Svečano zatvoren 29. Kamp vatrogasne mladeži

Ovogodišnji Kamp okupio je rekordan broj djece i voditelja, a na zatvaranju je naglašena njegova važnost u razvoju hrvatskog vatrogastva

Na svečanosti zatvaranja uz sudionike 10. smjene sudjelovali su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader, zapovjednik VZŽ Istarske i potpredsjednik HVZ-a Dino Kozlevac, v.d. ravnatelja Državne vatrogasne škole Berislav Hengl, predsjednik Savjeta vatrogasne mladeži HVZ-a Goran Dikšić, voditelj Kampa Tomislav Horvat te zapovjednici smjena 29. Kampa vatrogasne mladeži.
 
Ovogodišnji Kamp okupio do sada rekordni broj djece i voditelja

Kamp je s radom započeo 23. lipnja,  a u predsezoni i u 10 smjena do 1. rujna  boravit će ukupno 1739 sudionika, od toga 1429 pripadnika vatrogasne mladeži i voditelja iz 89 vatrogasnih organizacije, 15 županijskih vatrogasnih zajednica i Grada Zagreba.
U Kampu su boravili pripadnici mladeži i voditelji iz Slovenije PGD Gornje Vrhpolje i PGD Podblica sa 21 sudionikom, te pripadnici mladeži i voditelja iz Austrije FF Landeck i FF Volders sa 17 sudionika. Sudionici su uz vodstvo voditelja odradili planirani program vatrogasnih, sportskih i zabavnih aktivnosti te stekli nova znanja, ali i nova poznanstva s kolegama iz drugih vatrogasnih društava.
 
U uvodnome dijelu svečanosti sve nazočne je pozdravio voditelj Kampa Tomislav Horvat koji je svima poželio dobrodošlicu u Kamp te zaželio da se ugodno osjećaju u Fažani.
Zapovjednik Kozlevac istaknuo je da je velika čast za vatrogasce Istarske županije da se Kamp nalazi upravo na njihovom području. Također je pohvalio suradnju sa Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, DVD-om Općine Fažana, Općinom Fažana i JVP-om Pula te svim zapovjednicima Kampa.
 
- Ove godine nismo imali problema s nevremenom, a sve ostale nastale situacije smo brzo sanirali i nastavili s programom - rekao je zapovjednik Kozlevac te još jednom istaknuo ulogu voditelja Kampa Horvata, koji koordinira sa svim sudionicima u slučaju izvanrednih situacija.
 
Kamp - bitan za razvoj hrvatskog vatrogastva

Predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader je istaknuo veliku ulogu Kampa u razvoju hrvatskog vatrogastva, jer su najkvalitetniji vatrogasni kadrovi uključeni u vatrogastvo od najranije dobi, te napomenuo kako će se pokrenuti suradnja sa Državnom vatrogasnom školom koja će se uključiti u program osposobljavanja vatrogasne mladeži i voditelja kroz Kamp u Fažani. Posebno je zahvalio Općini Fažana te naglasio kako će se krenuti s obnovom i gradnjom novih smještajnih kapaciteta.
 
Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković je rekao da je iznimno zadovoljan ovogodišnjim rekordnim rezultatima Kampa te da je cilj nastaviti s njegovim korištenjem za vatrogasne edukacije, stručne skupove i predavanja i u ostatku godine. Istaknuo je ulaganja koja su pridonijela sigurnosti posjetitelja Kampa.
„Koristim priliku pozdraviti naše kolege vatrogasce koji trenutno gase požare na više lokacija u Dalmaciji, Istri i ostalim dijelovima Lijepe naše“, rekao je uvodno Tucaković, na što su svi sudionici gromoglasnim pljeskom pozdravili zemaljske i zračne snage koje se ove godine bore sa vatrenom stihijom. „U planu su stalna ulaganja i modernizacija objekata, kako bi se naši mladi vatrogasci, ali i svi korisnici Kampa što bolje osjećali i rado vraćali svake godine. Pohvaljujem sve voditelje, i zapovjednike koji svoje vrijeme ulažu u našu mladež, u našu vatrogasnu budućnost“ - zaključno je kazao Tucaković.
Nakon zatvaranja održan je sastanak zapovjednika Kampa s glavnim vatrogasnim zapovjednikom na kojem je analiziran rad po smjenama te su dani prijedlozi za poboljšanje rada Kampa u narednim godinama. Sudionici 10. smjene nastavili su nakon zatvaranja s planiranim aktivnostima.

Pisane vijesti