DVOC 27./28. kolovoza 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 27./28. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.
 

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 140 vatrogasnih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 168 vatrogasnih organizacija sa ukupno 450 vatrogasaca i 168 vatrogasnih vozila te dva protupožarna zrakoplova.
Podaci ne uključuju snage koje su angažirane u navedenom promatranom razdoblju na požarima koji su izbili ranije, a još uvijek traju.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 26. kolovoza u 22:44 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Žrnovnice, Markovača. Požar je nastao na nekoliko lokacija uslijed udara gromova te je zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na trenutno procijenjenoj površini od 700 ha. Tijekom intervencije gašenja požara dva vatrogasca su lakše ozlijeđena (uganuće noge i ispiranje očiju).
Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je pet protupožarnih zrakoplova - četiri Canadair-a i jedan Air Tractor koji je preusmjeren sa zadaće protupožarnog izviđanja, te 246 vatrogasaca sa 71 vatrogasnim vozilom iz OP Split, Omiš, Kaštela, Trogir, Solin i Sinj, IVP Zadar, Šibenik i Split. Podignute su i izvanredne dislokacije sa područja županija Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske i Grada Zagreba.
Tijekom jutra na intervenciji gašenja požara sudjeluju dva protupožarna zrakoplova Canadair te se vrši smjena vatrogasnih snaga na terenu. Trenutno je na intervenciji angažirano 294 vatrogasaca sa 86 vatrogasnih vozila.
Požar je aktivan.
 
Dana 27. kolovoza u 17:04 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na Kotlenicama, Dugopolje. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na trenutno procijenjenoj površini od 4 ha. Na intervenciji gašenja požara ukupno je bilo angažirano 16 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz DVD-a Dugopolje, Klis, Dicmo i Zagora, kao i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor.
Požar je pod nadzorom vatrogasaca, a tijekom noći na dežurstvu ostaje DVD Dugopolje sa četiri vatrogasca i jednim vozilom.
 
Požar uslijed udara groma na području Peruna, Gornja Podstrana, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 26. kolovoza u 22:44 sati, ugašen je 27. kolovoza u 21:00 sati. Požarom je zahvaćeno raslinje na površini od 3 ha.

Požar otvorenog prostora na Križnjaku, Plano, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 27. kolovoza u 00:28 sati, ugašen je u 21:00 sati.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.
 

VOS | VOS