Osposobljavanje “Spašavanje iz ruševina”

U prostorima Državne vatrogasne škole (DVŠ) danas se provodi ispit završne provjere iz Programa osposobljavanja za spašavanje iz ruševina te Programa osposobljavanja za instruktora/vježbatelja

Završetak je to osposobljavanja koje traje od 23. rujna, a čiji polaznici su na prostoru DVŠ-a i Sveučilišne bolnice Blato imali priliku usvojiti teorijsko i praktično znanje iz ovog, za vatrogasce, vrlo važnog segmenta spašavanja.

U Programu osposobljavanja sudjeluje 20 pripadnika VZŽ Zagrebačke, 1 pripadnik DVŠ-a te 3 pripadnika iz sastava K9 timova dok u programu osposobljavanja za instruktora / vježbatelja sudjeluje 1 kandidat  VZŽ Zagrebačke za instruktora te 2 kandiatata za vježbatelja.

Voditelji osposobljavanja su instruktor Petar Kovačić i vježbatelj Nenad Živanović, a osposobljavanje provode službenici DVŠ-a Tihomir Tršinski i Fran Došen, vanjski suradnik Nevenko Barković te budući instruktori s područja Zagrebačke županije: Josip Vađić, Tomislav Brkić i Petar Mikin.

„U programu koji traje 80 sati sudjeluje 27 pripadnika vatrogasnih postrojbi s područja Zagrebačke županije“, rekao je instruktor P. Kovačić i dodao kako su polaznici motivirani za ovo osposobljavanje: „Vatrogasci se imaju prilike upoznati s brojnim opasnostima prilikom spašavanja iz ruševina, što je sastavni dio njihovog posla. Upoznavanje s vrstom ruševina, njihovo pretraživanje, načini izbave unesrećenih, rad vatrogasnih timova s potražnim psima, samo su neki elementi koji čine ovo zahtjevno osposobljavanje. Polaznici koji danas polože ispit bit će spremniji i obučeniji u pomaganju građanima“, kazao je zaključno Kovačić.
 

Pisane vijesti