Svatko od nas mora biti odgovoran, prvenstveno radi sebe, ali i radi drugih

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković 11. srpnja gostovao je u emisiji Novi dan na N1 televiziji

Hrvatsku je zahvatio novi toplinski val koji će prema prognozama potrajati i u narednom razdoblju, a Hrvatska vatrogasna zajednica izdala je posebno priopćenje kojim se htjelo građane upozoriti na važnost odgovornog ponašanja, a s ciljem smanjenja broja požara. „Radi se o velikim vrućinama i velikim količinama gorive materije, stoga je važno ponovno podsjetiti građane i turiste da ne pale vatru, osobito da u slučaju vjetra ne ostavljaju žar. Opasnost nam dolazi od suhih grmljavinskih nevremena, a i  neki dan je grom uzrokovao požar u parku prirode Biokovo, koji je brzom reakcijom zemaljskih i zračnih snaga ugašen“, rekao je zapovjednik Tucaković.

Podsjetio je i kako mala iskra može uzrokovati veliki požar, a ovih su dana požari zabilježeni na Vranskom jezeru, Braču, Hvaru, Biokovo, ali zahvaljujući brzom uočavanju požara i brzoj reakciji vatrogasaca spriječeni su već u svojem začetku. „I u Gradu Zagrebu su jučer vatrogasci imali požar objekta te jednu jako ozbiljnu intervenciju u Vinkovcima gdje je došlo do težeg ozljeđivanja radnika, a ozlijeđen je i vatrogasac. Naime, vatrogasac je uslijed eksplozije odbačen no brzo se pribrao, krenuo gasiti požar i izvukao ozlijeđenog vatrogasaca i time su spasio život. Iako je i sam pri tome ozlijeđen, i dalje mu je prioritet bio spasiti život čovjeku“, objasnio je Tucaković  i zahvalio vatrogascu na ovom hrabrom pothvatu.

Pitanje dronova
Oni koji koriste dronove tijekom gašenja požara direktno ugrožavaju živote pilota kanadera te se takvi odmah prijavljuju policiji. „Zračne snage po uočavanju dronova prestaju s radom te se time direktno utječe na to da se požar počinje širiti i stvaraju se velike materijalne štete“, objasnio je Tucaković i dodao kako je policija brzo reagirala prema onima koji su ometali rad zračnih snaga prilikom gašenja požara na Murteru.

Govoreći o stanju u vatrogastvu, Tucaković je kazao kako smo ove godine zaposlili do tisuću vatrogasaca u 7 priobalnih županijskih vatrogasnih zajednica. „Ove je godine u proračunu za 129 eura povećan iznos u odnosu na prošlu godinu. Kad govorimo profesionalnim vatrogascima i donošenju pravilnika, na sastanku na kojem su prisustvovali sindikati, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved te Udruga gradova postignut je konsenzus te će ovih dana pravilnici biti objavljeni u Narodnim novinama kako bi se zagarantirao najmanji iznos plaće, a koeficijent bi trebao biti kao što imaju intervencijske vatrogasne postrojbe 1,54. Ali važno je ponoviti, osnivači javnih vatrogasnih postrojbi su gradovi i općine i najbolje je kada se tamo naprave kolektivni ugovori, jer su na takav način onda svi zadovoljni. Predstoji nam definirati vatrogasnu mrežu, koja također proizlazi iz Zakona o vatrogastvu. Danas imamo 74 javne vatrogasne postrojbe, imamo gradova i općina koje uopće nemaju JVP-ove, poput Đakova, Raba, a gdje je vatrozaštita organizirana na način da je provode DVD-ovi koji imaju zaposlene vatrogasce na profesionalnoj bazi“.

Tucaković je u razgovoru dodao i kako neprestano moramo razvijati nove sposobnosti, jer vatrogastvo više nije samo gašenje požara, a samo gledajući statistički, ove smo godine imali preko 14000 vatrogasnih intervencija na području RH, a od toga je 65% tehničkih,  a samo je 35% požarnih intervencija. „Meni je 13 godina otkako sam glavni vatrogasni zapovjednik i najvažnija mi je sigurnost vatrogasaca, njihova osposobljenost i opremljenost. Jer ako vatrogasac nije siguran, onda on ne može pomoći drugome. Sjetimo se kolege u Karlovcu, koji je stradao zbog neodgovornog građanina koji je skladištio municiju te je kod gašenja požara došlo do eksplozije bombe koja ga je ozlijedila. Svatko do nas mora biti odgovoran, prvenstveno radi sebe, ali i radi drugih. I sada u kontekstu ovog toplinskog vala, važno je ne ostavljati djecu u automobilima bez nadzora,  sprejeve i boce koje mogu eksplodirati, dakle poduzeti sve radnje kako bismo izbjegli stvaranje životno ugroženih situacija“.

Preventivne radnje
Govoreći o statističkim podacima zapovjednik Tucaković je rekao kako imamo povećanje broja požara u odnosu na prošlu godinu oko 20%, dok je opožarena površina povećana za oko 300 %. Od sutra se povećavaju i preventivne mjere, počinje se s jednim Air tractorom po rutama koje će se određivati u Vatrogasnom zapovjedništvu i u dogovoru s nadležnim županijskim zapovjednikom, a besposadne letjelice MORH-a će se uključiti od 15. srpnja, te će nadgledati one lokacije koje nisu pokrivene kamerama, a dnevno će se organizirati obilasci vatrogasaca i policijskih službenika.

„Glavni napor požarne sezone počeo je 11. lipnja, a ono što je bitno istaknuti je da smo ove godine uveli još dodatnih 80-ak kamera i cijelo je priobalje pokriveno njima, a po prvi put su kamere ustrojene u Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, dakle nadgledaju se i šume na području kontinentalne Hrvatske. To su progresivne kamere koje mogu odmah predvidjeti širenje požara ovisno o meteo uvjetima, o kojima brine DHMZ, imamo indekse opasnosti od izbijanja požara i to nam puno pomaže u prevenciji“, rekao je Tucaković.

Na kraju razgovora zahvalio je i medijima koji prenose ove važne poruke za građane i turiste, a sve za opću sigurnost jer samo zajedničkim odgovornim djelovanjem možemo smanjiti broj požara i nesreća te podsjetio da ukoliko građani i primjete požar odmah nazovu vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

 

Pisane vijesti