Održan treći sastanak subjekata Programa aktivnosti u 2024. godini

U utorak 22. listopada 2024. u prostorijama Državne vatrogasne škole održan je treći sastanak subjekata  Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini.

Načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu Siniša Petkoviček prezentirao je financijski dio Programa aktivnosti, te provedene aktivnosti, kako redovne tako i izvanredne. Naveo je koje su informativno-promidžbene aktivnosti provedene s posebnim naglaskom na kampanju koja je u cilju imala spriječiti podizanje dronova za vrijeme djelovanje protupožarnih zrakoplova.

Prikazao je i analizu požarne sezone, navevši kako je ove godine u odnosu na lani bilo više požara, opožarenih površina te djelovanja protupožarnih zrakoplova.
Osvrnuo se i na najznačajnije požare u 2024. s njihovim posebnostima (požar u blizini turističkog naselja, u nacionalnom parku, parku prirode, na odlagalištima, postrojenjima za preradu otpada, požari elektroenergetskih postrojenja, požari nastali iskrenjem vlaka i dr.).

Dunja Plačko-Vršnak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kroz prezentaciju je usporedila klasu opasnosti od požara u 2023. i 2024. godini, s naglaskom da je u 2024. bila veća. Objasnila je kako su tijekom 2024. godine bila tri dugotrajna toplinska vala na kontinentu i četiri na priobalju. Navela je i kako je kada se gleda kroz oborine ljeto 2024. bilo normalno, a da je u rujnu klasa opasnosti od požara bila manja, zbog posvuda kišovitog perioda. Naglasila je kako se očekuje da će zima biti toplija od prosjeka, ali i kako su sve zime u ovom stoljeću bile toplije od prosjeka.

Najavljeni su ciljani grupni sastanci subjekata Programa aktivnosti, a ujedno su subjekti  pozvani i da za dostave prijedloge izmjena i dopuna za Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2025. godini, kao i da svoja konačna izvješća dostave najkasnije do 13. siječnja 2025. godine.

Pisane vijesti