Predsjednik vlade Plenković obišao požariša na makarskom području

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je opožarena područja Tučepa i Podgore te na sastanku u Javnoj vatrogasnoj postrojbu Grada Makarske pohvalio rad vatrogasaca u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je jutros Javnu vatrogasnu postrojbu u Makarskoj i sastao se sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom te glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem i predsjednikom Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom, gradonačelnicima, načelnicima i vatrogasnim zapovjednicima svih postrojbi s tog područja. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
 
Na sastanku je premijer sa suradnicima dobio cjeloviti uvid u preventivni segment te u napore koji su uloženi u gašenje požara, a potom je obišao požarišta u Gornjim Tučepima i Gornjoj Podgori.
 
Važnost prohodnosti šumskih puteva i uređenja zapuštenih privatnih parcela
"U ovoj je godini već 3700 požara na otvorenom, još oko 3000 požara na objektima - to je rezime protupožarne sezone, sezone u kojoj zasad možemo reći da Hrvatska vatrogasna zajednica i sve sastavnice domovinske sigurnosti, a tu zahvaljujem i civilnoj zaštiti, i policiji, i vojsci i, naravno, i Crvenom križu, i HGSS-u, i Hrvatskim šumama, i svim jedinicama lokalne samouprave i ljudima koji su se organizirali i angažirali, prilično dobro suzbijamo ove požare, i s obzirom na velike vrućine, možemo reći da je situacija prilično solidna", rekao je predsjednik Vlade na sastanku.
 
Ustvrdio je da je trenutno stanje na požarištima u Gornjim Tučepima i Gornjoj Podgori dobro ukazavši pritom na važnost prohodnosti šumskih puteva i uređenje zapuštenih privatnih parcela.
 
"Stanje je dobro, u požarima u Gornjim Tučepima i Gornjoj Podgori nema ozlijeđenih, ni jedan objekt nije izgorio, a šteta u Parku prirode Biokovo manja je nego se činilo na početku", kazao je Plenković.
 
Najstrože sankcije za one koji namjerno podmeću požare, dodatni napori u boljoj prevenciji
Iskustva iz ove sezone, dodao je, pokazuju kako nekada ti požari nastaju i zbog nepažnje, poput požara koji je krenuo iz Gornjih Tučepa. S druge strane, naglasio je, one koji namjerno potpaljuju požare treba najstrože sankcionirati.
 
Treba učiniti napore u boljoj prevenciji, krčenju šuma i prohodnosti protupožarnih šumskih puteva kako bi vatrogasci i vozila mogli doći na lokacije gdje zračne snage tijekom noći ili vjetra nisu u mogućnosti djelovati, kazao je predsjednik Vlade i dodao da se moraju naći i mehanizmi poticanja vlasnika da urede zapuštene parcele.

„Ako imate na jednoj lokaciji urađen krasni maslinik ili vinograd, a s druge strane imate područje koje je zaraslo i koje će kod požara napraviti dodatnu štetu i okolnim parcelama, onda moramo naći način kako da vlasnike učinimo odgovornijima”, kazao je premijer.

Još jednom zahvalio je vatrogascima i pilotima koji su sudjelovali u gađenju požara koji, naglasio je, zaista čine nadljudske napore.
 
Ulaganja u vatrogastvo i novu opremu, a uz povećanje plaća vatrogascima dogovaramo i financijske standarde DVD-ima  
Osvrnuo se i na plaće vatrogasaca najavivši da će nakon Vladine odluke o povećanju plaća sljedeća zadaća biti dogovoriti u suradnji s DVD-ima minimalni standard, koliki financijski iznos mogu snositi lokalne jedinice, a koliko Vlada još kroz proračun može dodatno pomoći vatrogascima.
 
Dodao je da su ulaganja u vatrogastvo i novu opremu zaista bila enormna u mandatima njegovih Vlada.
 
"Potrebna je velika sinergija, zato smo i napravili Sustav domovinske sigurnosti jer brzina djelovanja, koordinacija, prevencija je važna kako bismo imali što manje požara", kazao je premijer Plenković.
 
Međutim, dodao je, na požare je utjecalo i dugo razdoblje bez kiše, uz buru koja je česta u biokovskom području.

Tekst i foto preuzeti sa: https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-u-obilasku-pozarista-na-makarskom-podrucju-stanje-je-dobro-nema-ozlijedjenih-i-ni-jedan-objekt-nije-izgorio/42820
 

Pisane vijesti | Požari i intervencije