5. sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice

U prostorijama vatrogasne zajednice Karlovačke županije održana je 30. svibnja 2014. godine 5. sjednica Predsjedništva

U prostorijama vatrogasne zajednice Karlovačke županije održana je 30. svibnja 2014. godine 5. sjednica Predsjedništva. Osim članova Predsjedništva, sjednici su prisustvovali i zamjenik župana Josip Šafar i predsjednik VZG Karlovca Željko Šafar. Sjednica je započela raspravom o poplavama na području Slavonije i potvrđivanjem odluka kojima se pomaže područjima stradalim u katastrofalnim poplavama. Hrvatska vatrogasna zajednica je na žiro račun Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije uplatila iznos od 30.000,00 kuna za pomoć u saniranju stanja i otklanjanju šteta na područjima stradalim u katastrofalnim poplavama u Slavoniji - Posavina. Sredstva će se utrošiti za kupovinu namirnica, pića i drugih potrepština za dobrovoljce vatrogasce kao i za druge dobrovoljce koji će raditi na čišćenju područja, saniranju i otklanjanju šteta na poplavljenom području. Temeljem članka 11. Mjerila o korištenju sredstava premije osiguranja za 2014. Godinu, a u povodu katastrofalnih poplava doznačio se iznos od po 10.000,00 kuna dobrovoljnim vatrogasnim društvima Gunja, Vrbanja i Drenovci.
Predsjedništvo je razmatralo prijedloge skupštinskog materijala i to: Godišnji plana rada HVZ za 2015. godinu, financijske dokumenate – Operativni program rada HVZ za 2015. godinu i projekcija za 2016. i 2017. godinu s financijskim pokazateljima i Plan prihoda i rashoda HVZ za 2015. i projekcija za 2016. i 2017. godinu, te Mjerila o korištenju sredstava premije osiguranja za 2015. godinu.
U Mjerilima za 2015. godinu predloženo je uvećanje stavke osposobljavanje i usvršavanje vatrogasaca za 2% i ona sada iznosi 22%.
Godišnjim planom rada HVZ za 2015. godinu teži se ostvarenju temeljnih zadaća Hrvatske vatrogasne zajednice. Godišnji plan rada donosi se u skladu s naputkom Ministarstva uprave, a temelji se na Strateškom planu Ministarstva unutarnjih poslova RH za razdoblje 2015.-2017. i Operativnom financijskom planu Hrvatske vatrogasne zajednice za 2015. godinu. Godišnji plan rada proizlazi iz Zakona o vatrogastvu i Zakona o zaštiti od požara, te u sebi sadržava i niz aktivnosti koje Hrvatska vatrogasna zajednica tradicionalno provodi. Istaknuta su 3 specifična cilja: osiguranje spremnosti i pripravnosti vatrogasnih postrojbi; razvoj tehničko-tehnološke opremljenosti i djelotvornog sustava praćenja rada, dojave i uzbunjivanja vatrogasnih postrojbi- opremanje i izvješćivanje, te unapređenje vatrogasne preventive, jačanje statusa i skrb o pomlađivanju i vatrogasnoj baštini vatrogasnih i strukovnih organizacija.
Predsjedništvo je predložilo Skupštini izbor radnih tijela Skupštine za slijedeću sjednicu.
Prijedlogom Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji poslova u Stručnoj službi Hrvatske vatrogasne zajednice predložena je reorganizacija u Odjelu stručno-tehničkih i operativnih poslova. Naziv radnog mjesta i koeficijent složenosti poslova “viši informatički savjetnik-programer” se mijenja u “rukovodtelj odjela informatike-programer”. Ukidaju se radna mjesta “rukovoditelj poslova informatike i analitike” i “viši informatički savjetnik”, a otvaraju se radna mjesta “voditelj-koordinator infomatičkih i analitičkih poslova” i “stručni referent” sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijenat složenosti poslova u javnim službama (NN 25/13).
Odlukom o raspodjeli osobne zaštitne opreme utvrđeno je da će Hrvatska vatrogasna zajednica raspodijeliti 130 kompleta osobne zaštitne opreme (odijela, čizme, kacige i rukavice za gašenje požara na otvorenom prostoru). 30 kompleta pripada Vukovarsko-srijemskoj županiji, a svim ostalim vatrogasnim zajednicama županija/Grada Zagreba pripada po 5 kompleta.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica