Velika opasnost od nastanka požara

Zbog visoke temperature i velike količine suhog raslinja, na području Dalmacije velika je opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora, osobito na području šibenskog, splitskog i dubrovačkog područja gdje je indeks opasnosti od izbijanja požara vrlo velik.
 

Savjetujemo građane na pojačan oprez kako bi svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sigurnosti:
 
  1. Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.
  2. Ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja.
  3. Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ukoliko ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.
  4. Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.
  5. Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnh zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi.
  6. Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte. 

Također, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.
 
U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Pisane vijesti