DVOC 26. / 27. lipnja 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 26. / 27. lipnja 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 99 vatrogasnih intervencija na kojima je sudjelovalo 110 vatrogasnih organizacija sa ukupno 410 vatrogasaca i 142 vatrogasna vozila.
 
Zagrebačka županija
Tijekom večernjih sati 26. lipnja šire područje Zeline zahvatilo je nevrijeme praćeno kišom što je uzrokovalo plavljenje objekata i prometnica. Vatrogasci su odradili 19 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 68 vatrogasaca sa 23 vatrogasna vozila iz DVD-a Sveti Ivan Zelina, Blaževdol, Komin i Paukovec. 
 
Dana 26. lipnja u 22:36 sati ŽVOC Zagrebačke županije zaprimio je dojavu o požaru objekta na adresi Gornje Psarjevo. Radilo se o požaru krovišta i prvog kata kuće. Nije bilo ozlijeđenih osoba. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 26 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz DVD-a Sveti Ivan Zelina i DVD-a Blaževdol.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 01:49 sati.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 26. lipnja u 10:18 sati ŽVOC Splitsko-dalmatinske županije zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Brača, iznad Smrka, na teško pritupačnom terenu. Radilo se požaru niskog raslinja, makije i borovine na površini od 9 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 33 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila iz DVD-a Milna, Selca, Pučišća, Bol, Supetar, SIVP Brač (Bol), SIVP Brač (Supetar). Angažirane su i zračne snage sa dva protupožarna zrakoplova Canadair, jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor dok je helikopter Mi171Sh angažiran za dopremu spremnika s vodom na teško pristupačan teren.
Požar je lokaliziran u 16:10 sati, a trenutno se aktivno radi na njegovom gašenju i saniranju.
 
Grad Zagreb
Dana 27. lipnja u 02:04 sati VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru reciklažnog dvorišta Jakuševec (u blizini Tišinska 71). Radi se o požaru smeća u ograđenom prostoru na površini 2000 m2. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 19 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz JVP Zagreb.
Požar je  lokaliziran u 03:23 sati.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS