Prvi dan 14. stručnog skupa vatrogasaca

U Javnoj ustanovi Vatrogasni centar za edukaciju i tehnološki razvoj Split-Vučevica započeo je 14. jesenski stručni skup Hrvatske vatrogasne zajednice.

Pregled prvog dana stručnog skupa


19:00
U popodnevnim satima, po dolasku visokih uzvanika, svečani početak stručnog skupa obilježila je vježba gašenja šumskog požara u kojem su sudjelovale zračne i zemaljske snage. Pokazna vježba započela je prikazom izbijanja šumskog požara na teško pristupačnom terenu, a u gašenju su sudjelovali vatrogasci Splitsko-dalmatinske županije i Intervencijske vatrogasne postrojbe Split, protupožarni zrakoplovi s posadama: Canadair CL-415, Air Tractor AT802 Fireboss i helikopter Mi-171 Sh.

Nakon vježbe svečano je otvoren 14. jesenski stručni skup vatrogasaca kojem su nazočili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja, general Dragutin Repinc, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkevnik sa suradnicim, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, državni tajnik i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader, zamjenik Predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Dino Kozlevac, članovi Predsjedništva i Vatrogasnog stožera HVZ-a, izaslanik zapovjednika Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske pukovnik Rajko Mijatović sa suradnicima, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava u Splitsko-dalmatinskoj županiji Damir Gabrić, predsjednik vatrogasne zajednice Baden-Württemberga u Njemačkoj Mihael Weber, ravnatelj Državne vatrogasne škole Berislav Hengl, ravnatelj javne ustanove za razvoj i koordinaciju Splitsko dalmatinske županije Jozo Sarač te drugi visoki uzvanici. 

Župan Boban istaknuo je dobrodošlicu svima koji su došli u Vučevicu kazavši kako su vatrogasci glavna snaga u zaštiti građana što su nebrojneo puta dokazali, pa i ovoga ljeta koje pamtimo po brojnim velikim poažrima koji su izbijali diljem obale, a najviše upravo u ovoj Županiji.
Predsjednik Cerkvenik istaknuo je zadovoljstvo dolaskom na stručni skup rekavši kako je on još jedan dokaz izvrsne suradnje između hrvatskih i slovenskih vatrogasaca, a koja će se nastaviti i u budućnosti. Pohvale za hrvatske vatrogasce istaknuo je i predsjednik Baden-Württemberga Michael Wegel koji je kao novoizabrani predsjednik dobio priliku nastaviti sve ono što su njegovi prethodnici započeli, osobito po pitanju odlične suradnje s Hrvatskom, stavivši na raspolaganje kapacitete svojih vatrogasaca hrvatskim.

Tucaković: Odlična organizacija hrvatskog vatrogastva
Zapovjednik Tucaković istaknuo je zadovoljstvo boravkom u ovom trenažnom centru, rekavši da osobito veseli vidjeti velik broj mladih vatrogasaca na radionicama. Dao je analizu protupožarne sezone 2024. koju je obilježio velik broj požara, ali i činjenica da nije bilo ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba što je potvrda odlične organizacije hrvatskog vatrogastva i pravovremene reakcije. U nastavku je pohvalio i rad zračnih snaga koje su združenim djelovanjem za zemaljskim, sudjelovale u brzom gašenju svih požara.

O temi vatrogasnih intervencija govorio je zapovjednik Kozlevac istaknuvši činjenicu kako vatrogasci sve više bilježe povećan broj tehničkih intervencija što u konačnici znači da danas gotovo i da nema intervencije u kojoj vatrogasci ne sudjeluju. No naglasio je kako je važno da zajednica to prepozna te da financijski prati rad vatrogastva kao i da sami vatrogasci moraju neprestano ulagati u opremu i usavršavanje kako bi bili spremni reagirati kada god će to od njih biti potrebno.
Analizu požara u Tučepima je prezentirao zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević, istaknuvši sve izazove s kojima su se susreli u gašenju kao i pozitivne, ali i negativne strane tijekom intervencije koje u narednom razdoblju treba poboljšati.

Predstavljeni EU projekti
U zadnjem dijelu otvaranja skupa predstavljeni su EU projekti: projekt FirEUrisk predstavila je Ljiljana Šerić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita, projekt Alpe Jadran transfer znanja predstavili su Nikola Martinić i Jakov Zlatar  iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar, a završno predavanje o EU projektima bilo je predstavljanje projekata „Jačanje kapaciteta za protupožarnu zaštitu na potpomognutim i brdsko-planinskim područjima“ te EU projekta Silvanus koji je predstavio Mario Starčević, načelnik Sektora za vatrogastvu u HVZ-u.


O uspješnom projektu Vatrogasnog centra Vučevica na kraju skupa govorili su Helena Brčić, voditeljica projekta Firespill te Damir Gabrić iz Splitsko-dalmatinske županije. Naglasili su kako je put do današnjeg centra bio trnovit, u kojem je bilo puno izazova od same dokumentacije do faze realizacije, no naglasili su kako je zadovoljstvo danas vidjeti ovaj skup jer je time ovaj uspješan projekt ispunio svoju svrhu.

Sutrašnji, drugi dan stručnog skupa ispunjen je predavanjima i radionicama, a program se nalazi na poveznici.


11:00
Započeo je prvi dan 14. jesenskog stručnog skupa vatrogasaca u sklopu kojeg se održavaju brojna predavanja i radionice. U jutarnjim satima započele su radionice spašavanja s visina i dubina, spašavanje u prometu, hot fire trening te izložba vatrogasne opreme i tehnike.

U popodnevnim satima se očekuje dolazak visokih uzvanika, a svečani početak obilježit će vježba gašenja šumskog požara u kojem se sudjelovati zračne i zemaljske snage. Nakon vježbe će biti održane prezentacije o analizi protupožarne sezone, vatrogasnim intervencijama i o požaru kod Tučepa, kao i provedenim EU projektima te o projektima koji su u tijeku.

Pisane vijesti