Predsjednik Vlade RH pohvalio vatrogasce i ostale sastavnice Domovinske sigurnosti u obrani od požara

Na 19. sjednici Vlade RH održanoj 22. kolovoza predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio je vatrogasce, pilote te sve ostale sastavnice sustava koje su uspješno djelovale u protupožarnoj sezoni

„Iza nas je najaktivniji dio protupožarne sezone. Hvala svim vatrogascima, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, Civilnoj zaštiti, policiji i vojsci te svim sastavnicama Domovinske sigurnosti i jedinicama lokalne samouprave na zalaganju, požrtvovnosti i sinergiji u reakciji na niz požara. Posebno hvala i pilotima kanadera i Air-traktora koji su imali ogroman broj letova u ljetnom periodu“, istaknuo je Plenković.

Dodao je i kako je najvažnije nakon ovakve intenzivne požarne aktivnosti da nema ozlijeđenih, da su objekti sačuvani te da je cijeli sustav dobro djelovao, a da sve one koji podmeću požare treba najstrože sankcionirati.

Podsjetimo kako je u ovoj godini zabilježeno značajno povećanje broja požara otvorenog prostora od 26 % u odnosu na prethodnu godinu, a da je ukupna opožarena površina povećana za čak 430 %.

Osobito je kolovoz bio vrlo intenzivan za vatrogasce, čemu je pridonijelo dugo razdoblje vrlo visokih temperatura bez padalina.  U ovom je razdoblju angažirano ukupno 557 postrojbi, 2837 vatrogasaca te 1011 vozila. Zabilježen je 981 požar, prosječno čak 49 požara po danu, koji su ugašeni u rekordnom vremenu, zahvaljujući brzoj reakciji zemaljskih i zračnih snaga.
 

Pisane vijesti