Održan drugi dio međuresorne vježbe „SIGURNOST 24“

Drugi dio vježbe „SIGURNOST 24“ održan je danas u poslijepodnevnim satima u Gradu Varaždinu.

Vježba je održana u sklopu svečanosti obilježavanja 160. godina hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva i osnivanja DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu.
U prvom segmentu pokazne vježbe prikazano je saniranje akcidenta s opasnim tvarima u prometu, nastalog nakon sudara osobnog vozila i vozila za prijevoz opasnih tvari. Vatrogasci su izvukli unesrećene iz vozila, proveli dekontaminaciju osoba i osiguranje šireg područja.

U drugom segmentu vježbe prikazano je postupanje vatrogasaca nakon eksplozije plina zbog koje je došlo do urušavanja i požara visokog objekta.  Vatrogasci su pristupili gašenju požara u unutrašnjosti višekatnog objekta, te spašavanju osoba s visine raznim tehnikama. Provedeno je i zbrinjavanje većeg broja ozlijeđenih osoba. U vježbi su sudjelovali pripadnici JVP Grada Varaždina, JVP Grada Zagreba, Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu te pripadnici DVD-a Kučan Gornji kao markiranti.

Vježbu su promatrali: predsjednik RH Zoran Milanović, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, saborski zastupnik Miroslav Marković, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ Radovan Martinec, predsjednik VZŽ Varaždinske Nedeljko Vukalović, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik.

U pripremi i provedbi vježbe sudjelovali su: Hrvatska vatrogasna zajednica, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, JVP Grada Zagreba, Koordinacija za SUDOS (Ministarstvo hrvatskih branitelja), MUP- Ravnateljstvo policije - PP Varaždin, Hrvatski zavod za hitnu medicinu - Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., Državni hidrometeorološki zavod, Odašiljači i veze d.o.o., Grad Varaždin i Državna vatrogasna škola.

"Vama na svemu što ste do sada učinili veliko hvala, a na onome što ćete učiniti, još i veće", poručio je predsjednik Milanović.
"Zamolio bih pljesak za sve naše vatrogasce, a posebno za one na području Trogira koji gase i sada požar na otvorenom prostoru", izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Prije same pokazne vježbe održan je svečani mimohod vatrogasnih snaga na kojem je sudjelovalo više stotina vatrogasaca iz svih županijskih vatrogasnih zajednica u Republici Hrvatskoj, a uz sudjelovanje i pripadnika MORH-a pripadnika Intervencijskih vatrogasnih postrojbi HVZ-a te vatrogasnih postrojbi u gospodarstvu. U mimohodu su također sudjelovala povijesna i moderna vatrogasna vozila. Vježbu je uveličao i prelet protupožarnog zrakoplova Canadair CL 415 i helikoptera Mi 171 Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pisane vijesti