Vatrogasci pomagali u spašavanju ozlijeđenih roda u Bošnjacima i Županji

Veliko nevrijeme i led uzrok su stradavanja brojnih roda u čijem su spašavanju i zbrinjavanju sudjelovali i vatrogasci

Kišno nevrijeme praćeno tučom koje je početkom srpnja pogodilo područje Bošnjaka i Županje u Vukovarsko - srijemskoj županiji uzrokovalo je velika oštećenja krovišta objekata, fasada, plavljenje objekata i rušenje stabala. „Vatrogasci su najviše bilo angažirani na sanacijama krovišta budući da je led koji je padao oštetio krovove gotovo svih objekata na ovome području. Razmjeri štete bili su veliki“, rekao je Vladimir Balentović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Županja, kazavši kako je sanacija i dalje u tijeku.

No, ovo snažno nevrijeme nije samo prouzročilo velike štete na objektima i usjevima. Slike koje su bile posebno tužne i potresne bile su fotografije roda koja su nastradale od tuče koja je snažno padala po njima. Naime, Bošnjaci su poznati po rodama koje su svoja gnijezda savile na stupovima i dimnjacima kuća. U vrijeme nevremena nalazile se u svojim gnijezdima gdje su štitile svoje mlade, ali jačina leda bila je presnažna te su brojne nastradale. Budući da su gnijezda roda teže dostupna zbog svoje visine, u njihovu spašavanju pomagali su i vatrogasci koji su s autoljestvama dolazili do njih. „Vatrogasci su nakon nevremena bili angažirani na sanaciji objekata, prvenstveno krovišta. No, tijekom sanacije su sami nailazili na stradale rode ili su im građani dojavljivali te bi ih vatrogasci prikupljali. Pronašli smo ukupno 14 mrtvih roda koje je potom zbrinula veterinarska ambulanta. Ali, pronašli smo i 15 ozlijeđenih koje smo prevezli i predali u Centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja Ruščica koji se nalazi u Slavonskome Brodu. Pronašli smo i dvije ozlijeđene mlade sove koje smo također dovezli u Centar kako bi im pomogli u oporavku“, rekao je zapovjednik Balentović.
 
Ozlijeđene rode dobro se oporavljaju
A kako su ozlijeđene rode danas provjerili smo u Centru za zbrinjavanje zaštićenih životinja Ruščica gdje smo razgovarali s voditeljem Mirkom Milecom. „Nevrijeme koje je protutnjalo ovim područjem ostavilo je posljedice na objektima kao one poslije rata. Stradala krovišta, fasade puna rupa... Nažalost, stradale su i rode koje nisu poput ostalih životinja koje se u ovakvim situacijama sakriju. One ostaju u gnijezdu i štite svoje mlade i zato su brojne rode i nastradale“, kazao je Milec i pohvalio rad vatrogasaca. „Dečki su odlični, svaki dan su prikupljali i dovozili rode te s njima i inače imamo odličnu suradnju. Sve rode koje su dovezli sada su u dobrom stanju i veliku većinu njih ćemo uskoro i pustiti, čim se vremenski uvjeti  poboljšaju“, objasnio je Milec i dodao kako dvije rode imaju još bandaže na krilima te će njih zadržati do proljeća do potpunog oporavka. „Rode su društvene životinje i već negdje iza 20. srpnja one napuštaju svoja gnijezda i odlaze u močvarni dio gdje se skupljaju u jata i tu kolektivno love te ćemo u taj močvarni dio pustiti i ove rode koje su se do sada oporavile“. Dodao je i kako rode iza 15. kolovoza odlaze, a roditelji znaju u gnijezdima ostaviti mlade koji još nisu odletjeli. I tada opet najčešće dolaze vatrogasci koji prikupljaju mlade rode, odvoze ih u Centar koji se brine o njima do proljeća nakon čega ih puštaju u prirodu.

„Bez vatrogasaca sva ova spašavanja bila bi puno teža tako da su zahvaljujući njima u ovoj nesreći rode preživjele i uskoro će biti puštene u prirodu, isto kao i dvije mlade sove koje su dovezli i koje su se dobro oporavile“, rekao je za kraj Milec.
 
 

Pisane vijesti