DVOC 30. / 31. srpanj 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 30./31. srpanj  2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 133 vatrogasnih intervencija na kojima je sudjelovalo 233 vatrogasnih organizacija sa ukupno 1134 vatrogasaca sa 346 vatrogasnih vozila te 20 protupožarnih zrakoplova (kumulativni zbroj na svim požarima).
 
Primorsko-goranska županija
Dana 30. srpnja u 01:22 sati VOC Rijeka zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Bakra, naselje Hreljin. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 16 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz JVP Rijeka, DVD-a Hreljin, Kostrena i Sušak.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 10:00 sati.
 
Istarska županija
Dana 30. srpnja u 22:35 sati JVP Pula zaprimila je dojavu o požaru stana na adresi Pula, Miroslava Krleže 35. Požarom je zahvaćena kuhinja, a jedna osoba je ozlijeđena i predana HMS-u na daljnju obradu. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je sedam vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Pula.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je 31. srpnja u 00:35 sati.
 
Zadarska županija
Dana 30. srpnja u 14:09 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na prostoru Smokovića. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 450 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, pet protupožarnih zrakoplova Air Tractor te 84 vatrogasaca sa 33 vatrogasna vozila iz IVP Zadar, JVP Zadar, Benkovac, Pag, Gračac, DVD-a Posedarje, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Ražanac, Polača, Pakoštane-Vrgada-Vrana, "Pljusak" Nin, SIVP Posedarje i Nin.
Požar je aktivan, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.
 
Šibensko - kninska županija
Dana 30. srpnja u 08:46 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Skradina u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini od 780 ha. Tijekom intervencije jedan vatrogasac je ozlijeđen te je zbrinut u OHBP Šibenik. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je pet protupožarnih zrakoplova Canadair, četiri protupožarana zrakoplova Air Tractor te 163 vatrogasca sa 58 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik i Zadar, JVP Šibenik, Vodice i Knin kao i DVD-a sa područja županije. Podignute su i izvanredne dislokacije sa područja županija Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke.
Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair i dva Air Tractora.
 
Dana 30. srpnja u 13:06 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Uzdolja. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i zapušteni vinograd na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 13 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Knin kao i DVD-a Knin, Promina i Biskupija.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 31. srpnja u 00:55 sati.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Požar otvorenog prostora na području Kaštel Sućuraca u blizini željezare (između Ceste pape Ivana Pavla II. i Ceste dr. Franje Tuđmana), za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 30. srpnja u 02:34 sati, lokaliziran je u 20:00 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 106 vatrogasaca sa 39 vatrogasnih vozila sa OP Kaštela, OP Split, OP Solin, OP Trogir, OP Omiš i IVP Split-Divulje. Na intervenciji gašenja požara angažiran je i protupožarni vlak „Robel“ (pružno vozilo HŽ-a).
Tijekom noći na dežurstvu i sanaciji požarišta bilo je angažirano 34 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila iz IVP Split,  OP Kaštela, Solin i Trogir.
 
Dana 30. srpnja u 20:55 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na trenutno neprocjenjenoj površini. Tijekom intervencije jedan vatrogasac je ozlijeđen te je zbrinut o strane HMS-a. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 247 vatrogasaca sa 58 vatrogasnih vozila iz IVP Split i vatrogasci sa područja županije. Kao ispomoć na gašenje požara upućena je izvanredna dislokacija s 41 vatrogascem i 11 vozila iz Grada Zagreba.
Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair.
 
Dana 30. srpnja u 13:51 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Novih Sela. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je osam vatrogasca sa tri vatrogasna vozila iz DVD-a Trilj. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 20:46 sati.
 
Dana 30. srpnja u 16:03 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru stana na adresi Split, Sukoišanska 19. Požarom je zahvaćeno smeće u stanu, a četiri osobe su ozlijeđene i predane HMS-u na daljnju obradu. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 16 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz JVP Split.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 21:55 sati.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS