Nevrijeme na priobalju

Velike oborine praćene vjetrom izazvale su poplave u nekoliko županija, a vatrogasci bilježe povećan broj intervencija

14. rujna
Primorsko-goranska županija

Dana 13. rujna na području županije zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uzrokovan posljedicama obilne kiše i jakog vjetra. Zabilježeno je ukupno osam tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 27 vatrogasaca s osam vozila iz JVP-a Opatija, Grada Rijeke, Grada Krka i Grada Mali Lošinj te DVD Lošinj. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje grana i stabala te ispumpavanje vode iz broda i objekta.
 
Šibensko-kninska županija
Dana 13. rujna na području županije zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uzrokovan posljedicama kiše i jakog vjetra. Zabilježeno je ukupno osam tehničkih intervencija na kojima su kumulativno sudjelovala 23 vatrogasca s osam vozila iz DVD-a Tisno, Bilice, Rogoznica, Šibenik i Biskupija. Tehničke intervencije obuhvaćale su ispumpavanje vode iz objekata, čišćenje kolnika te uklanjanje grana i stabala.
 

13. rujna
Uslijed velikih oborina i jakog vjetra zabilježen je povećan broj vatrogasnih intervencija koje su se odnosile na ispumpavanje vode iz objekata, prometnica i kolnika te uklanjanje grana i stabala.

Istarska županija
Dana 12. rujna na području županije zabilježene su ukupno 23 tehničke intervencije na kojima je kumulativno sudjelovalo 58 vatrogasaca s 26 vozila iz JVP-a Umag, Labin, Pula te DVD-a Buje i Oprtalj. 
 
Šibensko-kninska županija
Dana 12. rujna na području županije zabilježene su ukupno 12 tehničke intervencije na kojima je kumulativno sudjelovalo 39 vatrogasaca s 12 vozila iz JVP-a Šibenik te DVD-a Bilice, Skradin, Promina, Tisno i Zablaće. 

10. rujna
Dubrovačko-neretvanska županija

Dana 09. rujna na području županije zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uzrokovan posljedicama obilne kiše.
Zabilježena je ukupno 41 tehnička intervencija na kojima su kumulativno sudjelovala 102 vatrogasca s 42 vozila s operativnog područja Dubrovnik. Tehničke intervencije obuhvaćale su ispumpavanje vode iz objekata, prometnica te izvlačenje vozila iz vode.

9. rujna
Velika količina kiše pala je na području Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je zabilježen velik broj intervencija ispumpavanja objekata te nekoliko uklanjanja stabala s prometnica.
Na području doline Neretve vatrogasci su intervenirali 25 puta, po nekoliko intervencija je zabilježeno na području Orebića, Pelješća, Korčule i Dubrovačkog primorja. Najteže stanje je bilo na području Dubrovnika, gdje su poplavljene ceste, podrumi i prizemni objekti. Zbog velike količine kiše blokiran je promet, a problem su izazivali i šahtovi koje je izbacila velika količina vode.

- U samom gradu zabilježena je od jutros 41 intervencija. U jednom trenutku smo tražili od građana da ne izlaze iz kuća zbog opasnosti da ih bujice ne sruše. Stanje je trenutno bolje, međutim očekujemo kišu i u večernjim satima - rekao je zapovjednik VZŽ Dubrovačko-neretvanske Stjepan Simović.
 
Poplave i u Makarskoj
U Splitsko-dalmatinskoj županiji jaka kiša je pala na području Makarske. Vatrogasci su zabilježili 4 intervencije ispumpavanja - 1 na obiteljskoj kući (poplavljeno dvorište), 2 iz podruma zgrada te ispumpavanja okna lifta u hotelu.

- Situaciju smo brzo stavili pod kontrolu. Na intervencijama je sudjelovalo 6 vatrogasaca s dva vozila iz JVP Makarska, te 3 vatrogasca s jednim vozilom iz DVD-a Makarska - rekao je zapovjednik JVP Makarska Mario Čović.

Prema upozorenjima DHMZ-a, šire područje Knina, Gospića, Splita i Dubrovnika očekuju nove oborine.

Foto: DVD Bilice

Pisane vijesti | Požari i intervencije