Muzej hrvatskog vatrogastva - nova dog friendly destinacija

Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu od 5. ožujka 2016. postao je destinacija u koji posjetitelji mogu ući sa svojim psima.

Promatrajući trendove u drugim muzejskim ustanovama i želje krajnjih korisnika, vrata Muzeja hrvatskog vatrogastva od ovog su vikenda otvorena i za četveronožne posjetitelje.
„Psi i vatrogasci su povezani. Vatrogasci sudjeluju u brojnim intervencijama u kojima spašavaju životinje čega smo bili svjedoci tijekom poplava u Slavoniji. Ali i psi imaju svoju ulogu u vatrogastvu, od dalmatinera koji su u SAD-u trčali uz vatrogasne konjske zaprege, do današnjih timova potražnih pasa koje vatrogasci koriste u spašavanju.“ Upravo je ta veza jedan od razloga zbog kojeg je Muzej hrvatskog vatrogastva i otvoren za četveronožne prijatelje, rekao je na otvaranju voditelj Muzeja Vedran Runjić.

U sklopu manifestacije održana je vježba s vatrogasnim potražnim psima u kojoj je demonstrirano spuštanje s visina te potraga za nestalom osobom u ruševini. Naime, Hrvatska vatrogasna zajednica u ovome trenutku ima 12 licenciranih vatrogasnih timova, a broj vatrogasnih postrojbi koje uključuju pse u svoje redove raste. "U današnjoj su vježbi K9 tim, znači pas i čovjek, koristeći se alpinističkom tehnikom prebacili se s jedne lokacije na drugu kako bi pas dalje krenuo u traženje i na taj način locirao osobu kako bi se ona mogla izvući van" - rekao je Zoran Laslavić, član JVP-a Opatija, ujedno i vođa timova s potražnim psima Hrvatske vatrogasne zajednice.


Važnost koju ima otvaranje kulturne destinacije u Varaždinu, a u koju je dopušten ulaz sa psima, spomenuo je i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš. "U godini kad smo otvorili park za pse u Varaždinu, ujedno i najveći u Hrvatskoj, Muzej hrvatskog vatrogastva otvara mogućnost da posjetitelji dovedu svoje pse, što mi je izuzetno drago. Ovo je tek drugi ovakav muzej u Hrvatskoj i čast nam je što je jedan od njih upravo u gradu koji je kolijevka vatrogastva". Gradonačelnik je Muzej službeno proglasio otvorenim, a posjetitelji su, nakon upoznavanja s muzejskim bontonom za vlasnike i ljubimce, mogli razgledati muzejski postav.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica