Požar skladišnog prostora u Osijeku

Požar skladišnog prostora „Lagermax“ na adresi Osijek, Južno predgrađe je ugašen.

19. rujna
Požar skladišnog prostora „Lagermax“ na adresi Osijek, Južno predgrađe, za koji je JVP Osijek zaprimio dojavu dana 15. rujna u 03:06 sati, ugašen je dana 18. rujna, a intervencija vatrogasaca je završila u 07:26 sati.

18. rujna
Tijekom dana 17. rujna obavljalo se dežurstvo i sanacija požarišta na dvije lokacije unutar skladišnog prostora.

17. rujna
Tijekom dana i noći 16./17. rujna obavljalo se dežurstvo i sanacija na nekoliko lokacija unutar skladišnog prostora s dva vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Osijek.

16. rujna
Požar je lokaliziran je dana 15. rujna u 07:50 sati. Na intervenciji gašenja požara ukupno je sudjelovalo 96 vatrogasca s 32 vatrogasna vozila iz JVP Osijek te DVD-a Osijek Gornji grad, Osijek Donji grad, Retfala Osijek, Osijek Tenja i Sarvaš.
Tijekom noći vršilo se dežurstvo i sanacija požarišta s tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Osijek.

15. rujna
15:00

Požar je u fazi sanacije, na terenu su ostali dežurati vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Osijek i DVD-a Osijek Gornji grad. „Bio je ovo požar koji je bio izuzetno težak i vrlo opasan za gašenje, u samo sat vremena jako se brzo proširio, a uslijed visoke temperature počele su se urušavati čelične konstrukcije koje su bile unutar hale zbog čega su se vatrogasci u jednom trenutku morali i povući s gašenja jer je postojala opasnost od zatrpavanja“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zoran Pakšec.

Dodao je i kako se u istočnom dijelu skladišnog prostora nalazilo puno GLS-ovih kamiona koje je trebalo preparkirati, a nakon toga se požar mogao okružiti te se pristupilo njegovom gašenju i sanaciji. "Situacija je sada dobra, a vatrogasci ostaju na terenu do potpune sanacije požarišta“, kazao je Pakšec.

A silinu požara potvrdio je i zapovjednik JVP-a Osijek Goran Ivković koji je u jako kratkom roku od dojave stigao na sam požar. „U samo desetak minuta od same dojave cijelo je skladište bilo u plamenu. Situaciju je dodatno otežavao jak vjetar koji je u tom trenutku puhao upravo u smjeru požara. U samome se skladištu nalazilo puno vozila na električni pogon kao i puno boca s propan butanom  te acetilenom koje su u požaru eksplodirale. Također, bilo je i oko skladišta puno vozila parkirano i sve je to dodatno otežavalo gašenje. Jednog je vatrogasca u početku gašenja eksplozija odbacila, no prošao je bez ozljeda i nastavio je s gašenjem. Unatoč izuzetno teškoj intervenciji koju smo danas imali, srećom nitko nije ozlijeđen“, rekao je Ivković.

8:00
Dana 15. rujna u 03:06 sati JVP Osijek zaprimio je dojavu o požaru skladišnog prostora „Lagermax“ u Osijeku. Radi se o požaru više skladišnih prostora koja su povezana (Lagermax i GLS), a u kojima se nalaze velike količine ulja, maziva, guma i tehnički plinovi.

U blizini požara je benzinska pumpa „Petrol“ na kojoj je zatvoren dotok plina te se aktivno štiti od požara. U požaru za sada nitko nije ozlijeđen.

U gašenju požara sudjeluje 71 vatrogasac sa 22 vatrogasna vozila iz JVP-a Osijek te DVD-a Osijek Gornji grad, Osijek Donji grad, Retfala Osijek, Osijek Tenja i Sarvaš.
Požar je lokaliziran oko 08:00 sati te se nastavlja sanacija i gašenje unutar skladišnih prostora.

Foto: JVP Osijek, VZŽ Osječko-baranjske

Pisane vijesti