Zapovjednik Tucaković podnio izvješće o provedenim pripremama za požarnu sezonu

Na danas održanoj sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora glavni vatrogasni zapovjednik podnio je izvješće o provedenim pripremama za novu požarnu sezonu

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jednoglasno je prihvatio izvješće o pripremama za protupožarnu sezonu, a glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naveo je da je ove godine broj požara na otvorenom prostoru za dvadesetak posto veći u odnosu na 2023.
- Do 31. svibnja zabilježeno je ukupno 4524 požara. Od toga 1648 na objektima, 371 na prometnom sredstvu, 2505 na otvorenom prostoru, od čega 1542 po raslinju. Broj požara na otvorenom prostoru veći je za 21,48 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je opožarena površina povećana za 300 posto, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Na dnevnom redu odboru bilo je izvješće sustava vatrogastva o provedenim pripremama za protupožarnu i turističku sezonu.
- Ove je godine zabilježen velik broj manjih požara, a najveći je požar bio na području Vrpolja, površine 450 hektara. Prošle su godine tri zahtjevnija požara izbila na području Župe dubrovačke, Brodarice i Čiova, u gabaritima između petsto i šesto hektara, istaknuo je Tucaković.
Za aktualnu protupožarnu sezonu sva planirana osposobljavanja i uvježbavanja vatrogasaca su provedena ili su u tijeku, a u tijeku je i nabava nove opreme.
 
- Ovih dana potpisujemo novi ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja. Iz EU fondova dobit ćemo 31,8 milijuna eura za nabavu 149 vozila, 10 tisuća kompleta vatrogasne opreme, a tu su još i 34 cisterne za pitku vodu te oprema za vatrogasce u brdsko planinskim područjima, naveo je glavni vatrogasni zapovjednik.
 
Na pitanje Mostova zastupnika Zvonimira Troskota o novim ulaganjima u tehnološku opremu, Tucaković odgovara da je, u suradnji s Hrvatskim šumama, ove godine uvedeno 40 novih nadzornih kamara u priobalnom području.
- Danas u sustavu imao 226 nadzornih kamera koje su povezane u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, rekao je.
 
Na sjednici odbora bilo je riječi i o dronovima koji ometaju gašenje požara. Posljednji takav slučaj zabilježen je na otoku Murteru, gdje je policije uhitila slovenskog državljana jer je bez dozvole upravljao dronom na području na kojem su zračne snage gasile požar.
 
- Osim što ometaju gašenje vatra, dronovi mogu ugroziti sigurnost pilota, upozorio je Tucaković.
 
Zastupnik SDP-a Ranko Ostojić smatra nedopustivim da dronovi ometaju rad kanadera koji vrijede više desetaka milijuna eura.
 
- Imamo li sposobnost rušenje takvih dronova? Po meni, to je moja sugestija, bilo bi bolje da je policija srušila dva, tri drona, pa mislim da ih više neće nitko dizati, ustvrdio je Ostojić.
 
- Ministarstvo unutarnjih poslova u zadnjih je pet godina nabavilo 94 interventna vatrogasna vozila koja su podijeljena javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima diljem Hrvatske, zatim oko 2770 ručnih i mobilnih radio komunikacijskih uređaja i 4 čamca i brodice, naveo je državni tajnik Žarko Katić.
 
U kontekstu ove protupožarne sezone, Vlada je potpisala ugovor o nabavi dva nova kanadera iz europskog projekta vrijednog 100 milijuna eura, što će doprinijeti razvoju nacionalnih zračnih protupožarnih kapaciteta.


Izvor: HRT

Pisane vijesti