Blaž Filipović (1949 – 2024)

Dana 10.08.2024.g. u 11,00 sati na mjesnom groblju u Velikoj Kopanici na posljednji počinak ispratili smo našeg Vatrogasnog časnika I klase Blaža Filipović, kojem su počast, uz zvuke trube, vatrogasne sirene, te vatrogasne počasti odali Županijski vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije gosp. Stjepan Županić, Predstavnici Vatrogasnih zajednica općina Vrpolje, Sikirevci, Donji Andrijevci, Oprisavci i Gundinci, te predstavnici Općine Velika Kopanica, članovi obitelji, vatrogasci iz okolnih zajednica, te vatrogasci DVD-a Velika Kopanica, prijatelji i ostali građani. Počasnu stražu držali su Vatrogasni veterani DVD-a Velika Kopanica, Predstavnici VZO-a Velika Kopanica i Operativne vatrogaskinje i vatrogasci DVD-a Velika Kopanica.

Nakon crkvenog obreda i molitve koju je predvodio župnik Župe Sv.Trojstva u Velikoj Kopanici, prečasni Marko Gačarić, našem velikanu i vatrogascu upućene su posljednje riječi zahvale u ime Vatrogasne zajednice općine Velika Kopanica i u ime DVD-a Velika Kopanica.
U prostorijama vatrogasnog doma u Velikoj Kopanici održana je komemoracija povodom smrti našeg velikog čovjeka i vatrogasca u duši Blaža Filipović, na kojoj je sa tugom i boli predstavljen put i djelovanje našeg dugogodišnjeg zapovjednika DVD-a Velika Kopanica i prvog zapovjednika VZO-a Velika Kopanica, te su se njegovi prijatelji prisjetili svojih sjećanja koje ih vežu za Blaža Filipović.

Blaž Filipović se rodio 13.studenog 1949.g., članom DVD-a Velika Kopanica postao je 1970.godine sa svojih 21 godinom života pun entuzijazma i želje za pomaganjem drugima u nevolji. Nakon što je postao operativni vatrogasac, 1976.g. preuzima mjesto Zapovjednika DVD-a Velika Kopanica na kojem je ostao do 1992.godine. Bio je osnivač Vatrogasne zajednice Općine Velika Kopanica i prvi Zapovjednik VZO-a Velika Kopanica od 2000.g. do 2007.g. U svom mandatu zapovjednika DVD-a Velika Kopanica jedan period do 1989.g. obnašao je dužnost Zapovjednika Rajona Kopanica u kojem sastavu su se nalazila mjesta Vrpolje, Velika Kopanica, Čajkovci, Sikirevci, Gundinci i Slavonski Šamac. Od 2009.g. do 2012.g. obnašao je poslove spremištara DVD-a i voditelja voznog parka DVD-a. Osposobljen je za Strojara 1985.g. i bio je Vatrogasni sudac od 1977.godine do 1984.godine.
 
Odlikovan je mnogim odlikovanjima i to:
Odlikovanja iz bivšeg sistema:
 - Srebrna vatrogasna plamenica za hrabrost i požrtvovnost SRH 1971.g. - Zlatna medalja bivše SRH 1981, - Zlatna medalja bivše SR Srbije 1983, - Srebrna medalja bivšeg VSO Sl.Brod 1986, - Vatrogasna zvijezda II reda bivše SFRJ 1986
  
Odlikovanja od 1990.godine do danas:
- Zlatna medalja za opće zasluge 1981.g. - Zlatna vatrogasna plamenica za Hrabrost i požrtvovnost 1986.g.
- Nositelj je spomenica za dugogodišnji rad od 10., 20.,30.,40., i 50. godina neprekidnog rada u vatrogasnoj organizaciji
- Nositelj je spomenice „Vatrogasni veteran“
Odlikovan je i najvišim odlikovanjem za svoj rad i životno djelo Poveljom i plaketom sa likom  Đure Deželića 2006.g. koja mu je svečano uručena na proslavi 80-te obljetnice DVD-a.
Bio je predan i strog zapovjednik, pravedan i nepokolebljiv, profesionalan i od svojih vatrogasaca je tražio da svaki zadatak na intervencijama ispune brzo, pravovremeno i profesionalno.
                       
Sva svoja znanja i vještine sa velikom žarom i optimizmom prenosio je na mlađe generacije, obučavao je mlade i djecu i pokušao im usaditi ljubav i želju za vatrogasnom djelatnosti u čemu je uspijevao. Bio je uvijek dostupan za pitanja, savjete, a često je bio i „Glas razuma“ i na taj način pomagao mlađim generacijama da još bolje rade.  
Svojim pozitivnim stavom i čvrstinom, dobrotom i nesebičnošću uvijek je svojim vatrogascima znao usaditi optimizam kada je optimizam bio potreban.
Podigao je Vatrogastvo u Velikoj Kopanici ja jedan zavidan nivo, zalaganjem za nabavku novog navalnog vatrogasnog vozila „Zastave 650“ koja je u DVD iz tadašnjeg SIZ-a došla 1984.g. Također je svojom upornošću sa tadašnjim predsjednikom i ostalom članovima preko „Samodoprinosa“ stvorio moderne uvjete za vatrogasce i opremu izgradivši novi Vatrogasni dom sa garažama za Dva vozila i tornjem koji je useljen 1986.g.
 
Dragi naš ZAPOVJEDNIČE ostati ćeš u našim mislima, našim srcima zauvijek i puno ti Hvala za sve što si dao za vatrogastvo izajednicu. Tvoji prijatelji i vatrogasci članovi DVD-a Velika Kopanica uz Veliko Hvala pozdravljaju te riječima:
VATRU GASI - BRATA SPASI
Perica Zečević


Pisane vijesti | In memoriam