DVOC 31. srpanj / 1. kolovoz 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 31. srpanj / 01.kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježene su 122 vatrogasne intervencije na kojima je sudjelovalo 244 vatrogasnih organizacija sa ukupno 755 vatrogasaca sa 257 vatrogasnih vozila te 10 protupožarnih zrakoplova (kumulativni zbroj na svim požarima).
 
Zadarska županija
Dana 30. srpnja u 14:09 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na prostoru Smokovića. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 450 ha. Požar je lokaliziran dana 31. srpnja u 22:00 sata, a tijekom noći na dežurstvu JVP Zadar sa 2 vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
 
Dana 31. srpnja u 15:28 sati  ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Radašinovci (Vrana). Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, dva protupožarana zrakoplova Air Tractor, te 47 vatrogasaca sa 21 vatrogasnim vozila iz IVP Zadar, VZŽ Zadarske, JVP-e Benkovac, Gračac, Pag i Biograd na moru, kao i DVD-a Pakoštane - Vrgada - Vrana, Biograd na moru, Drage, Lišane Ostrovičke Polača i Stankovci.Požar je aktivan, a tijekom noći sanacija i dežurstvo sa 23 vatrogasca i 9 vatrogasnih vozila. U jutarnjim satima na požarište je upućen jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor.
 
Šibensko - kninska županija
Dana 30. srpnja u 08:46 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Skradina u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini većoj od 1000 ha. Tijekom intervencije jedan vatrogasac je ozlijeđen te je zbrinut u OHBP Šibenik. Tijekom dana 31.srpnja na intervenciji gašenja požara sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, tri protupožarana zrakoplova Air Tractor te 159 vatrogasca sa 57 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik i Zadar, JVP Šibenik, Vodice i Knin,  izvanredne dislokacije sa područja županija Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke te lokalni DVD-a sa područja županije. Podignuta je izvanredna dislokacija Krapinsko-zagorske sa 42 vatrogasca i 9 vatrogasnih vozila, a otpuštene su tijekom jutra snage izvanredne dislokacije iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.Požar je aktivan, a tijekom noći aktivno gašenje i sanacija požarišta. U jutarnjim satima na požarište je upućen jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
 
Dana 31. srpnja u 12:15 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Danilo Kraljice. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, dva protupožarana zrakoplova Air Tractor, te 38 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik kao i DVD-a Tisno, Primošten, Grebaštica, Šibenik, Brodarica-Krapanj, Perković, Drniš, Zablaće, Bilice i Unešić.
Požar je ugašen u 18:51 sati.
 
Dana 31. srpnja u 12:59 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Radonića. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 20 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 54 vatrogasca sa 18 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš kao i DVD-a Drniš, Unešić, Ružić, Primošten, Perković, Bilice, Brodarica-Krapanj, Zablaće, Rogoznica i Šibenik. U gašenju sa dva bacanja sudjelovao je i jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar je lokaliziran u 20:19 sati, a dežurstvo i sanacija tijekom noći.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Požar otvorenog prostora na području Kaštel Sućurca u blizini željezare (između Ceste pape Ivana Pavla II. i Ceste dr. Franje Tuđmana), za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 30. srpnja u 02:34 sati, ugašen je 1. kolovoza u 07:00 sati.
 
Dana 30. srpnja u 20:55 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 400 ha. Tijekom intervencije jedan vatrogasac je ozlijeđen te je zbrinut o strane HMS-a. Tijekom dana 31. srpnja u gašenju požara sudjelovali su tri protupožarna zrakoplova Canadair i dva protupožarana zrakoplova Air Tractor. Od zemaljskih snaga u gašenju ukupno je angažirano 306 vatrogasaca sa 77 vatrogasnih vozila iz IVP Split i Dubrovnik, izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba te vatrogasci sa područja županije. Kao ispomoć na gašenje požara upućene su izvanredne dislokacije iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije s ukupno 63 vatrogasca i 21 vozilom.
Požar je aktivan i širi se na sjevernom dijelu požarišta koji je ušao u PP Biokovo, a na požarište se spustila velika količina dima.
 
Dana 31. srpnja u 14:25 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutnoj površini oko 500 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 96 vatrogasaca sa 28 vatrogasnih vozila iz JVP-e Trogir i Sinj, DVD Trogir, Slatine, Okruk, Seget Vranjica, Marina, Kaštela, Kaštel Gomilica, Klis, Dugopolje, Split, Trilj i Žrnovnica te izvanredna dislokacija iz Ličko-senjske županije. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovali su dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarani zrakoplov Air Tractor.
Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair.
 
Karlovačka županija
Dana 30. srpnja u 14:53 sati  DVD Lasinja zaprimilo je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Desno Sredičko. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD-a Lasinja. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 17:08 sati.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS