Osposobljavanje vatrogasnih K9 timova za spašavanje iz dubina i visina

U Divuljama je provedeno osposobljavanje članova vatrogasnih spasilačkih timova sa psima prema Programu osposobljavanja za spašavanje iz dubina i visina - I. stupanj

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice provedeno je osposobljavanje članova vatrogasnih spasilačkih timova sa psima za spašavanje iz dubina i visina - I. stupanj Programa. Osposobljavanje je provedeno tijekom dva vikenda i to od 28. do 30. lipnja te od 5. do 7. srpnja 2024. u Divuljama, u bazi Intervencijske vatrogasne postrojbe Split. Polaznici osposobljavanja bili su članovi vatrogasnih spasilačkih timova sa psima iz Istarske, Splitsko-dalmatinske, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Naime, donošenjem Programa osposobljavanja i provjere operativne sposobnosti vatrogasnih spasilačkih timova sa psima krajem 2023. godine propisano je da vodiči potražnih pasa u vatrogastvu budu osposobljeni za spašavanje iz ruševina te za spašavanje iz dubina i visina, a sve kako bi takvi K9 timovi bili sastavni dio vatrogasnih ekipa koje djeluju na intervencijama traganja i spašavanja u ruševinama. Tada je vodič psa prvenstveno vatrogasac koji obavlja isti posao kao i drugi vatrogasci, a aktivnosti s potražnim psom su nadogradnja sposobnosti cijele ekipe.

Stoga je Hrvatska vatrogasna zajednica, uz već nekoliko provedenih Programa osposobljavanja za spašavanje iz ruševina u koje je uključila vodiče potražnih pasa, organizirala i ovo osposobljavanje u Divuljama kako bi vodiči potražnih pasa stekli vještine i bili što pripremljeniji za djelovanje u slučaju potrebe angažiranja vatrogasnog spasilačkog tima sa psom.

Program u trajanju od 45 sati provodio se u prostorima i na poligonu Intervencijske vatrogasne postrojbe Split u Divuljama čiji su pripadnici bili ujedno i instruktori osposobljavanja. Uz sve nastavne cjeline koje obuhvaćaju I. stupanj Programa na ovom osposobljavanju dodatno su se uvježbavale radnje u koje su, zajedno s vodičima, bili uključeni i psi.  

Posljednjeg dana osposobljavanja proveden je ispit završne provjere te su svi vatrogasci koji su uspješno savladali Program stekli osposobljenost za spasioca iz dubina i visina.
Aktivnosti K9 timova nastavljaju se te je ovo ujedno bio i dio priprema za provedbu godišnje provjere operativne sposobnosti vatrogasnih spasilačkih timova sa psima.

Pisane vijesti