatske vatrogasne zajednice u Karlovcu 4. svibnja 2011. godine, Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, praćena potpredsjednikom Vlade Domagojem Miloševićem, ministrima Brankom Bačićem, Đurom Popijačem i Davorom Božinovićem, te državnom tajnicom Martinom Banić posjetila je Kamp vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani.

     U svečanom stroju dočekalo je Predsjednicu Vlade RH Jadranku Kosor i ostale članove Vlade RH 200 pripadnika hrvatske vatrogasne mladeži, 20 pripadnika njemačke vatrogasne mladeži i 60 vatrogasnih dužnosnika iz cijele Republike Hrvatske. Kod obilaska Kampa Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor obišla je smještajne kapacitete, a natjecateljsko odjeljenje DVD-a Josipdol, brončani s nedavno održane „Male vatrogasne olimpijade“, prikazalo joj je način izvođenja natjecateljske vježbe s preprekama.

     U uvodnom govoru načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice kratko je opisao povijest Kampa vatrogasne mladeži, koji je počeo 1995. godine u Novom Vinodolskom. Vrlo brzo se uočilo, da ne zadovoljava smještaj u šatorima, tako da je Kamp ubrzo preseljen u čvrsti objekt, također u Novom Vinodolskom. Zahvaljujući inicijativi tadašnjeg predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice dr. Franje Gregurića, Vlada Republike Hrvatske dodijelila je 1998. godine u Fažani prostor nešto manji od jednog hektara Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na rok od 15 godina. Odmah 1999. godine Kamp počinje s radom, a zbog devastiranosti i potrebe generalnog uređenja Kampa u prvoj godini boravi samo nešto više od 100 pripadnika vatrogasne mladeži. Taj broj se neprekidno tijekom godina eksponencijalno povećavao, tako da je 2009. godine zabilježen rekordan posjet, kada je u 11 smjena u Kampu boravilo ukupno 1.733 sudionika. Rad s mladima postao je neophodnost prvenstveno u onim jedinicama lokalne samouprave, gdje vatrogasnu djelatnost obavljaju samostalno dobrovoljna vatrogasna društva, a to je slučaj u oko 500 općina i gradova u Republici Hrvatskoj.

     Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader zahvalio se Predsjednici Vlade Jadranki Kosor, što poštuje hrvatske vatrogasce, i što je došla u Kamp potpisati Ugovor o davanju na korištenje Kampa za daljnjih 50 godina. To je zapravo preduvjet za daljnje uređenje i širenje aktivnosti u Kampu, između ostalog na način da Kamp dobije međunarodni karakter. Izrazio je želju, da se pokrenu projekti, koji će biti u interesu razvoja ukupnog europskog vatrogastva.

     Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor istaknula je brzinu, kojom je u kratkom roku izvršeno dogovoreno. Posebno se obratila mladim vatrogascima i vatrogaskinjama, te je zaželjela, da zapamte ovaj dan, s nadom, da će netko od njih u nekoj sljedećoj Vladi donijeti ponovo neku odluku od važnosti za ovaj Kamp. Iskoristila je priliku, da se hrvatskim vatrogascima zahvali na njihovom radu, te se prisjetila i Domovinskog rata, kada su mnogi vatrogasci stradali u izvršavanju svoje dužnosti za opće dobro.
Odluku o davanju na korištenje nekretnine u Fažani za daljnjih 50 godina svečano su potpisali predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader. Time je korištenje Kampa u Fažani produženo Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici do 2063. godine.

mr. Mario Starčević, dipl. ing.

Foto: Darko Piškor



Hrvatska Vatrogasna Zajednica